С ШЕСТВИЕ „ПЪРВИТЕ“ ДОБРИЧ ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК /СНИМКИ/

0
979

За първа година Добрич отбеляза Националния празник на България с празнично шествие „Първите“, предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение. Учениците на СУ „П.Р.Славейков“ бяха удостоени с честта да предвождат шествието, носейки портретите на първите: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон,  Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, както и на онези българи, които са свързали своето име с освободителните борби на Добрич и Добруджа и чиито снимки са налични към момента в архивните фондове – Иван Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван Хадживълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев.

Шествието тръгна от храма “Свети Георги”, където отец Стоян отслужи панихида за загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. На мемориалния комплекс “Хан Аспарух”, където се събраха стотици добричлии, почетен караул на Военноморските сили отдаде почести на героите, жертвали живота си за свободата на Отечеството. С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на България, на Европейския съюз и на Добрич.

DCIM100MEDIADJI_0111.JPG

„Има дати, които са свързани с генетичния ни код, дати, които бележат националния ни код, които ни вписват в общност и една от тях определено е 3 март. И днес, на този ден всеки ще се взре в своето съкровение, всеки, воден от своята информираност, от своето знание, от онази вътрешна убеденост, която макар и латентна днес, неопровержимо ще гради едно друго утре. Знам, че всеки ще си тръгне оттук със своето усещане за истината за онези пет века в българската история. И именно това усещане, което всеки от нас е скътал, ще даде или ще отнеме шанса за пребъдване на този празник. Днес, 3 март, с убеденост казвам: Честит национален празник, българи“, каза в словото си кметът Йордан Йорданов.

DCIM100MEDIADJI_0116.JPG

Паметта на загиналите за свободата на България беше почетена с едноминутно мълчание, след което представители на местната власт, на Военноморските сили, областната управа, депутати, обществени организации, граждани положиха венци и цветя на паметника. На тържествения ритуал с отдаване на военни почести на всички знайни и незнайни герои, присъстваха зам.-командирът на ВМС на България флотилен адмирал Георги Пенев, народните представители Даниела Димитрова, Йордан Йорданов и Даниел Петков, областният управител Красимир Кирилов, председателят на ОбС Добрич Иво Пенчев, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии, граждани и гости на Добрич. НДТ

Снимки: Светослав ПЕТКОВ

default

default
DCIM100MEDIADJI_0097.JPG