СУПЕР ЛУНА ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ ТАЗИ ВЕЧЕР

0
1332

Суперлуние ще можем да наблюдаваме тази вечер. Характерно за това астрономическо явление е, че Луната е в пълната си фаза, докато е най-близо до Земята. Тогава тя е видимо по-голяма и по-ярка, обясни физикът от Института по астрономия към Българската академия на науките Пенчо Маркишки:

“Това означава съвпадение на момента на пълнолунието, което ще настъпи в 17:54 часа, с момента, в който Луната минава през перигея на орбитата си, или това е точката, в която Луната е най-близо но Земята… Това означава, че тогава Луната е с 14-15% видимо по-голяма в сравнение със случая, когато Луната е най-далече от Земята и пак е пълна, като последното явление се нарича Микролуние, но е по-малко популярно. Също така яркостта на Луната нараства с около 30% в такива случаи, поради по-голямата близост на нашия естествен спътник. Искам да подчертая, че видимо по го-голямата Луна трудно може да бъде визуално потвърдена, тъй като човешкото око, за да оцени видимия размер на някакъв обект, е нужно да може да сравнява с нещо друго, а Луната е сама на небето, така че няма как да сравним нейната яркост. Това може да стане само по фотографски път, с фотометри или с луксметри – с уреди, които са способни за измерват светлина.”
Съвпадението на пълнолуние с перигей се получава на около 412 денонощия. Така че тази година няма да наблюдаваме друга Супер Луна, добави физикът.  http://bnr.bg