СПОРТНА ПАНОРАМА: ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ПРИЕМАТ ЧАРДАФОН В ПОСЛЕДЕН ДВУБОЙ ОТ ПОЛУФИНАЛНИЯ ПЛЕЙОФ; ТЕНИС КЛУБ „ДОБРИЧ” СТАРТИРА ПРОГРАМАТА „ТЕНИСЪТ – СПОРТ ЗА ВСИЧКИ”; УЧИЛИЩЕТО ЗА ШАМПИОНИ СТАНА НА 35 ГОДИНИ; ВОДАЧЪТ В ПОЛОВИНАТА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТПАДНА В БАРСЕЛОНА; ЛЕГЕНДАТА ДИМИТЪР ЗЛАТАНОВ ПОЛУЧИ “ЗЛАТНА МРЕЖА” ; ОСТАПЕНКО ОТПАДНА В ПЪРВИЯ КРЪГ В ЩУТГАРТ

0
1359

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ПРИЕМАТ ЧАРДАФОН В ПОСЛЕДЕН ДВУБОЙ ОТ ПОЛУФИНАЛНИЯ ПЛЕЙОФ

В петък ще се проведе третата среща от полуфиналния плейоф в мъжката „А” хандбална група между отборите на Добруджа и габровския Чардафон. Мачът ще се играе в зала „Добротица” в Добрич от 15.00 часа, а победителят се класира за финалния плейоф, където ще се изправи срещу варненския Локомотив, отстранил другия тим от морската столица – Спартак, с 2:0 победи в серията. Припомняме, че до трети мач между Добруджа и Чардафон се стигна, сред като двата тима си размениха по една победа. В първия мач момчетата на Георги Андреев спечелиха с 28:26 в Добрич, а във втората среща загубиха в Габрово с 32:29.

При успех срещу Чардафон тимът на Добруджа ще се класира за своя девети финал в мъжката „А” хандбална група. Добрата новина от лагера на добричкия тим е, че Георги Андреев ще може да разчита на оптимален състав, тъй като всички състезатели са здрави и се подготвят за предстоящия важен мач.

ТЕНИС КЛУБ „ДОБРИЧ” СТАРТИРА ПРОГРАМАТА „ТЕНИСЪТ – СПОРТ ЗА ВСИЧКИ”

Този петък, 26 април, в 15.00 часа на кортовете на спортен комплекс „Простор” тенис клуб „Добрич” стартира Програмата „Тенисът – спорт за всички”, информира „Център спорт”. Програмата е финансирана изцяло от Министерството на младежта и спорта и се реализира със съдействието на Българската федерация по тенис. Включва общо 48 часа безплатни тренировъчни занимания с деца на възраст между 6 и 12 години. Тренировките ще се провеждат два пъти седмично до 1 юни, а след това и по три пъти. Обучението включва общо 30 деца, максимално допустимия брой според програмата. Децата са разпределени в две групи и подготовката им ще води лицензиран от БФТ треньор.

По време на великденските празници тенис клуб „Добрич” е предвидил и два турнира за любители. На 27 април ще се проведе турнирът в категорията мъже-сингъл, а  на 29 април ще се излъчат победителите във формата мъже-двойки. Записването за участие е до 9.00 часа на съответния ден.

УЧИЛИЩЕТО ЗА ШАМПИОНИ СТАНА НА 35 ГОДИНИ

Спортното училище „Георги Стойков Раковски“ стана на 35 години. От 1984 година, когато е създадено, до днес то създаде много елитни спортисти, донесли слава на България, и заслужено го наричат УЧИЛИЩЕ ЗА ШАМПИОНИ. Юбилейните прояви продължават цяла седмица, а официалното тържество на специализираното учебно заведение ще се проведе днес от 10.30 часа в Концертна зала „Добрич“ /Органова зала/.

Ръководство на училището кани всички настоящи и бивши директори, преподаватели, треньори, ученици да уважат празника и да се върнат заедно към незабравимите спомени за славните победи.

По случай празника се проведоха демонстративни състезания по отделните видове спорт, които се практикуват в училището. По време на официалното тържество ще бъдат наградени преподаватели, треньори, спортисти и деятели, допринесли през годините за развитието и утвърждаването на СУ „Г. С. Раковски“ сред водещите спортни центрове в България.

ВОДАЧЪТ В ПОЛОВИНАТА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТПАДНА В БАРСЕЛОНА

Поставеният под номер 2 Александър Зверев отпадна още в първия си мач от тенис турнира от сериите АТР 500 в Барселона. Световният номер 3 бе сразен от Николас Яри с 6:3, 5:7, 6:7(5) за 2 часа и 35 минути игра на червените кортове в каталунската столица. Зверев бе водач на половината, в която е Григор Димитров, като двамата можеше да се срещнат на осминафиналите. Българският състезател играе във втория кръг срещу Фернандо Вердаско.

Германецът се намира в ужасяваща форма и през 2019 година не може да се похвали с нито едно съществено класиране. Пет от седемте му загуби до момента през сезона пък са срещу тенисисти извън топ 50 на световната ранглиста. Засега Зверев се задържа в челото на ранглистата, но в следващите седмици му предстоят защити на титлите в Мюнхен и Мадрид, както и на финала в Рим, което общо са 1850 точки.

Зверев взе с лекота първия сет и по нищо не личеше, че ще допусне обрат, но в 11-ия гейм на втория сет допусна да загуби подаването си за първи път в мача, което позволи на Хари да изравни резултата в сетовете. В решителната трета част чилиецът реализира два пробива, за да поведе с 3:0 гейма, но Зверев успя да изравни при 3:3. Двамата си размениха пробиви и за 4:4, а в 11-ия гейм германецът имаше и мачбол на сервис на противника, но го пропусна. В тайбрека Зверев поведе с 3:0 точки, но допусна следващите 5 разигравания да отидат на сметката на съперника му и в крайна сметка отстъпи с 5:7 точки.

Напред в турнира продължава и друг чилиец – Кристиан Гарин. В двубой от първия кръг той победи със 7:5, 6:4 словака Мартин Клижан и в следващия етап ще играе с канадеца Денис Шаповалов. Испанецът Хауме Мунар се класира за третия кръг след победа над 14-ия в схемата Франсис Тиафо (САЩ) с 6:4, 6:3.

ЛЕГЕНДАТА ДИМИТЪР ЗЛАТАНОВ ПОЛУЧИ “ЗЛАТНА МРЕЖА”

Легендата на българския спорт Димитър Златанов е поредният отличен с наградата “Златна мрежа”. Бившият състезател получи приза на Любителската волейболна лига Volley Mania за 2018 г. за цялостен принос в развитието на волейбола. Златанов беше награден на финалите в 14-ия сезон на лигата, след което самият той връчи медалите и купите на участниците.

Освен това той връчи и индивидуалните награди на тримата най-добри в отделните финали – Весела Запрянова (Миньоните), Трифон Игнатов (Бенковски) и Павел Димитров (БарБароните). Те получиха и едномесечен абонамент B-Active от Sport Pass.

До момента “Златна мрежа” е била връчвана на Радостин Стойчев, волейболен клуб ЦСКА, Пламен Константинов, Цветан Соколов, Евгени Иванов, Камило Плачи, Ивайло Стефанов и Антонина Зетова.

ОСТАПЕНКО ОТПАДНА В ПЪРВИЯ КРЪГ В ЩУТГАРТ

Шампионката от “Ролан Гарос” за 2017 година Елена Остапенко отпадна в първия кръг на турнира на клей за жени в Щутгарт. В изцяло латвийски сблъсък от първия кръг Остапенко отстъпи с 2:6, 6:4, 0:6 пред поставената под номер 7 в основната схема Анастасия Севастова след час и 51 минути игра. Във втория кръг Севастова ще играе с победителката от мача между Леся Цуренко (Украйна) и Лаура Зигемунд (Германия).

В един от най-интересните мачове за деня рускинята Дария Касаткина се наложи със 7:6(8), 7:5 над белгийката Елизе Мертенс. Касаткина пропусна да затвори първия сет на свой сервис при 5:3, след което в тайбрека отрази два сетбола на Мертенс. Във втория сет играта продължи да бъде равностойна, но в края му отново късметът бе на страната на рускинята, която записа първа победа в Щутгарт след две загуби в първия кръг в предишни години.

В други мачове от турнира словачката Доминика Цибулкова отстъпи пред белгийката Грийте Минен с 5:7, 3:5, а представителката на домакините Андреа Петкович се наложи с 6:3, 6:4 над испанката Сара Сорибес Тормо.