ШЕСТИМА БЪЛГАРИ НА СВЕТОВНОТО В ДОХА

Шестима българи ще се състезават на Световното първенство по лека атлетика в Доха от 27 септември до 6 октомври. Това са Ивет Лалова-Колио (200 метра), Мирела Демирева и Тихомир Иванов (скок височина), Георги Цонов, Габриела Петрова и Александра Начева (троен скок). Европейската шампионка в зала в тласкането на гюле Радослава Мавродиева, която също имаше покрит норматив за участие, отпадна от състава заради контузия.

Междувременно стана известно, че осем американски атлети ще защитават титлите си на Световното първенство в Катар. Тори Боуин, Кори Картър, Ема Кобърн, Филис Франсис, Джъстин Гатлин, Сам Кендрикс, Бритни Рийс и Крисчън Тейлър ще се опитат отново да стъпят на световния връх в своите дисциплини. “Уайлд кард” пък получиха победителите от Диамантената лига Ноа Лайлс (200 метра), Адже Уилсън (800 метра) и Майкъл Норман (400 метра). Отборът на САЩ е от 141 души.

ФРАНЦИЯ НАНЕСЕ ПЪРВА ЗАГУБА НА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОВОЛЕЙ 2019

Волейболистите на България допуснаха първата си загуба на Евроволей 2019, след като паднаха от домакина Франция с 0:3 (19:25, 21:25, 14:25) в 4-ия си мач от Група „А” пред 5021 зрители в “Сюд Дьо Франс Арена” в Монпелие.

“Петлите” превъзхождаха българските волейболисти в повечето елементи и логично имаха превес още от самото начало на мача. В третата част феноменалната игра на френския разпределител Бенжамен Тонюти съвсем разконцентрира действията на българските волейболисти. Нашият тим допусна страшно много грешки в хода на мача, което допълнително улесни задачата на французите. Домакините показаха и отличен сервис, което пък даде възможност на блокадата им да работи на много високи обороти.

Франция взе инициативата в мача още в първите му минути. “Петлите” бързо поведоха с 11:6 точки, след което и с 18:11, което предреши и изхода на първата част.

По-завързан откъм интрига бе вторият гейм, но и в него българският отбор трябваше да се справя с огромното изоставане. “Лъвовете” губеха с 9:14, но с няколко добри атаки на Цветан Соколов и няколко блокади успяха да намалят до 18:20. До края обаче Франция не даде повече шансове на българския отбор, а и едно спорно съдийско решение за мрежа на Светослав Гоцев при 20:23 допълнително улесни задачата на французите.

Загубата на втория гейм деморализира българския състав и в третия той бе просто спаринг партньор на съперника. Франция почна да трупа точка след точка и поведе с 16:7 точки, за да затвори срещата при 25:14.

За България с 10 точки най-добър в мача бе Цветан Соколов. За Франция най-резултатен бе Жулиен Линеел с 18 точки. Стефан Бойер добави още 16, а Кевин Тили приключи с 11 точки. Успехът е четвърти за Франция на първенството.

Късно вчера отборът на България изигра последния си мач от група “А” на европейското първенство, а съперник бе тимът на Италия.

ЗАГУБА ЗА АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА В ШЕСТИЯ КРЪГ НА ГРАН ПРИ ТУРНИРА В МОСКВА

Гросмайстор Антоанета Стефанова продължава с неубедителното си представяне на Гран при турнира по шахмат в Москва с награден фонд от 80 000 евро. В среща от шестия кръг българката загуби с белите фигури от рускинята Катерина Лахно и остава на предпоследното 11-о място в класирането с 2 точки.

Както и в предишния кръг срещу рускинята Валентина Гунина, така и сега Стефанова не успя да се възползва от сериозното игрово преимущество, което получаваше след дебюта, и след серия от неточни ходове трябваше да се предаде на 36-ия.

Вчера имаше почивен ден за 12-те шахматистки, а днес Стефанова ще играе с черните фигури с индийката Хумпи Кунери, която е трета в класирането с 4 точки. Лидер е китайката Цзю Вънцзюн с 4,5 точки.

РУСКИТЕ АТЛЕТИ ЩЕ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ ПОД НАЦИОНАЛЕН ФЛАГ

Руските атлети ще могат да се състезават под националния си флаг на предстоящите Световни военни игри, съобщи ТАСС. Седмото издание на тази надпреварата ще се проведе в китайския град Ухан от 18 до 27 октомври. Двукратната световна шампионка в скока на височина Мария Ласицкене планира да участва в Китай. “Потвърждавам, че руските атлети на Световните военни игри ще се състезават в Ухан под руския флаг”, каза директорът медии и комуникации към Международния военен спортен съвет Дейвид Ванденплас пред ТАСС.

В момента руските атлети нямат право да участват на международни състезания под егидата на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) заради наказанието на местната федерация. Руснаците ще участват под неутрален флаг на предстоящото Световно първенство в Доха от 27 септември до 6 октомври.

ШАМПИОНСКИ ПАРАД ЗА БИАНКА АНДРЕЕСКУ В КАНАДА

Шампионката от последното издание на US Open Бианка Андрееску бе посрещната в родината си с истински парад. Хиляди нейни фенове бяха изпълнили улиците на родния й град Мисисауга, за да я приветстват за огромния успех, който постигна. 19-годишната тенисистка сътвори истинска сензация на кортовете в Ню Йорк, като на финала победи голямата фаворитка в турнира Серина Уилямс с 6:3, 7:5.

Освен шампионския парад, за Андрееску имаше и още почести. Тя бе удостоена с улица на нейно име, а освен това получи и почетния ключ на града. “Не се случва често да кръщават улица на твое име след успех на US Open. Това е истинска лудост. Не съм си представяла, че един ден ще има парад в моя чест. Аз съм истински благословена. Това, което се случва в канадския спорт, е просто фантастично”, сподели развълнуваната Андрееску, която е първата канадка с титла от Големия шлем.

СЕСТРИ СТОЕВИ ТРИУМФИРАХА С ТИТЛАТА В БЕЛГИЯ

Габриела и Стефани Стоеви триумфираха с титлата при женските двойки на международния турнир по бадминтон Yonex Belgian International 2019 с награден фонд 25 000 долара. Българките, които са европейски шампионки, бяха безапелационни и по пътя към титлата не загубиха нито един гейм. На финала двете победиха канадките Рейчъл Хондерич/Кристен Тсай с 2:0 (21:16/21:15) след 40 минути игра. Така Габи и Стефи прибавиха нови много ценни точки към актива си в битката за спечелване на квота за Олимпийските игри в Токио 2020.

Веднага след финала двете заминаха за Азия за два супер турнира – в Китай (17-22 септември), който е с награден фонд 1 млн. долара, и в Корея (24-29 септември), където най-добрите бадминтонистки в света ще си разделят 400 000 долара.

РОГЛИЧ СПЕЧЕЛИ ОБИКОЛКАТА НА ИСПАНИЯ

Словенецът Примож Роглич спечели първата си голяма колоездачна Обиколка, след като запази лидерската си позиция в последния 21-и етап на Обиколката на Испания. Холандецът Фабио Якобсен беше най-бърз във финалния спринт в Мадрид по 106.6 километровото трасе от Фуенлабрада до столицата и с време 2:48.20 минути записа втория си етапен успех през тази година в надпреврата, изпреварвайки със сантиметри Сам Бенет (Ирландия) и Шимон Сайнок (Полша). Роглич завърши 75-и на 17 секунди, но с общо време 83.07.31 часа той завърши на върха в генералното класиране.

Шампионът във Вуелтата от 2009 година Алехандро Валверде (Италия) остана втори на 2.16 минути, а трети на 2.38 минути завърши 20-годишният словенец Тадей Погачар.

ТАЙСЪНА НА ПОБЕДА ОТ МЕДАЛ НА СВЕТОВНОТО

Само една победа дели Даниел Асенов от сигурен медал на Световното първенство по бокс в Екатеринбург. Тайсъна се класира за 1/4-финалите в категория до 52 килограма, след като спука от бой американеца Майкъл Анджелети. Многократният ни европейски шампион влезе агресивно в срещата и затрупа съперника си с удари, като американецът не можеше да намери отговор на комбинациите ляв-десен на българина. Така в края на мача съдиите бяха единодушни, като и петимата дадоха гласовете си за Тайсъна.

На четвъртфиналите Асенов ще боксира с узбека Шахобидин Зоиров, като при победа ще си гарантира бронз.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST