СЪДЯТ РУСНАК, ИЗБЯГАЛ С БЛИЗО 11, 5 МЛН. ЛЕВА

0
1494

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд руския гражданин Алексей Кирянов, обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери – 11 460 615 лева, представляващо особено тежък случай. Престъплението е по чл.203, ал.1 вр. с чл.201 от НК. В момента Кирянов си е в Русия, но властите там отказват съдействие на прокуратурата в Добрич с мотива, че руската държава не допуска нейни граждани да бъдат съдени в друга държава, научи НДТ.

Алексей Кирянов е в основата на изграждането на тузарския комплекс „Марина бей” между село Кранево и Златни пясъци. Той намира инвеститори за изграждането на скъпия комплекс от ваканционни апартаменти, проектирани от испански архитекти. Купува парцела за 3.6 млн. евро и строителството започва. Изпълнението е луксозно и имотите се купуват на цени между 1000 и 1600 евро на квадрат.

Успехът увлича руския предприемач и той решава да разшири комплекса с още няколко блокчета. През месец март 2012 г. базираната в Москва Международна инвестииционна банка (МИБ) се включва със заем за 6.6 млн. евро, отпуснат при лихва от 12%. Руснакът не е директен кредитополучател, а е управител на фирмата, която е създадена със специалното предназначение да изпълни проекта – “Олд тауър 7”. След отпускането на кредита за строителство едноличен собственик на капитала й става банката.

Назрелите проблеми между МИБ и Кирянов водят дотам, че на 19 януари 2015 г. банката – като едноличен собственик на “Олд тауър 7”, взема решение да го отстрани от поста управител и да назначи на негово място друго доверено лице. Само че не успява да впише промяната в Търговския регистър, тъй като Кирянов се оказва подготвен и експедитивен. Той подава жалба до съда в Добрич, с която постига спиране на вписването като вид обезпечителна мярка за бъдещ иск. И докато МИБ се бори с бюрократичната машина за вписване на новия управител, което отнема повече от три месеца, в публичните регистри като такъв фигурира името на стария и тогава се случват серия от неприятни за банката събития.

На 16 февруари Кирянов сключва сделка пред балчишкия нотариус Обретен Обретенов, с която продава в пакет 86 апартамента от комплекса “Марина бей” в Кранево срещу 775 хил. лв. на прясно регистрираната офшорка от Белиз “Камерай”. Сумата е малко над данъчна оценка на имотите (774 хил. лв.) и въпреки че кризата не си е отишла, е десет пъти по-ниска от пазарната по оценки на банката.

Веднага след сделката Алексей Кирянов иска от Добричкия окръжен съд “Олд тауър 7” да бъде обявена в несъстоятелност. Официалният мотив – заради невъзможност на дружеството да обслужва задълженията си, но има и още един, премълчан – за да няма кой да търси отговорност за случилото се и връзката между банката и имотите да се скъса непоправимо.

След като продава апартаментите, Алексей Кирянов изчезва с парите. Собственици на продадените от него апартаменти основно са руснаци, но има и важни българи, научи НДТ. НДТ