СЪБОРИХА КЪЩАТА НА АДРИАНА БУДЕВСКА, ЗАПОЧВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО Й В АВТЕНТИЧЕН ВИД

0
1543

 

 

Проектът за възстановяване на родната къща на Адриана Будевска вече е в ход. Старият рушащ се дом на актрисата е съборен и на негово място ще бъде изградена нова къща в автентичния й вид. Фирмата изпълнител е „Реставрация“ ЕАД.  Къщата на Будевска, която бе дълги години в окаяно състояние, не е автентичният роден дом на актрисата. Тя е реплика, изградена през 1976 – 1977 година, за да бъде готова за 100-годишнината от рождението на Адриана Будевска през 1978 г.

За проекта от Министерството на културата са отпуснати 64 000 лева, музеят се включва с 12 000 лева. Крайният срок за завършване на проекта и отчитането му е 15 ноември.

Автентичният вид на къщата ще бъде възстановен по оригинален снимков материал от преди 1978 г., който се намира във фонда на музея, казва главният уредник в РИМ д-р Кремена Митева. Според нея, едва ли в България има по-голям фонд за Адриана Будевска от този в РИМ Добрич. Фондът съхранява много нейни лични вещи, сред които сценични костюми и аксесоари, билета, с който е заминала за Аржентина, снимки, тетрадки със стихотворения, дневници.

След възстановяване на родния дом на актрисата е предвидено едната зала да бъде учебен музей с акцент „Литературата в театъра“, където учениците ще се занимават с изработването на мини декори, рисунки на театрални костюми, правоговор, сценична и публична реч, допълни д-р Кремена Митева.

Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Тя е дългогодишна актриса в Народния театър, един от основоположниците на професионалния театър в България, считана е за една от най-добрите изпълнителки на трагични роли в историята на родния театър. Къщата на ул. „Васил Левски“ №56 в Добрич е обявена за исторически паметник на културата с категория „национално значение“ в Държавен вестник през 1976 година. От години къщата бе затворена за посетители. Външната мазилка е напукана, а в по-голямата си част липсва в основите й. Покривът се разпада. На места мазилката във вътрешните помещения е паднала до тухла, заради влагата, която е пропита в стените. Дъсчените подове са също в много лошо състояние, като обилната влага е благоприятствала и израстването на гъби. Заради рушащата се от години сграда, музейната експозиция отдавна е изнесена. НДТ