СПОРТНА ПАНОРАМА

0
1414

СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОБРИЧЛИИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ БРИДЖ ФЕСТИВАЛ

Неколкократните медалисти от световни първенства Иван Нанев (София) и Калин Караиванов (Варна) заедно с партньорите си Димитър Пенев и Алекс Хаджиев от Варна, състезавайки се под името “4F”, спечелиха престижния отборен турнир и най големите награди на 34-ия Международен бридж фестивал “Добрич 2019”. На второ място остана отбор “Twins” – Христо Иванчев (Шумен), Йордан Щерев (Добрич), Юри Перец и Пламен Христов (Варна), а на трето място се нареди румънската формация “BON MC”  с капитан Золтан Магяри.

Много силно бе представянето на добричките представители в открития двойков турнир. Шампиони с огромна преднина станаха добричлиите Николай Тончев (многократен медалист от държавни първенства и шампион на страната за 1987 год.) и Венелин Великов (живеещ във Варна). На второ място е най силният румънски състезател в момента Мариус Йонита с партньора си Костин Мандруца, а на трето – другата добричка двойка Георги Георгиев и Ивелин Иванов.

Организаторите от СК “Дама купа” изказват гореща благодарност от името на всички участници на гражданина на Добрич Лъчезар Тодоров и на добричките фирми “Пътно строителство” и “Пътнически превози”, без чиято помощ провеждането на Фестивала би било немислимо, и разбира се, на прекрасния колектив на домакините от хотелски комплекс “Грийн Палас”.

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА МАЛКИТЕ БАСКЕТБОЛИСТИ

През последната седмица се проведоха Фестивали по баскетбол за деца до трети клас, организирани от БФБаскетбол, зона „Добруджа”. Баскетболен клуб UNSTOPPABLE от гр. Добрич участва с четири отбора – два състава момчета до 10 години (родени 2009 и 2010 г.) и два отбора до 8 години, родени след 2010 г., водени от треньорите Адриана Георгиева и Константин Тодоров. Домакини на турнирите бяха Добрич, Варна и Генерал Тошево. „Децата играха страхотно, показаха какво са научили в тренировъчния процес през учебната година. Бяха борбени, имаха желание за победа и отбелязаха много кошове. Най-малките участници в състезанието бяха 5-годишният Васил Коларов и 6-годишният Добромир Христов, които се включиха чудесно. Огромни благодарности към всички родители, които ни доверяват децата си! Предстоят ни още много успехи!”, споделиха треньорите на малките баскетболисти.

НЕФТОХИМИК УДАРИ ХЕБЪР В ПАЗАРДЖИК ВЪВ ФИНАЛ №1

Отборът на Нефтохимик 2010 (Бургас) започна страхотно финалната серия в Суперлигата на България. Действащите шампиони от Бургас удариха като гости победителя в редовния сезон и носител на Купата на България Хебър (Пазарджик) с 3:1 (25:16, 21:25, 25:18, 25:19) в мач №1 от финала, игран в пълната до краен предел зала “Васил Левски” в Пазарджик. Така Нефтохимик поведе с 1-0 победи във финалния плейоф. Играе се до 3 победи от 5 мача. Втората среща между двата тима бе вчера отново в Пазарджик.

Началото на първия гейм беше равностойно до 8:8, като на няколко пъти отборите си разменяха водачеството в резултата, след което Нефтохимик дръпна с 11:8. Въпреки прекъсването за Атанас Петров и Хебър разликата нарасна до 16:8. Действащите шампиони запазиха преднината си до 20:12 след поредна атака на Учиков, след което Нефтохимик спокойно взе гейма с убедителното 25:16 след ново успешно нападение на Учиков.

Втората част тръгна малко по-добре за домакините от Хебър, които успяха да поведат с 5:3. Постепенно Нефтохимик изравни при 9:9 след блок-аут на Николай Учиков и задържана топка на разпределителя на Хебър Иван Станев. “Тигрите” от Пазарджик отново дръпнаха при 12:10 след две силни атаки на Александър Ляфтов, но бургазлии веднага изравниха при 12:12 след ас на Георги Петров. Хебър за пореден път поведе – 14:12, след успешна атака на канадския диагонал и национал Брадли Гънтър. Нефтохимик стигна до ново равенство при 15:15 след блокада на Николай Къртев. Домакините отново взеха преднина. Разликата стана 21:17 след нова контра блок-аут на Мартин Симеонов и грешка на Учиков от гостите. Преднината на Хебър нарасна до 23:17 след два поредни блока на Венцислав Рагин. В крайна сметка домакините затвориха гейма в своя полза при 25:21 и изравниха геймовете – 1:1.

В началото на третия гейм Нефтохимик поведе с 5:1 при сервис на Георги Братоев и силни изяви в атака на Теодор Тодоров и Георги Петров. Хебър реагира веднага и намали до 5:4 след грешка при мрежата на бургазлии и блокада на Александър Ляфтов. Сервис в аут на Венци Рагин и грешки на Брадли Гънтър и Мартин Симеонов доведоха до 8:4 за действащите шампиони. След това разликата стана 11:4. Независимо от усилията на домакините Нефтохимик спечели без особени трудности с 25:18 и поведе с 2:1.

Четвъртата част стартира равностойно до 6:6. След две грешки на Брадли Гънтър бургазлии поведоха с 8:6. Играта продължи точка за точка до 12:10, след което резултатът стана 20:15. В крайна сметка Нефтохимик спечели гейма с 25:19 и мача с 3:1.

Над всички за Нефтохимик за пореден път беше Николай Учиков със страхотните 22 точки. Теодор Тодоров (7 блока! и 60% ефективност в атака) и Георги Петров добавиха по 13 точки за успеха.

ВОЛЕЙБОЛИСТКА ЗАБИ 60 ТОЧКИ В ЕДИН МАЧ

Азербайджанската звезда Яна Кулан влезе във волейболната история. Нападателката реализира невероятните 60 точки във втория финален мач от японската V-лига между Торей Ероуз и Хисамитсу Спрингс, завършил 3:2 гейма, информира BGvolleyball.com. Волейболистката подобри предишния рекорд за най-много точки в един мач, който принадлежеше на друга азерска състезателка – Полина Рахимова. Рахимова завърши с 58 точки в среща също от японското първенство през 2015 г.

Трета сред рекордьорките е българската националка Елица Василева – 57 точки в двубой от корейската лига през 2013 г. При мъжете най-доброто постижение се държи от кубинеца Леонардо Лейва – 59 точки, също в японската V-лига.

ГРИГОР И ВАВРИНКА ОТПАДНАХА В ПЪРВИЯ КРЪГ

Григор Димитров отпадна в първия кръг на двойки на турнира по тенис на червени кортове от сериите “Мастърс” в Монте Карло с награден фонд 5,2 милиона евро. Димитров и Стан Вавринка (Швейцария) загубиха от поставените под номер 6 Хенри Континен (Финландия) и Джон Пиърс (Австралия) с 6:7(6), 3:6 за 76 минути.

Българинът и швейцарецът наваксаха ранно изоставане от 1:3 гейма, а в последвалия тайбрек те имаха сетбол при 6:5 точки, но шампионите от Откритото първенство на Австралия при дуетите за 2017 година Континен и Пиърс стигнаха до обрат със серия от три поредни разигравания. След бърза размяна на пробиви на старта на втората част финландецът и австралиецът отново дръпнаха с брейк за 3:2 и до края нямаха проблеми.

НОВАК ДЖОКОВИЧ ПОСОЧИ СПОРТНИТЕ СИ КУМИРИ

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович е идол за много деца, които хващат ракетата за първи път заради него. В интервю сърбинът сподели кои спортисти са го вдъхновявали, когато самият той е бил дете. Оказа се, че това са трима, от които един съвсем логично е тенисист. “Имах трима спортни идоли. Това са Пийт Сампрас в тениса, Майкъл Джордан в баскетбола и Алберто Томба в ските. Не пропусках тяхно състезание. Много ме вдъхновява и ученият Никола Тесла, който е смятан за един от най-великите сърби”, споделя Джокович.

КЕРБЕР И ГЬОРГЕС СЕ ЗАВРЪЩАТ В СЪСТАВА НА ГЕРМАНИЯ ЗА “ФЕД КЪП”

Шампионката от “Уимбълдън” Анжелик Кербер и Юлия Гьоргес се завръщат в състава на Германия за двубоя срещу Латвия във “Фед къп”, неофициално световно първенство по тенис за жени. Срещата за изпадане/промоция е следващата седмица в Латвия. Номер 5 в световната ранглиста Кербер и номер 18 Гьоргес пропуснаха мача от първия кръг на турнира през февруари, в който германките загубиха с 0:4 като домакини на Беларус.

В Рига на 19 и 20 април за Германия ще играят още Андреа Петкович и Ана-Лена Грьонефелд. Латвия все още не е обявила състава си, но в него вероятно ще бъдат номер 13 в света Анастасия Севастова и бившата шампионка от “Ролан Гарос” Елена Остапенко.

ДЖОШУА ПРЕДПОЧИТА БИТКА С УАЙЛДЪР

Действащият световен първенец по бокс при професионалистите в тежка категория във версиите WBA, IBF, WBO и IBO Антъни Джошуа (Великобритания) се надява да се споразумее с шампиона на Световния боксов съвет (WBС) Дионтей Уайлдър (САЩ) за двубой между двамата за обединяване на шампионските колани към края на годината. Джошуа има насрочен мач за 1 юни срещу претендента Джарел Милър (САЩ) в “Медисън Скуеър Гардън” в Ню Йорк, като при победа той ще започне преговори с Уайлдър. “Мисля, че ще бъде страхотно, ако се разберем за мач с Уайлдър за обединяване на световните титли. След това бих искал да се боксирам с Усик. Защото това ще бъде мач между безспорния световен шампион в тежка категория и безспорния световен шампион в полутежка категория. Това би било невероятно”, коментира Джошуа.

Проблемът за британеца е, че следващата му задължителна защита през тази година трябва да бъде на титлата на Международната боксова федерация (IBF), за която номер 1 в листата на претендентите е българинът Кубрат Пулев. IBF по всяка вероятност ще даде разрешение на Джошуа да отложи мача с Пулев за пролетта на следващата година, ако той се договори за среща с Уайлдър през тази есен, но след това британецът ще трябва задължително да се боксира с българина, а двубой с Усик ще бъде възможен най-рано към края на 2020 година.

ПЕТЯ НЕДЕЛЧЕВА ЩЕ УЧАСТВА НА ТУРНИР В ЗАГРЕБ

Четирима български състезатели ще участват в международния турнир по бадминтон в хърватската столица Загреб, който ще се проведе от 18 до 21 април. Най-успешната българска състезателка в историята Петя Неделчева ще пътува като треньор на Димитър Янакиев, но ще играе и в квалификциите на смесени двойки заедно с Шай Гефен (Израел). Гефен от няколко години живее в България.

Димитър Янакиев е шести поставен в схемата при мъжете и в първия кръг ще играе срещу квалификант. Янакиев и Гефен ще се включат и в турнира на двойки мъже. Останалите двама българи са Христомира Поповска и Илиян Стойнов.

ПЕТИМА ДОБРУДЖАНЦИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИАДАТА В ГЪРЦИЯ

Десет лекоатлети ще представят България на Балканиадата по спортно ходене, която ще се проведе в събота и неделя в Александруполис (Гърция). А от тях петима са от Добрич – Радосвета Симеонова, Алтен Атанасова и Петър Димов от СКЛА „Добруджа 99” и Мира Николова и Иван Иванов от „Добруджа”. Радващото е, че нашите състезатели ще бъдат на първенството със своите треньори – Николай Янков и Еманоела Радева от „Добруджа 99” и Милен Петров от „Добруджа”. Това, че половината национали са от Добрич, не е изненада, като се има предвид, че добруджанци триумфираха в държавния шампионат по спортно ходене, който се проведе в началото на месеца в областния ни град. Тогава Радосвета Симеонова триумфира с титлата на 20 км при жените, а Алтен Атанасова спечели златния медал на 5 км при девойките под 18 години. Петър Димов стана първи на 10 км при юношите  под 18 години, а сребърен медал завоюва Иван Иванов. На 10 км спортно ходене при девойките под 20 години Мира Николова завоюва сребърното отличие.

НЕФТОХИМИК Е НА КРАЧКА ОТ ТИТЛАТА

Отборът на Нефтохимик 2010 (Бургас) е само на крачка от защита на титлата си в Суперлигата на България по волейбол. Действащите шампиони от Бургас биха категорично като гости победителя в редовния сезон и носител на Купата на България Хебър (Пазарджик) с 3:0 (29:27, 25:16, 25:22) в среща №2 от финала, играна в пълната до краен предел зала “Васил Левски” в Пазарджик. По този начин Нефтохимик поведе с 2-0 победи във финалния плейоф и се нуждае само от един успех, за да спечели титлата за трета поредна година. Във финала се играе до 3 победи от 5 мача. Третата и евентуалната четвърта среща между двата тима са в понеделник и вторник (22 и 23 април) в Бургас.

Началото на първия гейм беше равностойно до 6:6, след което Нефтохимик поведе с 8:6. Разликата леко нарасна до 10:7 след ас на Николай Къртев, което накара треньора на Хебър Атанас Петров да вземе прекъсване. Въпреки това преднината на бургазлии стана 12:8 след отлична блокада на Теодор Тодоров. След това домакините заиграха много силно, изравниха и дори поведоха с 18:17. Атака на Георги Петров и мощна контра на Учиков и 19:18 за Нефтохимик. Играта продължи точка за точка до 21:20, след което последва ас на Георги Петров за 22:20. Атака на Ляфтов и аут на словенеца Ален Джорджевич и 22:22. “Тигрите” дори излязоха напред в резултата при 23:22 след силен блок-аут на Мартин Симеонов. Двата тима се “захапаха” в резултата до 25:25, като Нефтохимик спаси два геймбола. Шампионите дори дръпнаха с 26:25 след мощна контра на Учиков. Гънтър задържа домакините в частта, като след две негови страхотни атаки Хебър спаси два геймбола и се стигна до равенство 27:27. В крайна сметка Нефтохимик измъкна трудно частта с 29:27 след грешка от сервис на домакините и блок на Теодор Тодоров.

Втората част тръгна по-добре за Нефтохимик, които бързо поведоха с 4:1. Преднината на Нефтохимик продължи да расте и стана 12 точки – 19:7. Независимо от усилията на “тигрите”, действащите шампиони от Бургас затвориха гейма в своя полза с убедителното 25:16.

И третият гейм стартира равностойно до 3:3, след което Хебър дръпна с 5:3 след атака на руснака Михаил Никкел и контра на Брадли Гънтър. Нефтохимик изравни при 6:6 след атака през центъра на Теодор Тодоров и блокада на Николай Къртев. Последва равностойна игра между двата отбора, размяна на мини пробиви, за да се стигне до 13:11 след две поредни атаки в аут на Александър Ляфтов и Брадли Гънтър. Въпреки тайм-аута за Атанас Петров разликата нарасна до 16:11 след два аса на Георги Братоев и поредна блокада на Еър Теди. Разликата стана 21:14, след което “тигрите” от Пазарджик се върнаха в гейма и намалиха пасива си до 20:22 след силни изяви на Михаил Никкел в атака и на блокада. Въпреки второто прекъсване за Ники Желязков Хебър стигна до равенство при 22:22 след две грешки в атака на Георги Петров и Николай Учиков. Все пак Нефтохимик спечели гейма с 25:22 след нови две силни атаки на Учиков и блокада на Теодор Тодоров, а с това и мача с 3:0.

ЦВЕТАН СОКОЛОВ ЗАБИ 36 ТОЧКИ В ТРЕНТО

Националът Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) стартираха с труден успех полуфиналната серия в италианската Серия А1. Вицешампионите на Италия надделяха драматично над Итас Трентино (Тренто) с 3:2 в първия полуфинал, изигран в “ПалаТренто”, продължил почти три часа.

Соколов изигра мача на топ ниво, като реализира страхотните 36 точки (3 аса, 3 блокади). 15 точки добави Османи Хуанторена. За Тренто Урош Ковачевич приключи с 24 точки, а с 18 се отчете Лука Ветори (3 аса).

Вторият мач от серията е на 19 април (петък) от 21:30 часа. Играе се до 3 победи от 5 мача.

ТРУДНО НАЧАЛО ЗА ДЖОКОВИЧ В МОНТЕ КАРЛО

Двукратният шампион Новак Джокович (Сърбия) стартира с трудна победа на турнира по тенис на червени кортове от сериите “Мастърс” в Монте Карло с награден фонд 5,2 милиона евро. Водачът в световната ранглиста се нуждаеше от повече от два часа и половина, за да елиминира германския ветеран Филип Колшрайбер с 6:3, 4:6, 6:4 във втория кръг на надпреварата. Така белградчанинът записа девети успех в 11 мача срещу съперника и взе реванш за загубата си от Колшрайбер в Индиън Уелс през миналия месец.

Джокович спечели първия сет със серия от три поредни гейма, а във втората част германецът реализира пробив за 3:1, след което последваха шест поредни пробива и така Колшрайбер изравни резултата. Джокович дръпна с 2:0 гейма на старта на решаващата трета част, след което пропусна мачбол при 5:3 и сервис на съперника, както и още три в следващия гейм, но все пак затвори мача при петата си възможност.

За място на четвъртфиналите той ще играе срещу победителя от срещата между Тейлър Фриц (САЩ) и Кайл Едмънд (Великобритания).