ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ДОБРИЧ

0
1667

С много настроение и усмивки Добрич отбеляза Трифон Зарезан и отличи най-добрите майстори на домашно вино.

Тържествено шествие потегли от площадчето пред Младежкия център, в което се включиха музикантите и танцьорите от ПФА „Добруджа” под ръководството на Стоян  Господинов, и спря пред сградата на Общината, за да посрещне кмета Йордан Йорданов. Градоначалникът застана начело на шествието, заедно с целия си екип от заместници, и отведе множеството до „Стария Добрич”, където се състоя ритуалът „Зарязване на лозата”. Кметът Йордан Йорданов бе провъзгласен за Цар на лозата, след което приветства всички присъстващи, пожелавайки им спокойна и плодородна година.

Етнографът Лена Кирилова припомни, че виното било храна за бедняка, удоволствие за богатия и прекрасен дар. В миналото, за да почетат веселия и безгрижен бог Дионис, който ги дарил с изкуството да отглеждат лози, тържествата в негова чест се проточвали няколко пъти в годината. Но най-шумни и пищни били пиршествата през февруари. На този ден са задължителни многократни наздравици и порядъчно пийване. Това не е обикновено пиянство, а ритуал, който трябва да гарантира пълни бъчви и богато плодородие и жените не трябва да се сърдят на мъжете, каза още Лена Кирилова.

Царят на лозата – Йордан Йорданов, връчи наградите от конкурса за най-добро домашно вино от реколта 2018 г. В него се включиха 68 винари.

В категорията „Червено домашно вино” за победител бе избран Васил Петков, втората награда бе за Димитър Донев, а на трето място бе класиран Тодор Урумов.

При белите вина, първото място бе за Тодор Драгнев, на второ и място се нареди Петър Янков, а на трето –  Ивайло Михайлов.

В категория „Розе” за най-добър е определен Стефан Николов, на второ място е класиран Добрин Добрев, а на трето – Тодор Драгнев.

Илия Илиев пък получи специална награда за вино, произведено по специална технология. НДТ