СТИМУЛИРАТ РОДИТЕЛИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

0
1653

Общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование“ ще бъде създаден в Добрич, решиха на сесия общинските съветници. Предложението е на съветниците от ВМРО Тихомир Маринов и Пламен Йорданов.

В докладната записка те изтъкват, че в последните години в Община град Добрич се наблюдава трайна тенденция на задълбочаваща се демографска криза и липса на квалифицирани кадри с висше образование.“Младите семейства напускат Добрич, търсейки по-добра алтернатива и стандарт на живот за себе си и своите деца. Като община, загрижена за своите граждани, ние сме длъжни да обърнем внимание на този проблем и да стимулираме младите и образовани семейства да останат в Добрич. Една от възможностите за намиране на решение е създаването на общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование“, чрез който да бъдат подпомагани финансово млади семейства с деца, в които поне единият от родителите е висшист.“, се казва в предложението.

Съветници предложиха стимулирането да не е само за висшисти, тъй като  на града и на бизнеса са нужни не само специалисти с висше образование, но и такива със средно. Според други обаче, в Добрич се връщат да работят само нищожен процент от висшистите и това е голям проблем за града. „Среднистите са много – не можем да заделим такива големи средства за фонда“, заяви Пламен Йорданов.

В крайна сметка второто предложение не бе прието и съветниците одобриха докладната записка на Пламен Йорданов и Тихомир Маринов. НДТ