СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА ГЛАСУВАХА ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ

0
1603

Общинският съвет на община Добричка прие промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци, които са задължителни заради настъпилите промени в Закона за местните данъци и такси.

Мнозинството от съветниците не приеха предложените от общинската администрация ставки на данъка върху МПС в зависимост от мощността на автомобила, а гласуваха направеното предложение от Постоянната комисия по местно самоуправление, обществен ред, сигурност и законност.
При дебатите кметът инж. Тошко Петков поиска съветниците да подкрепят внесеното от него предложение, като се мотивира по следния начин: Смятам, че предложението на вносителя не се различава съществено от това на постоянната комисия и считам, че сме предложили ставки, които да са в унисон с принципа на законодателя да се стимулират новите автомобили, които са по-екологични и по-малко замърсяват околната среда. Да дадем шанс на хората с по-старите автомобили да бъдат заинтересовани да подменят колите си. Смятам, че нашето предложение има по-добър баланс, каза Петков.
Председателят на комисията Димитър Чернев заяви, че отстоява нейното предложение. Не мисля, че като вдигаме данъците ще стимулираме хората, да си купуват нови автомобили, каза Чернев. Той смята, че общината няма да изгуби много пари от това предложение, като уточни, че разликата е 13 500 лева по-малко, ако бъдат приети предложените от тях ставки.
При гласуването, мнозинството прие предложението на постоянната комисия, което е: при частта на данъка в зависимост от мощността, ставките са следните: до 55 kW включително – 0,56 за 1 kW , над 55 kW до 74  kW – 0, 76 лв.,  над 74 до 110 kW – 1,54 лв., над 110 до 150 kW – 1,72 лв., над 150 до 245 kW – 1,80 лв. и над 245 kW – 2,10 лв., съобщи Радио Добруджа.

За още интересни публикации ни последвайте в pinterest или Google+