Тайсъна пред БЛИЦ СПОРТ след поредния успех: Вече съм кошмара на Англия! С братята ми ще носим много слава на България

0
1199

Боксовият ни национал Даниел Асенов записа нов голям успех в кариерата си. БГ Тайсъна, родом от ямболското село Кукорево, стана европейски шампион за шести пореден път. 21-годишният Асенов завоюва титлата в категория до 52 килограма на първенството за мъже и жени до 22 години във Валдикавказ (Русия). На финала боецът ни победи категорично с 5-0 англичанина Киърън Макдоналд.

Минути след успеха Асенов даде интервю за БЛИЦ СПОРТ… докато чака за допинг проверка.

– Дани, честито! Отново си на европейския връх. Колко трудно завоюва титлата и на шампионата в Русия? 
– Благодаря! Беше ми трудно, но лесно няма. Всеки път е трудно. Аз обаче вече натрупах опит, а и сякаш свикнах да печеля европейската титла. До момента съм с 6 от 6 на европейските първенства. Титлите се трупат и стават повече. Да, радостта и емоцията не са както при първата, която завоювах, но и сега съм щастлив.

– Имаше ли българи в залата, които да те подкрепят?
– Не, нямаше българска агитка във Владикавказ, само ние бяхме – националният отбор, треньорите и другите хора от щаба. Руската публика обаче доста ме хареса, местните ме подкрепяха. На финала викаха за мен.

– Още тази вечер ли започват празненствата за поредния ти успех?
– Ох, какво да ти кажа… В момента съм на допинг тест. Както и след предишните ми европейски титли, така и сега ме проверяват. Наливам се с вода, за да ми се доходи до тоалетна. След мач ми е много трудно. Притеснявам се, че може да вися с часове, дори да пренощувам тук, докато успея да свърша работата и да дам пробата. Даже мога да кажа, че на ринга ми беше по-лесно.

– На кого посвещаваш поредния успех?
– На цяла България! Посвещавам титлата на всички фенове на бокса, най-вече на семейството ми, на хората, с които работя, на всички треньори – Димитър и Тодор Мутафови, Жоел Арате, Валентин Поптолев, Александър Александров – Памперса, бате Жоро – масажиста (Георги Иванов), докторът Иван Иванов и др. Страхотен екип сме. Всички имат заслуга за успеха.

– Справи се с англичанина Киърън Макдоналд на финала, досега бяхте ли се срещали?
– Не помня да сме играли преди това. Но определено англичаните вече са ми абонати. Бия ги за четири от шестте ми европейски титли. Тъкмо коментирахме в щаба, че вече няма англичанин в категория до 52 кг, когото да не съм побеждавал. Сигурно вече съм известен в Англия като кошмара им.

– Брат ти Боян обаче се размина с титлата, след като падна на финала от руснак. (б.р. – прекъсва ме) 
– Не е паднал! За мен той е шампиона! Нали знаеш, че няма как да победиш рунак в Русия. Може би гледам пристрастно, но за мен наистина брат ми трябваше да е шампион. Но не трябва да се отчайва. Вярвам в него, дори знам, че може да ме задмине, спечелвайки не само европейски, а и световни и олимпийски титли. Както Боян, така и другият ни брат – Катин, тепърва ще носим слава на България! Важното е да сме живи и здрави. Щастлив съм, че една малка страна – България, отново показа, че е на нивото на големите. На първенството във Владикавказ не бяхме в пълен състав, но успяхме да вземем три медала и да се наредим сред първите. Аз съм шампион, брат ми Боян е със среброто, а Еми-Мари Тодорова взе бронз. Всички сме доволни.

– Следващата цел? 
– Следвам мечтите си. Всеки спортист иска да бъде на върха. Продължавам да работя.

– Ще можеш ли да продължиш в категория до 52 кг или ще се качваш в по-горната?
– Ще се мъча да се задържа до 52 кг и за Олимпиадата догодина. Такива са амбициите ми, въпреки че знам колко трудно ще ми бъде. Преди всяко състезание ми се налага да свалям килограми, да гладувам, но вече имам опит и в това.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

https://www.blitz.bg