СПОРТНА ПАНОРАМА: ЧЕТИРИ МЕДАЛА ЗА МОМЧЕТАТА НА СТОЯН ДИМОВ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО КАРАТЕ “НИКОН ОУПЪН”; КАРАТЕКИТЕ НА „САМУРАЙ “ ОТНОВО СА НА ВЪРХА; ШЕСТА ЕВРОТИТЛА ЗА ДАНИЕЛ АСЕНОВ, СРЕБРО ЗА БОЯН АСЕНОВ; ЗЛАТО ЗА КАТРИН ТАСЕВА НА ФИНАЛА НА ЛЕНТА В КИЕВ; НЕВЕРОЯТНО ПЛУВАНЕ НА ПЕТЪР СТОЙЧЕВ ЗА СВЕТОВНАТА ТИТЛА; ТИЙМ ОБЪРНА ФЕДЕРЕР И Е НОВИЯТ ШАМПИОН В ИНДИЪН УЕЛС; КАНАДСКАТА СЕНЗАЦИЯ СТИГНА ДО ТИТЛАТА; ЦЕЦО СОКОЛОВ ОТНОВО Е ГЕРОЯТ НА ЛУБЕ

0
1658

ЧЕТИРИ МЕДАЛА ЗА МОМЧЕТАТА НА СТОЯН ДИМОВ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО КАРАТЕ “НИКОН ОУПЪН”

Отлично се представиха възпитаниците на Стоян Димов от КК „Никон” в седмото издание на най-мащабния международен турнир по карате у нас – “Никон Оупън”.

При много голяма конкуренция на кумите в категория до 40 кг при 12-годишните Искрен Илиев се окичи с бронзов медал. С победите, които постигна в тази дисциплина, той бе с основна заслуга за спечелените сребърни отличия в отборната надпревара от тима на „Никон”.

На стълбичката на победителите се качиха още две момчета от добричкия клуб, които спечелиха сребърни медали при 10-годишните – Кристиян Василев стана втори в тежката категория на кумите, а Боян Христов – втори в леката категория.

Завоюваните четири медала са безспорен успех за момчетата на Стоян Димов, като се има предвид, че в турнира взеха участие над 1000 състезатели от 22 държави. Организатори на голямата спортна надпревара,  проведена на 16 и 17 март в столичната “Асикс Арена”, бяха КК “Никон”, Българската национална федерация по карате и фондация “София – Европейска столица на спорта”. Официален гост и лице на “Никон Оупън 2019” бе  Асен Блатечки. Популярният актьор не бе избран случайно. Той е тясно свързан с каратето, тъй като е национален шампион от 1989, 1990, 1991 и 1992 година.

КАРАТЕКИТЕ НА „САМУРАЙ “ ОТНОВО СА НА ВЪРХА

Силно представяне в турнира за Купа “Аякс” в град Нова Загора регистрираха каратеките от Карате клуб “Самурай”. Те отново са на върха, като завоюваха 47 медала. От тях 28 са златни, 11 сребърни и 8 бронзови, информира радио „Добруджа”. Златните медалисти са: Крум, Дея, Венелин, Цветелина, Давид, Николай, Валерия, Стивън, Божидар, Тулчан, Иван, Паулина, Мартин, Йоана, Василена, както и отборно. Сребърни медали завоюваха Крум, Венелин, Емир, Николай, Васил, Симеон, Ивайло, Божидар, Християн, Йоана, а бронзовите медали грабнаха Валентин, Радослава, Кристиян, Симеон и Василена. След турнира в Нова Загора възпитаниците на сенсей Димитър Христов са в усилена подготовка за предстоящото държавно първенство.

ШЕСТА ЕВРОТИТЛА ЗА ДАНИЕЛ АСЕНОВ, СРЕБРО ЗА БОЯН АСЕНОВ

За шести пореден път Даниел Асенов е европейски шампион! Тайсъна грабна златото в категория до 52 килограма на първенството за мъже и жени до 22 години във Владикавказ. На финала боецът ни победи категорично с 5:0 англичанина Киърън Макдоналд. Мачът мина изцяло под диктовката на Даниел Асенов. Още в самото начало той вкара боя в близка дистанция, като по този начин елиминира ръстовото предимство на съперника си. Тайсъна умело избягваше ударите на англичанина и нанасяше силни крошета в тялото му. Така в края съдиите бяха единодушни и дадоха титлата на нашия боксьор.

Братът на Даниел Асенов – Боян, спечели сребърния медал в категория до 56 килограма. На финала той загуби от представителя на домакините Сергей Ярулин с 0:5. Боят бе доста оспорван, като руснакът имаше лек превес над нашия състезател и в трите рунда.

Така България спечели пълен комплект медали на това европейско първенство. Освен златото на Даниел Асенов и среброто на Боян, с бронз се връща Еми-Мари Тодорова в категория до 48 килограма.

ЗЛАТО ЗА КАТРИН ТАСЕВА НА ФИНАЛА НА ЛЕНТА В КИЕВ

Катрин Тасева спечели златния медал на финала на лента на турнира Гран При по художествена гимнастика в Киев (Украйна). Българката направи страхотно състезание и завършва с пълен комплект медали, след като взе сребро в многобоя и бронз на финала на обръч.

Тасева игра с последен стартов номер на лента и след силно съчетание получи оценка от 18.250 точки. След нея останаха представителките на домакините Ева Мелешчук с 18.200 и Влада Николченко със 17.700 точки. На обръч Катрин Тасева се класира на трето място с 19.850 точки. Първа е Влада Николченко с 20.900 точки, а сребърното отличие взе рускинята Екатерина Селезньова с 20.750. На топка Тасева имаше две изпускания и със 17.700 точки остана на седмо място, а на бухалки също допусна грешка и е пета с 19.300 точки.

Шампионка на топка е Екатерина Селезньова с 21.050 точки, а на бухалки златото взе Саломе Пажава (Грузия) с 19.700 точки. Така равносметката за България на двата турнира в Киев е осем медала – пълен комплект за Катрин Тасева в Гран При и пет бронзови отличия на съпътстващия турнир “Дерюгина къп” за девойки, жени и ансамбъл девойки. Трето място зае Ева Брезалиева в многобоя при девойките и на финала на лента, трето място за Вая Драганова на бухалки при жените, трето място отборно девойки и трето място ансамбъл девойки на финала с пет обръча.

НЕВЕРОЯТНО ПЛУВАНЕ НА ПЕТЪР СТОЙЧЕВ ЗА СВЕТОВНАТА ТИТЛА

Петър Стойчев стана за втори път световен шампион по плуване в ледени води в Мурманск, и то с невероятен рекорд. Българинът премина дистанцията от 1000 метра за 12 минути и 10 секунди, като подобри собственото си постижение от преди две години с 5 секунди. Басейнът, който беше изрязан върху заледеното езеро Семеновском с размери 25 метра, посрещна 403 плувци от 32 държави, а в дисциплината на Стойчев бяха 41 състезатели. Българинът стартира в последната серия и още от началото поведе конкурентите си. С всяка изминала дължина Петър Стойчев увеличаваше аванса си и накрая финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 0.53 минути от третия Владислав Сапожников (Русия). “Чувството е невероятно. Имаше напрежение преди старта, защото искаха да мина още един лекарски преглед, но нямаше проблем. Показателите ми бяха кръвно налягане 120/85, пулс 72 удара в минута и температура на тялото 36.8 градуса. Вероятно някой искаше да ме разконцентрира или изнерви, но аз не съм от вчера в плуването и винаги съм подготвен за различни манипулации. Беше ми много студено, тактиката на екипа ми сработи идеално. Първите 200 метра да аклиматизирам, после да изравня евентуално лидера и след това да натисна. Холандецът плуваше плътно до мен в началните минути, но на 400-ия метър дадох повече сила и дръпнах с аванс. За съжаление, не можех да виждам с колко водя, защото таблото ми беше на неудобно място, но имах видимост с моя щаб и ми показваха с пръсти какво се случва. Световен шампион съм и до 2021 година няма кой да ме измести. Победата е за цяла България. Честна дума, но аз такава подкрепа не съм получавал никога от хората. Имах стотици съобщения и имейли за успех в Мурманск. Благодаря на всички. Горд съм, че съм българин! Последните 300 метра исках да натисна и да направя рекорда още по-убедителен, но получих спазъм в мускулите на лявата ръка. Реших да не рискувам и да финиширам като победител независимо от времето. Да развееш българския флаг на северния полярен кръг, е особено чувство. Поздрави на България”, каза Стойчев след излизането си от водата.

ТИЙМ ОБЪРНА ФЕДЕРЕР И Е НОВИЯТ ШАМПИОН В ИНДИЪН УЕЛС

Доминик Тийм успя да победи Роджър Федерер и спечели титлата на турнира от сериите „Мастърс” в Индиън Уелс. Австриецът стигна до най-голямата титла в кариерата си след победа с 3:6, 6:3, 7:5. Федерер, който по-рано този месец спечели титла номер 100, загуби втори пореден финал в Индиън Уелс, след като миналата година отстъпи на Хуан Мартин Дел Потро, и отново пропусна шанс да стигне до рекордна шеста титла на турнира в Калифорния. Двубоят сега също бе свързан с пропуснати шансове. Швейцарецът реализира едва 2 от 11 възможности за пробив.

Тийм печели титла от сериите „Мастърс” за първи път, след като досега имаше два загубени финала. 25-годишният австриец до края на миналата година бе един от малцината с положителен баланс срещу Роджър. Сега той отново си върна този статут, като статистиката е 3 победи за Тийм срещу 2 за швейцареца. След този успех Доминик ще е четвърти в света, а Федерер – пети.

Федерер започна отлично двубоя и след ранен пробив поведе с 3:1. Той доминираше, но допусна Тийм да спечели гейм при негов сервис. Швейцарецът бързо отговори с нов пробив за 5:3 и след това сложи край на сета след 37 минути. В него Роджър бе безгрешен при излизанията си на мрежата – 8 спечелени точки от осем опита.

Рекордьорът по титли от Големия шлем бе спечелил последните 20 финала, в които бе взимал първия сет. Австриецът обаче не смяташе да се предава и получи неочаквана помощ. Федерер не вкарваше първия си сервис и това доведе до пробив. Тийм заигра изключително, като успяваше да намира точните решения при атаките на Роджър и в разиграванията от дъното на корта. Доминик поведе с 4:1 и не погледна назад до края на сета.

Третата част се превърна в оспорвана битка, в която Федерер пропусна шансовете си, а съперникът му се възползва от тях. Австриецът измъкна много тежък гейм за 4:4, в който спаси възможност за пробив и бе подложен под сериозен натиск. В следващия гейм бившият номер 1 в света бе на две точки от победата, но Тийм отново запази концентрация и бе на много високо ниво. Тогава дойде и моментът на Доминик, който проби за 6:5 и след това стигна до крайния успех.

КАНАДСКАТА СЕНЗАЦИЯ СТИГНА ДО ТИТЛАТА

18-годишната Бианка Андрееску постигна исторически успех, след като спечели титлата на силния турнир в Индиън Уелс. На финала тя се справи с бившата номер 1 в света Анжелик Кербер, побеждавайки я с 6:4, 3:6, 6:4. Двубоят се превърна в страхотна битка, която след 2 часа и 18 минути младата канадка успя да спечели. Тя стана най-младата шампионка на турнира от Серина Уилямс насам (1999) и четвъртата най-млада в историята на надпреварата след Уилямс, Мартина Хингис и Моника Селеш. Победите й в Калифорния доведоха до голям скок в световната ранглиста. Тя напредна с 36 позиции и вече е номер 24 в света.

Андрееску се превърна в сензация от началото на годината. Тя има 28 победи и само 3 загуби, което е най-добрата статистика в женския тенис. Повечето й победи са на по-ниско ниво турнири, но при участията си на големи надпревари тя показа, че те не са случайни. Канадката стана първата състезателка, участваща с “уайлд кард”, която печели турнира.

Бианка не показа нерви в началото на първия си голям финал и взе първия сет за 40 минути. И двете тенисистки не бяха блестящи на сервис, но Андрееску не допусна пробив и спечели всички точки на втори сервис. Кербер допусна 14 непредизвикани грешки. Канадката бе близо до нов пробив в третия гейм на втората част, но съперничката й се справи и проби веднага след това, повеждайки с 3:1. Германката заигра по-агресивно и имаше предимство в този период. Бианка демонстрира нерви, като на няколко пъти блъскаше ракетата си в настилката. Тя завърши сета с 19 непредизвикани грешки.

В началото на решителната трета част Андрееску поиска медицински таймаут. В паузата тя каза на треньора си: “Краката ми горят. Едвам се движа по корта”. Той я надъха, като се опита да я убеди, че може да се справи. Кербер постигна пробив за 3:2 и изглеждаше, че е успяла да пречупи младата си съперничка, но много скоро разбра, че това въобще не е така. Канадката веднага върна пробива, спечели три последователни гейма и сервираше за сета. Тогава тя се поддаде на напрежение, пропусна три точки за спечелване на турнира и допусна пробив. Още в следващия гейм Бианка поправи това, като затвори сета при 6:4 и стигна до невероятния успех.

ЦЕЦО СОКОЛОВ ОТНОВО Е ГЕРОЯТ НА ЛУБЕ

Волейболният национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) записаха лесна 8-а поредна и общо 22-а победа в Суперлигата на Италия. Соколов и компания биха без проблеми като гости последния в подреждането БКК (Кастелана Гроте) с 3:0 (26:24, 25:19, 25:16) в мач от предпоследния 25-и кръг на редовния сезон, игран в зала “Пала Флорио” в Бари.

По този начин Лубе има 62 точки след 22 победи и 3 загуби и е на второ място във временното класиране. В следващия, последен, 26-и кръг на редовния сезон вицешампионите на Италия са домакини на Вибо Валентия, в който играе националът ни Тодор Скримов. Срещата е в неделя (24 март) от 19,00 часа българско време.

Цецо Соколов изигра страхотен мач за Лубе и бе над всички с 19 точки (3 блока, 4 аса и 60% ефективност в атака). Закономерно българинът бе избран и за най-полезен играч (MVP) на мача. За домакините от Кастелана Гроте иранският национал Моджтаба Мирзаджампур реализира 14 точки.