ТОП РЕСТОРАНТ В ДОБРИЧ ПРЕДЛАГА ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ „ЧУДНАТА ГРАДИНА“

0
2452

 

Първите тиквички за сезона, произведени от младежи с интелектуални затруднения в „Чудната градина“ в Добрич, вече са в кухнята на елитния ресторант Walnuts Life&Food. Шеф Димитър Димитров и екипът му посетиха на място „Чудната градина“ и освен, че шеф Димитров лично закупи и плати тиквичките, договори и бъдещите доставки на още зеленчуци: краставици, зеле, розов и червен домат. Ресторант Walnuts Life&Food в Добрич бе номиниран в категорията за „Дебют – най-добър ресторант“ в конкурса “Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino”. Шеф Димитров е убеден в качеството, което предлага „Чудната градина“ и е категоричен, че в кухнята му има място за зеленчуците, произведени от младите хора.

„Чудната градина“ е социално предприятие без аналог в България. Тя е разположена на територия от близо 4 дка. Освен разсад за цветя, в оранжерията ще се отглеждат и зеленчуци, а в двора и овошки. „Чудната градина“ произвежда разсад за цветя, а в момента младежите са в трескава подготовка за отглеждане на летните зеленчуци – тиквички, краставици, зеле, розов и червен домат.В оранжерията младежи и възрастни с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища ще отглеждат цветя и зеленчуци.

„Чудната градина” е социално предприятие без аналог в България. Тя е разположена на територия от близо 4 дка.  Сериозен успех на социалното предприятие е назначаването на младите хора с интелектуални затруднения през миналата година по две програми за трудова заетост. 22-ма души с увреждания, които досега не са получили шанс за достойна реализация, вече имат работа в продължение на 30 месеца. Облагородяването на терена коства безкрайно много часове тежък физически труд, тъй като в продължение на десетилетия мястото не е било обработвано.

В „Чудната градина“ младежите в неравностойно положение отглеждат разсад за цветя, в оранжерията – зеленчуци, а в двора и овошки.

Заплащането на участниците се осъществява единствено и само на проектен принцип. Много от дейностите се реализират изключително с доброволчески труд. Продукцията на „Чудната градина“ може да се намери и на щандовете на Фермерския пазар всеки четвъртък в Стария Добрич. НДТ