СПОРТНА ПАНОРАМА: ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ СЛОЖИХА КРАЙ НА ГОСПОДСТВОТО НА ЗЕНИТ В ЕВРОПА;ДЖОКОВИЧ – НАДАЛ Е ФИНАЛЪТ В РИМ;ФОТОФИНИШ РЕШИ ПОБЕДИТЕЛЯ НА 100 МЕТРА В ШАНХАЙ;АМЕРИКАНКА ИЗПРЕВАРИ ФАВОРИТКИТЕ ТОМПСЪН И ОКАГБАРЕ НА 100 МЕТРА;ОМАР МАКЛАУД С ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН УСПЕХ НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА;ДОМИНИК БРИЗИЙЛ ОЦЕЛЯ ЕДИН РУНД СРЕЩУ ДИОНТЕЙ УАЙЛДЪР;НОВАРА С ИСТОРИЧЕСКА ПЪРВА ТИТЛА В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА ЗА ЖЕНИ

0
918

ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ СЛОЖИХА КРАЙ НА ГОСПОДСТВОТО НА ЗЕНИТ В ЕВРОПА

Волейболният национал Цветан Соколов и шампионът на Италия успяха да детронират краля на Европа в последните 4 години Зенит (Казан). Цецо Соколов и компания буквално смазаха казанци и спечелиха с 3:1 (16:25, 25:15, 25:12, 25:19) в Суперфинала на Шампионската лига, игран в предпълнената с близо 10 000 зрители легендарна зала “Макс Шмелинг Хале” в Берлин. По този начин играчите на Лубе взеха втори пореден много сладък реванш в рамките на няколко дни, след като спечелиха титлата на Италия срещу Перуджа. Сега италианският тим не остави почти никакви шансове на казанци и се реваншиха за драматично загубения финал през 2018 година с 2:3, когато водеха в тайбрека с 14:8. Така Лубе сложи край на 7-годишната руска доминация в най-престижния европейски клубен турнир и спечели титлата в Шампионската лига за втори път в своята история след далечната 2002 година. Италианците имат също така едно сребро и два бронза в своята история.

От друга страна, това беше първи загубен финал в Шампионската лига за Зенит от 2011 година насам, когато загубиха от италианския гранд Тренто. Казанци остават с 6 титли от Шампионската лига в своята история, 2 сребърни медала и един бронзов.

Цецо Соколов изигра нов много силен мач за Лубе, който най-вероятно ще бъде и последният му за клуба, и стана най-резултатен със 17 точки (4 блока, 2 аса и 55% ефективност в атака). За тима на Зенит Ървин Нгапет и Матю Андерсън завършиха с 14 и 12 точки.

ДЖОКОВИЧ – НАДАЛ Е ФИНАЛЪТ В РИМ

Новак Джокович – Рафаел Надал е финалът на турнира от сериите „Мастърс” в Рим. Испанецът пръв достигна до битката за титлата, след като победи Стефанос Циципас с 6:3, 6:4. Във втория полуфинал световният номер 1 срещна сериозна съпротива от аржентинеца Диего Шварцман, но постигна трета победа в срещите помежду им след 6:3, 6:7 (2), 6:3. Така Надал ще има възможно най-тежкия съперник в опита си да защити титлата в Рим отпреди година, която спечели след победа над Александър Зверев. Това ще бъде общо пети финал помежду им от 2009 година насам, когато испанецът спечели. Джокович взе реванш през 2011 година, на следващата Надал отново беше по-добър, а през 2014-а сърбинът взе трофея. Това прави двамата най-титулованите тенисисти на турнира в Рим.

Преди полуфинала между Джокович и Шварцман пък публиката беше забавлявана от акробат, преоблечен като Спайдърмен, което предизвика усмивките на двамата тенисисти, но това не попречи на концентрацията им и те изиграха истински трилър, продължил над 2,5 часа. В крайна сметка Джокович стигна до девети финал в Рим и общо 49-и в турнири от сериите „Мастърс”, а мачът с Надал ще бъде под №54 помежду им. Сърбинът има леко предимство от 28 срещу 25 победи.

ФОТОФИНИШ РЕШИ ПОБЕДИТЕЛЯ НА 100 МЕТРА В ШАНХАЙ

Чаканата с голям интерес последна дисциплина от Диамантената лига в Шанхай – спринта на 100 метра при мъжете, оправда очакванията. След страхотно бягане се наложи фотофинишът да определи победителя между американците Ноа Лайлс и Крисчън Коулман. Лайлс спечели първото място с личен рекорд от 9.86 секунди (+0.9 м/сек) и най-добър резултат в света за сезона. Той изоставаше много сериозно след първата половина на бягането, но с “гмуркане” накрая се поздрави с победата.

Световният рекордьор на 60 метра Крисчън Коулман беше убедително начело почти до края, но хилядни от секундата му отредиха втората позиция. Южноафриканецът Акани Симбине финишира трети с 9.95 сек. Още един от спринтьорите слезе под границата от 10 секунди. Британецът Рийс Прескод се класира четвърти с 9.97 секунди.

АМЕРИКАНКА ИЗПРЕВАРИ ФАВОРИТКИТЕ ТОМПСЪН И ОКАГБАРЕ НА 100 МЕТРА

Изненадваща победа на 100 метра записа Алея Хобс на Диамантената лига в Шанхай. Американката, която има лично постижение от 10.85 секунди, изпревари фаворитките в късия спринт и се поздрави с първото място с 11.03 секунди (+0.2 м/сек). Нигерийската звезда Блесинг Окагбаре успя да се пребори за втората позиция с 11.07 секунди, а олимпийската шампионка на 100 и 200 метра от Рио де Жанейро 2016 Илейн Томпсън (Ямайка) финишира трета с 11.14 секунди.

В спринта на 200 метра при мъжете, който не беше част от диамантената програма, победата извоюва канадецът Аарън Браун с 20.07 секунди (0.0 м/сек). Втори завърши сънародникът му Андре де Грас, олимпийски и световен медалист, който даде резултат 20.21 секунди. Третото място на половин обиколка зае южноафриканецът Кларънс Муняй с 20.37 секунди.

На 400 метра при дамите победата заслужи сребърната световна медалистка от Лондон 2017 Салва Аид Насер с 50.65 секунди. След нея се нареди американката Сидни Маклафлин с 50.78 секунди.

ОМАР МАКЛАУД С ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН УСПЕХ НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА

Световният и олимпийски шампион на 110 метра с препятствия Омар Маклауд постигна четвъртата си поредна победа на турнира от Диамантената лига в Шанхай. Ямаецът, който е и световен шампион на 60 метра с препятствия от Портланд 2016, се наложи с 13.12 секунди (+0.7 м/сек). Голяма радост на домакините донесе Ксие Венжун, който завърши втори с личен рекорд от 13.17 секунди. Световният шампион от Пекин 2015 Сергей Шубенков, който участва като неутрален атлет, финишира трети с 13.28 секунди.

Сребърният медалист от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година Орландо Ортега (Испания) също постигна 13.28 секунди, но остана четвърти заради разлика в хилядните.

ДОМИНИК БРИЗИЙЛ ОЦЕЛЯ ЕДИН РУНД СРЕЩУ ДИОНТЕЙ УАЙЛДЪР

Дългоочакваният сблъсък в тежката категория между американските опоненти Дионтей Уайлдър-Бронзовия бомбардировач и Доминик Бризийл-Бедата продължи по-малко от един рунд на ринга в “Баркли Сентър” в Бруклин.

Шампионът във версия WBC Уайлдър почти изпълни заканата си да приключи веднъж завинаги със своя съперник, като го прати на пода със силен десен прав минута преди края на рунда, а Бризийл така и не се изправи навреме. С победата си Уайлдър даде силна заявка за обединителен мач с Антъни Джошуа за останалите три пояса в тежката категория, като подобен сблъсък ще предизвика огромен интерес, но британецът засега не бърза.

С победата Уайлдър вече има 41 победи, като 40 са постигнати с нокаут. Това беше девета успешна защита на титлата във версия WBC, която спечели през 2015 година. “Всичко ми се получи тази вечер. Знам, че се изговориха много неща през седмицата”, коментира Уайлдър, като намекна за думите си преди мача, че иска едва ли не да убие Бризийл на ринга. Съперникът му пък се оплака, че реферът е прекратил твърде рано броенето, но не настоя, че е имал сили да продължи схватката. “Чух да казва седем и осем, но това е боксът. Той свърши своята работа, за да ни опази здрави за следващите битки. Това е тежката категория. Просто Уайлдър успя пръв да стовари силната си дясна ръка. Ще се завърна и ще се боря за титлата отново”, закани се Бризийл. Противно на заканите преди мача, двамата се прегърнаха на ринга, като с това искаха да покажат, че враждата им е в миналото. “Казах му, че го обичам и искам да се върне жив и здрав при семейството”, каза още Уайлдър.

НОВАРА С ИСТОРИЧЕСКА ПЪРВА ТИТЛА В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА ЗА ЖЕНИ

Отборът на Игор Горгондзола (Новара) спечели за първи път в своята история титлата в Шампионската лига за жени. Момичетата на треньора Масимо Барболини надиграха Имоко Волей (Конеляно) с 3:1 (25:18, 25:17, 14:25, 25:22) в Суперфинала на най-престижния евротурнир, игран в препълнената с близо 9200 зрители легендарна зала “Макс Шмелинг Хале” в Берлин.

Така Новара взе много сладък реванш за загубения финал от Конеляно за титлата в италианската Серия А1 и спечели трофея в Шампионската лига за първи път. От друга страна, това беше втори загубен финал за “пантерите” в Шампионската лига за последните 3 години, след този през 2017-а от турския гранд Вакъфбанк (Истанбул) с 0:3 гейма. А през миналата година Конеляно завоюва бронзовите медали.

Волейболистките на Новара започнаха страхотно в началото на първия гейм и бързо поведоха с 9:1, като на практика решиха изхода на частта, който дойде при 25:18. Брилянтната игра на Паола Егону помогна на вицешампионките на Италия да спечелят и втората част с убедителното 25:17. “Пантерите” от Конеляно успяха да се върнат в мача, като взеха третия гейм с разгромното 25:14, но в четвъртата част не успяха да се справят с атаките на съперничките си и титлата бе за Новара след 25:22 и 3:1. Така момичетата в синьо зарадваха своята легендарна 40-годишна капитанка Франческа Пичинини, която спечели рекордна 6-а титла от ШЛ и 7-а европейска, ако се прибави успехът й във вече несъществуващия турнир КНК.

Страхотен мач за Новара изигра звездата Паола Егону, която заби 27 точки. Американската националка Мишел Бартч-Хейкли добави още 21 точки за успеха. За тима на Конеляно друга американска националка – Карста Лоу, която влезе като резерва още в първия гейм, реализира 16 точки.