Състезател от Балчик – първият българин на световно първенство по руски билярд

0
1620

34-годишният Златко Кирилов от Балчик е първият българин, който се класира и участва на Световно първенство по пирамида – т.нар. руски билярд. Шампионатът на планетата се проведе от 25 февруари до 3 март. В руския град Ханти-Мансийск се събра елитът на този спорт. Най-добрите състезатели са от Русия и бившите съветски републики, но сред 85-те участници при мъжете имаше и представители на САЩ, Испания, Румъния, Сърбия, Израел, Белгия, Германия.
Златко Кирилов заслужи правото да представя България на световното като републикански шампион за 2018 г. През миналата година балчиклията достигна и до второто място на кръг от европейския тур, проведен във Варна.
Златко Кирилов (правият на долната снимка) вече официално е номер 65 в света в спорт, който практикуват десетки хиляди. На първенството той загуби в първия си мач от латвиеца Ото Паже с 6:4.
Клубът в Балчик е единственият в страната, в който има маси за всички основни видове билярд – стандартен, снукър, карамбол и пирамида. Златко Кирилов избира най-трудния от тях. Руският билярд изисква много техника и много точност – топките са големи, а джобовете съвсем тесни, обясни той. Въпреки сложността на играта, на шампионата през миналата седмица той е видял играчи, които почти не допускат грешки. Това го амбицира догодина отново да опита да премери сили с тях на следващото световно първенство.
Подготовката му обаче е силно затруднена, защото няма равностойни съперници за тренировки не само в Балчик, а и в страната. Участва на турнири от 4 години и вече няма конкуренция в България.
На Световното първенство Златко Кирилов за втори път се състезава в родината на този спорт – Русия. През декември той бе поканен на мемориален турнир в град Самара. На шампионата в Ханти-Мансийск е срещнал много нови приятели на руския билярд, които са му предложили да се включи в предстоящи състезания в Латвия, Япония и други държави.
Преди това обаче най-добрите може да покажат своите умения в Балчик. Златко Кирилов, който е и мениджър на местния клуб, е постигнал договорка с Българската и с Източноевропейската федерация през лятото Белият град да приеме кръг от европейския тур. По традиция в тази верига турнири участват майстори на щеката от десетки държави, като в Балчик се очакват и играчи от ТОП 10 на Русия.

http://dobrudjabg.com