С МАГИЯТА НА ФУТБОЛА…

0
1653

ДОБРУДЖА СЕ НАЛОЖИ НАД СЕПТЕМВРИ (СИМИТЛИ) С 1:0

Футболистите на Добруджа проведоха вчера втората си контрола от зимната подготовка. Момчетата на старши треньора Емил Велев се наложиха с 1:0 над състава на  Септември (Симитли), заемащ 14-о място в Югозападната трета лига. Срещата се проведе на терена с изкуствена тревна настилка в село Струмяни, а не в Петрич, както предварително бе обявено. Припомняме, че в първата си проверка, проведена в края на миналата седмица в Добрич, „жълто-зелените” се наложиха с 4:0 над юношеската формация до 19 години на Черно море.

Добруджанци започнаха добре срещата и в 13-ата минута поведоха в резултата с попадение на Николай Минков. Младият нападател получи отличен пас от Георги Колев и майсторски прати топката в мрежата на домакините. Добричките футболисти по-често владееха топката, но грешаха в завършващата фаза на атаката и това им попречи да се поздравят с по-изразителен успех. Пропуски от изгодни позиции направиха Кристиян Петков и Янаки Смирнов. В срещата поради контузии не взеха участие Александър Бранеков, Тодор Колев, Дони Дончев и Янчо Андреев.

До края на лагера си в Сандански „жълто-зелените” ще имат още три контроли – на 1 февруари със Струмска слава (Радомир), на 3 февруари с Вихрен (Сандански) и на 6 февруари със състава на Банско.

 

СПАС РУСЕВ ВКАРА НАПРЕЖЕНИЕ СРЕД ЗВЕЗДИТЕ В ЛЕВСКИ

Отборът на Левски продължава да няма пълно спокойствие, за да се подготвя по най-добрия начин за пролетния дял на шампионата. Този път причината е във все още актуалния собственик на “сините” Спас Русев, за когото се очаква скоро да бъде сменен на поста. Това ще се случи, ако финансовият одит, който тече в момента, потвърди думите му за задълженията на 26-кратните шампиони и не излязат по-големи суми.

Бизнесменът изнерви играчите на Георги Деменджиев, след като за пореден път бави заплатите, информира Sportal.bg. В края на предната година той и Красимир Иванов бяха обявили пред футболистите, че такива неща повече няма да се случват. Но сега все още се бави заплатата за декември, което не дава спокойствие на тима. Русев, който има ангажимента да плати месечните възнаграждения на служителите си, обаче не си вдигал телефона на играчите, които го търсили от Агия Напа. По информация на Sportal.bg той чака пари от един от спонсорските договори, които да влязат тези дни в касите на клуба, за да оправи заплатите на играчи и служители.

Новият изпълнителен директор Павел Колев бил залят от въпроси какво точно се случва. Именно той говорил със звездите на “сините”, за да ги успокои, като гарантирал, че ще направи всичко възможно да си получат заплатите до седмица. Това обаче е работа на старото ръководство, а той е лицето на евентуалните бъдещи собственици.

Настроението на играчите може да попречи и на треньора Дерменджиев да работи пълноценно, ако част от футболистите му не тренират на 100% или с настроение. Нещо, което се е случвало вече на стадион “Георги Аспарухов” през последната половин година, а резултатите бяха катастрофални. Припомняме, че в навечерието на мача с Вадуц в Лихтенщайн един от лидерите в тима на Делио Роси Жорди Гомес взриви съблекалнята и ръководството. Причината е, че преди гостуването от Лига Европа, когато играчите не бяха получавали заплати близо два месеца, той си позволи да напише с големи букви на дъската в съблекалнята – “No salary – no travel” или “Няма заплати – няма пътуване”. Това действие втрещи Русев, тъй като испанецът беше подписал нов договор 50 дни по-рано, а също така изпусна дузпа във финала срещу Славия, която остави 26-кратните шампиони за пореден път без трофей. Както е известно, “сините” загубиха с 0:1 от тима, който играе във втора дивизия на Швейцария поради липсата на професионален шампионат в Лихтенщайн. Русев плати в навечерието на втория мач, спечелен от българския тим с 3:2, но и това не помогна на Левски да не стане за смях в Европа.

Това забавяне на Русев подлива вода пред футболистите и на евентуалните му заместници, които в лицето на Колев смениха харесвания от тях Славиша Стоянович и обещаха, че промените се правят за едно по-добро бъдеще в клуба.

 

ЧЕЛСИ – МАН ЮНАЙТЕД Е ГВОЗДЕЯТ НА 1/8-ФИНАЛИТЕ ЗА ФА КЪП

В понеделник вечерта бе изтеглен жребият за 1/8-финалите в турнира ФА Къп в Англия. Той отреди грандовете Челси и Манчестър Юнайтед да се изправят един срещу друг още на толкова ранен етап от надпреварата, пише sportal.bg. Това ще бъде повторение на миналогодишния финал, когато лондончани спечелиха с 1:0 и вдигнаха трофея.

Може да се каже, че “червените дяволи” нямат особен късмет при жребия в турнира, след като в миналия кръг трябваше да играят срещу другия лондонски гранд Арсенал. Те все пак спечелиха с 3:1 на “Емиратс”, за да достигнат до този етап, но сега за възпитаниците на Оле Гунар Солскяер предстои ново тежко препятствие.

Другият голям фаворит в турнира Манчестър Сити изтегли далеч по-лек съперник. “Гражданите” ще гостуват на победителя от двойката Мидълзбро-Нюпорт Каунти. Двата тима не излъчиха победител в първия двубой помежду си (1:1) и ще преиграват на 5 февруари.

Срещите от 1/8-финалите на ФА Къп ще се изиграят от 15 до 18 февруари, като тепърва ще бъде определено кои мачове на коя дата ще бъдат.

ФА Къп, 1/8-финали:

Бристол Сити – Шрюсбъри/Уулвърхамптън

АФК Уимбълдън – Милуол

Донкастър Роувърс – Кристъл Палас

Мидълзбро/Нюпорт Каунти – Манчестър Сити

Челси – Манчестър Юнайтед

Суонзи – Барнет/Брентфорд

Портсмут/Куинс Парк Рейнджърс – Уотфорд

Брайтън/Уест Бромич – Дарби Каунти

 

ХАМЕС НЕ ИСКА ДА ОСТАНЕ В БАЙЕРН

Колумбийският офанзивен халф Хамес Родригес иска да напусне Байерн (Мюнхен) в края на сезона и вече е информирал ръководството на германския шампион за желанието си, съобщава “Марка”. Колумбиецът подсили баварците през лятото на 2017 година с договор за преотстъпване за два сезона от Реал (Мадрид), като в контракта има опция за закупуване срещу 40 милиона евро. 27-годишният Хамес записа 3 гола и 2 асистенции в 13 мача на Байерн във всички турнири през настоящия сезон.

Междувременно стана известно, че дълбоката резерва на Роберт Левандовски в Байерн (Мюнхен) – Сандро Вагнер, е пред раздяла с клуба. TZ разкрива, че за него е получена оферта от китайския Тианцин ТЕДА. Тя е на стойност от 5 млн. евро и не е ясно дали ще бъде приета. Нападателят е изкушаван с изключително възнаграждение от 15 млн. евро до края на 2020 г. Пазарът в азиатската страна е отворен чак до края на февруари, което означава, че двата клуба няма защо да бързат. Байерн обаче трябва бързо да намери заместник на Вагнер, ако реши да го продаде.

Sports Nippon пък съобщи, че Ариен Робен може да продължи кариерата си в Япония. Интерес към 35-годишния холандец имало от ФК Токио, който е готов да го привлече като свободен агент през лятото. Договорът на Робен с Байерн изтича и играчът няма да го продължи. Бащата и агент на футболиста Ханс Робен обаче отрече информацията.

 

ВИНИСИУС: ИСКАМ ДА ИГРАЯ С МОЯ ИДОЛ НЕЙМАР

Бразилският талант на Реал (Мадрид) Винисиус Жуниор призна, че би искал един ден да играе в един отбор с със сънародника си Неймар, информира sportal.bg. “Бих искал да играя с Неймар, той е моят идол. Това е човекът, чиято игра гледах като дете. Следях го внимателно, откакто започна да се състезава за Сантос. Дълбоко се възхищавам на играта му и той знае за това”, заяви Винисиус. През настоящия сезон 18-годишният Винисиус има 18 мача за Реал във всички турнири, в които е записал 2 гола и 9 асистенции.

За да направи още по-сплотени футболистите на Реал, клубът им организира тайна вечеря в понеделник в заведение в града, разкрива Marca. Условието е било играчите на Сантиаго Солари да дойдат без жени, приятелки, роднини или други близки хора. Сбирката се е състояла в ресторант “BiBo” в Мадрид, който е собственост на известния готвач Дани Гарсия. От снимките се вижда, че футболистите са си изкарали добре. Единствено не са присъствали Гарет Бейл, Кейлор Навас и Тони Кроос.

Реал (Мадрид) е в серия от четири поредни победи, което е добро постижение за тима, като се имат предвид честите колебания през сезона досега.

 

СИНИША МИХАЙЛОВИЧ СМЕНИ ФИЛИПО ИНДЗАГИ В БОЛОНЯ

Болоня официално обяви решението си да уволни досегашния наставник Филипо Индзаги и да го замени със Синиша Михайлович. Новината бе съобщена на официалния сайт на клуба. Михайлович е назначен с договор до края на сезона с опция за удължаването му за още една година. Тя обаче ще бъде активирана само ако сърбинът успее да спаси тима от изпадане.

49-годишният специалист се завръща на “Ренато Дал’Ара”, след като бе начело на тима през сезон 2008-2009, но не изкара до края на кампанията. Михайлович обаче има сериозен опит в Серия “А” с отборите на Фиорентина, Катаня, Сампдория, Милан и Торино. Сърбинът заменя Филипо Индзаги, който успя да изведе Болоня до само две победи в 21 мача в Серия “А”. Той оставя тима на 18-ата позиция в зоната на изпадащите с едва 14 точки в актива си.

 

ЯПОНИЯ СЕ КЛАСИРА ЗА ФИНАЛА ЗА КУПАТА НА АЗИЯ

Япония победи Иран с 3:0 и се класира за финала в турнира за Купата на Азия, информира sportal.bg. Първото полувреме завърши без гол, а интересните моменти пред двете врати не бяха много. След подновяването на играта японците се възползваха от ситуациите, които се откриха пред тях. Юя Осако откри резултата в 56-ата минута, когато засече с глава центриране на Минамино. Нападателят на Вердер (Бремен) вкара своя втори гол в мача в 67-ата минута. Осако бе точен от дузпа, която бе отсъдена след справка с ВАР. В първата минута на допълнителното време Харагучи се измъкна по лявото крило и с мощен удар направи резултата класически.

Припомняме, че Япония се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Азия, след като победи трудно с 1:0 Виетнам. През първото полувреме гол на Мая Йошида за Япония бе отменен поради игра с ръка. Защитникът на Саутхямптън прати топката в мрежата, но при удара си помогна и с ръка. След подновяването на играта японците натиснаха своя съперник и само добрите намеси на вратаря Ван Лам Данг запазиха резултата непроменен. Развръзката дойде в 57-ата минута, когато Япония получи право да изпълни дузпа, а Рицу Доан бе точен.

В спора за титлата Япония ще играе срещу победителя от срещата между ОАЕ и Катар.

 

ВАЛЕНСИЯ С ПЪРВА ОФЕРТА ЗА ЧИЧАРИТО

Валенсия отправи първата си оферта към Уест Хем за нападателя Хавиер Ернандес – Чичарито, информира „Marca“. Испанският клуб предлага 8 милиона евро за мексиканския футболист. „Прилепите“ имат нужда от ново попълнение в офанзивен план, след като взеха решение да се разделят с Миши Батшуай. Уест Хем отхвърли офертата на Валенсия, тъй като английският клуб иска за Чичарито между 12 и 14 милиона евро. Преговорите между двата клуба се очаква да продължат и да бъдат форсирани, за да могат да приключат до края на януарския трансферен прозорец.

Старши треньорът Марселино Гарсия Торал разполага само с трима нападатели, а Кевин Гамейро получи контузия и наставникът разполага вече само с двама играчи в атака.

 

ТИЕРИ АНРИ СЕ СБОГУВА С МОНАКО

Вече бившият треньор на Монако Тиери Анри се сбогува с клуба, като публикува прощални думи в Туитър. Легендарният нападател на Арсенал и Франция пое тима на пожар, но резултатите му бяха по-лоши и от на предшественика Леонардо Жардим. Любопитното е, че именно португалецът беше назначен обратно на поста с договор за 2,5 години. “С голямо съжаление съобщавам, че напускам Монако. Въпреки трудностите, които съпътстваха престоя ми, работих с голямо удоволствие за този забележителен клуб. Вярвам, че с новите играчи отборът ще е готов за втората половина на сезона. Надявам се също така да реализира своя потенциал и да запише победна серия, като се започне още от мача с Дижон. Пожелавам на Монако успех в Купата на Франция и завръщане в Европа, както и успех на моя наследник”, написа Анри, който не пропусна да благодари на ръководството на Монако за възможността да работи в клуба от детството си.

 

51-ГОДИШЕН ЯПОНЕЦ СЕ СДОБИ С НОВ ДОГОВОР

Най-възрастният професионален футболист – Казуйоши Миура, ще продължи своята рекордна кариера с поне още един сезон, след като на 51-годишна възраст подписа нов договор с Йокохама. Така бившият японски национал ще изиграе 34-ия си сезон, а тимът му се състезава в местната втора дивизия. “Няма да похабя контракта си нито за минута, нито за секунда. Мисля, че искам да се изправя лице в лице с футбола и да ходя всеки ден на тренировка с максимална сила”, заяви Миура. Той започва кариерата си през далечната 1986 г. с екипа на бразилския Сантос. Нападателят има 89 мача за националния тим на Япония в периода 1990-2000 г., в които е отбелязал 55 гола. През 2018 г. той записа само 9 мача в местното първенство, всички от които като резерва, като няма нито едно попадение в тях. Въпреки това през 2017 г. ветеранът успя да счупи рекорда на сър Стенли Матюс за най-възрастен професионален голмайстор. Миура, който през 1993 г. стана Футболист на годината в Азия, ще навърши 52 г. през февруари.