СПОРТНА ПАНОРАМА: ЮНДЕР БЕЙТУЛА ГОНИ МЯСТО В ОСМИЦАТА НА СВЕТОВНОТО В ТАЙЛАНД; БЪЛГАРИЯ ПОВЕДЕ, НО НЕ ИЗДЪРЖА СРЕЩУ ИТАЛИЯ; ПЕТО МЯСТО ЗА БОРЯНА КАЛЕЙН И ВЪВ ФИНАЛА НА ТОПКА; ВИКТОРИЯ ТОМОВА ИЗМЪЧИ НАОМИ ОСАКА; ФЕДЕРЕР ХВЪРЛИ В СМУТ ФЕНОВЕТЕ СИ; КОНТУЗИЯТА НА ДЖОКОВИЧ Е ПО-ТЕЖКА ОТ ОЧАКВАНИЯТА; ШАМПИОНСКИ ПАРАД ЗА БИАНКА АНДРЕЕСКУ В КАНАДА; КОБРАТА ЩЕ ГЛЕДА НА ЖИВО РЕВАНША МЕЖДУ РУИС И ДЖОШУА

0
1231

ЮНДЕР БЕЙТУЛА ГОНИ МЯСТО В ОСМИЦАТА НА СВЕТОВНОТО В ТАЙЛАНД

В Патая (Тайланд) вчера започна световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. На 22 септември е надпреварата в категорията на добричлията Юндер Бейтула, който ще участва при 81-киломогравите. “За втори път съм на световно първенство. Моята амбиция е да намеря място сред първите осем”, заяви Бейтула за “Център спорт”.

Съставът на България:

ЖЕНИ

45 кг Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев)

55 кг Мая Иванова (Хасково, Живко Архондев)

МЪЖЕ

67 кг Стилян Гроздев (Русе, Кръстина и Радослав Атанасови)

73 кг Божидар Андреев (Сливен, Пламен Братойчев)

81 кг Юндер Бейтула (Добрич, Тодор Кирчев)

109 кг Васил Господинов (Асеновград, Лъчезар Кишкилов)

Категориите са съобразени с олимпийската програма за Токио 2020. Световното първенство е част от квалификационните турнири за игрите в японската столица следващото лято. То е с най-висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г. първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.

БЪЛГАРИЯ ПОВЕДЕ, НО НЕ ИЗДЪРЖА СРЕЩУ ИТАЛИЯ

Волейболистите от националния отбор на България допуснаха втора поредна загуба на Евроволей 2019. Възпитаниците на Силвано Пранди поведоха с 1:0 гейма, но отстъпиха на олимпийските вицешампиони от Рио 2016 от Италия с 1:3 (25:22, 23:25, 21:25, 17:25) в “Sud de France Arena” в Монпелие (Франция). Така българските волейболисти финишират на 3-о място в класирането на Група „А” и на 1/8-финалите ще срещнат втория тим от Група „С”, който най-вероятно ще е Словения. Двубоят ще се играе в Любляна на 21 септември от 21,30 часа.

Волейболистите на България започнаха с летящ старт мача с Италия и поведоха с 3:0 след блокада на Виктор Йосифов, а по-късно след мощна атака на Цветан Соколов се стигна до 9:3 за нашите. Джанлоренцо Бленджини взе прекъсване за Италия. Първото техническо прекъсване дойде при 16:12 за България. Италия намали до 16:17 и Силвано Пранди взе прекъсване. България стигна до геймбол при 24:19. Италианците забиха 3 поредни точки. Иван Зайцев намали до 22:24. Силвано Пранди отново взе прекъсване за България. Веднага след това капитанът Виктор Йосифов атакува през центъра и България спечели първата част с 25:22.

Втората част започна равностойно, за да се стигне до 16:16. Италия стигна до геймбол при 24:21, след като Османи Хуанторена спаси трудна топка в защита, а Иван Зайцев надигра българската блокада. Силвано Пранди взе прекъсване. Мартин Атанасов намали до 22:24. Иван Зайцев атакува в аут и 23:24. После Иван Зайцев успя да прокара топката покрай българската блокада и Италия спечели втората част с 25:23.

България поведе с 3:1 в началото на третата част. Последваха 4 поредни точки за Италия и 3:5. Цветан Соколов намали до 4:5. Последва равностойна игра и поредно равенство при 16:16. Италия стигна до геймбол при 24:19. Светослав Гоцев атакува мощна през центъра за 21:24. Джанлоренцо Бленджини взе прекъсване. Георги Петров би сервис в аут и Италия спечели третата част с 25:21.

Георги Петров остана на игрището и в началото на 4-ия гейм. Италия поведе много бързо с 6:2, а после и с 13:6. При този резултат Силвано Пранди смени Георги Сеганов и Цветан Соколов с Венелин Кадънков и Добромир Димитров. Ядосаният Силвано Пранди извади от игра и Светослав Гоцев при 8:16. В крайна сметка Италия спечели 4-ата част с 25:17 и мача с 3:1 гейма.

Цветан Соколов стана най-резултатен за Бълтария с 22 точки, а Тодор Скримов добави 11 точки. Иван Зайцев пък бе най-резултатен за Италия с 21 точки, а Османи Хуанторена добави 20.

ПЕТО МЯСТО ЗА БОРЯНА КАЛЕЙН И ВЪВ ФИНАЛА НА ТОПКА

Боряна Калейн изигра силно съчетанието си във финала на топка на Световното първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Българската грация, която влезе във финала с трета оценка от 21.450 точки, получи 22.100 точки на топка в битката за разпределението на отличията (13.500 за трудност, 8.600 за изпълнение) за изпълнението си на “I am Trouble” и се нареди на пета позиция.

Безапелационна шампионка на топка с 23.500 точки стана световната шампионка в многобоя от София 2018 Дина Аверина (Русия). Нейната сестра близначка Арина Аверина заслужи среброто с 23.050 точки. Израелската звезда Линой Ашрам се окичи с бронза с 22.400 точки. Преди българката се нареди и италианката Милена Балдасари с 22.100 точки.

Във финала на обръч по-рано Калейн също завърши пета с 21.400 точки (12.800 за трудност и 8.600 за изпълнение).

Другата представителка на България на първите два уреда Катрин Тасева не успя да намери място в нито един от двата финала. За обръча си по “Жената чудо” тя получи 20.400 точки, което е 18-а оценка. На топка тя получи 19.500 и остана 22-ра.

Световното първенство продължи до късно вчера с ротациите на бухалки и лента, като страната ни бе представена и от трите ни грации – Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова.

ВИКТОРИЯ ТОМОВА ИЗМЪЧИ НАОМИ ОСАКА

Виктория Томова изигра много силен мач, но отстъпи на бившата номер 1 в света Наоми Осака с 5:7, 3:6 във втория кръг на турнира в родния град на японката Осака. Така за 24-годишната софиянка завърши прекрасното представяне на състезанието с награден фонд 823 000 долара. Томова започна турнира от квалификациите, които преодоля след две победи, а след това постигна обрат срещу Ализе Корне от Франция и напуска турнира с 80 точки за световната ранглиста.

Вики започна великолепно и в двата сета срещу Осака. След два пробива тя поведе с 3:0 в първата част. Носителката на две титли от Големия шлем видя, че може да допусне загуба, ако не покаже най-добрата си игра, и вдигна нивото, като двубоят се превърна в оспорвана битка. Осака върна единия пробив, а след нов гейм при сервис на българката изравни за 4:4. Томова продължаваше да играе на много високо ниво, но японката е една от най-добрите в света и успя да измъкне сета със 7:5.

Втората част започна с най-дългия гейм в мача. След седем равенства при третия си шанс за пробив Виктория го спечели, а след това поведе с 2:0. Наоми успя да вземе следващите два гейма и да изравни. Тя демонстрира класата си, постигна решителен пробив за 5:3 и след това стигна до крайния успех.

ФЕДЕРЕР ХВЪРЛИ В СМУТ ФЕНОВЕТЕ СИ

Носителят на рекордните 20 титли от турнири от Големия шлем Роджър Федерер ще реши в следващите седмици дали сезон 2020 ще бъде последен за него като професионален тенисист. Швейцарецът обяви, че вече е обсъдил темата със своя екип. Засега Федерер е сигурен, че ще участва на “Уимбълдън”, но не и след това.

Маестрото достигна финала в Лондон през юли, където беше победен от Новак Джокович в епичен петсетов дуел. „Вътрешно в себе си съм убеден, че искам да играя поне до “Уимбълдън”. Сега пред мен стои на дневен ред да реша дали да продължа до олимпийските игри в Токио“, каза Маестрото. „Вече говорих с моя екип, попитах ги те какво мислят по въпроса. Допитах се и до моята съпруга Мирка. Ще взема решение до няколко седмици“.

В края на седмицата Федерер ще бъде на корта в Женева за третото издание на „Лейвър къп”, информира tennis24.bg.

КОНТУЗИЯТА НА ДЖОКОВИЧ Е ПО-ТЕЖКА ОТ ОЧАКВАНИЯТА

Първата ракета в света Новак Джокович продължава да лекува контузия и все още не знае кога ще се завърне на корта. Сърбинът получи травма на рамото и не можа да завърши мача с швейцареца Стан Вавринка от 4-ия кръг на Откритото първенство на САЩ по-рано този месец. “За съжаление, се оказа, че контузия е по-тежка от очакванията. Все още не знам кога ще се върна в игра. Следя резултатите от рехабилитацията всеки ден и гледам как ще реагира рамото на натоварванията. Надявам се след седмица-две да съм готов. Идеалният вариант би бил да играя в Токио от 28 септември”, каза Джокович, цитиран от RTS.

ШАМПИОНСКИ ПАРАД ЗА БИАНКА АНДРЕЕСКУ В КАНАДА

Шампионката от последното издание на US Open Бианка Андрееску бе посрещната в родината си с истински парад. Хиляди нейни фенове бяха изпълнили улиците на родния й град Мисисауга, за да я приветстват за огромния успех, който постигна. 19-годишната тенисистка сътвори истинска сензация на кортовете в Ню Йорк, като на финала победи голямата фаворитка в турнира Серина Уилямс с 6:3, 7:5.

Освен шампионския парад, за Андрееску имаше и още почести. Тя бе удостоена с улица на нейно име, а освен това получи и почетния ключ на града. “Не се случва често да кръщават улица на твое име след успех на US Open. Това е истинска лудост. Не съм си представяла, че един ден ще има парад в моя чест. Аз съм истински благословена. Това, което се случва в канадския спорт, е просто фантастично”, сподели развълнуваната Андрееску, която е първата канадка с титла от Големия шлем.

КОБРАТА ЩЕ ГЛЕДА НА ЖИВО РЕВАНША МЕЖДУ РУИС И ДЖОШУА

Официалният претендент на IBF Кубрат Пулев обяви, че ще присъства на мача между световния шампион Анди Руис и Антъни Джошуа в Саудитска Арабия. Реваншът между двамата е насрочен за 9 декември, като победителят трябва да се изправи срещу българина до края на май 2020 година.

Според Кобрата шансовете на Джошуа и Руис са 50:50, но той все пак отдаде предпочитанията си на мексиканеца и предположи, че той ще спечели за втори път. “Няма да е лесен мач. Ще видим, ще бъде интересно”, каза Пулев пред микрофона на един от най-атрактивните журналисти в бойните спортове The Schmo, който го попита дали ще се качи на ринга в Саудитска Арабия, за да се сблъска очи в очи с бъдещия си съперник. “Може би”, отговори Кубрат.

Той посочи също, че следващият му бой ще е на 9 ноември в Калифорния. “Чувствам се добре. Имам мач на 9 ноември в Калифорния и след това очаквам победителя от реванша между Джошуа и Руис. Готов съм за големия мач”, заяви Пулев. И добави: “В близко бъдеще хората ще видят, че новият световен шампион ще е Кубрат Пулев.” Българинът смята, че по-забавен за него би бил мач срещу Антъни Джошуа. “Той е силен и здрав и вероятно мач с него би бил по-забавен, по-драматичен – за хората, за телевизиите, за шоуто”, каза българската звезда в професионалния бокс.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST