СПОРТНА ПАНОРАМА: ФАНТАСТИЧЕН ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОБЕДИ ФЕДЕРЕР И СЕ КЛАСИРА ЗА ПОЛУФИНАЛИТЕ НА US OPEN; МАЕСТРОТО: ТОВА Е МОМЕНТЪТ НА ГРИГОР; В КРАНЕВО ОФИЦИАЛНО ОТКРИХА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС; ГЕОРГИ ЦОНОВ ПОКРИ НОРМАТИВА ЗА СВЕТОВНОТО В ДОХА; ИВЕТ ЛАЛОВА С ПЪРВА БАЛКАНСКА ТИТЛА НА 200 МЕТРА; ЗА 44 МИНУТИ СЕРИНА ЗАПИСА ПОБЕДА №100; БЕЛИНДА БЕНЧИЧ ДЕТРОНИРА ОСАКА

0
1315

 

ФАНТАСТИЧЕН ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОБЕДИ ФЕДЕРЕР И СЕ КЛАСИРА ЗА ПОЛУФИНАЛИТЕ НА US OPEN

Григор Димитров постигна един от най- големите успехи в кариерата си, побеждавайки Роджър Федерер на четвъртфиналите на US Open с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 за 3 часа и 10 минути игра. Така българинът се класира на третия си полуфинал в Големия шлем. За Григор това беше първа победа над Федерер от 8 мача. За първи път в кариерата си българинът се класира за полуфиналите на US Open. За място на финала той ще играе срещу Даниил Медведев от Русия.

Срещата не започна добре за Григор. Федерер постигна пробив във втория гейм и след това затвърди за 3:0. Да края на първата част нови пробиви нямаше и Маестрото спечели с 6:3.

Във втория гейм на втория сет Димитров пропусна възможност за пробив. Той обаче се възползва от шанса си в шестия, когато постигна брейк за 4:2. След това пробивът беше затвърден и българският тенисист поведе с 5:2. При 5:3 Гришо сервира за спечелване на сета, но допусна пробив. Българинът обаче стигна до нов брейк и взе частта с 6:4 и изравни резултата в мача.

В гейм номер 7 на третия сет швейцарецът направи пробив, за да поведе с 4:3. Гришо имаше шанс да върне брейка, след като получи две възможности за това. Федерер обаче успя да ги отрази и да спечели подаването си. След това Маестрото направи нов пробив и спечели с 6:3

Четвъртият сет започна с пробив още в първия гейм за Гришо, който бе затвърден. При 4:2 Димитров имаше седем възможности за нов брейк, но Федерер успя да се спаси в гейм, продължил 12 минути. При 5:4 Димитров сервира за изравняване на сетовете. Григор показа характер и спаси пет точки за пробив и при първия си сетбол изравни сетовете – 6:4.

Преди петия сет Федерер взе медицински таймаут заради проблем с кръста. Сетът започна великолепно за българина, който поведе с 4:0. Федерер взе два гейма, но това не попречи на Григор Димитров да затвори мача в своя полза след 6:2.

epa03836209 Swiss tennis player Roger Federer speaks at a media interview at the US Open Tennis Arthur Ashe Kids’ Day in Flushing Meadows, New York, New York, USA, 24 August 2013. The first round of the Open begins on 26 August and runs through 09 September 2013. EPA/PETER FOLEY

МАЕСТРОТО: ТОВА Е МОМЕНТЪТ НА ГРИГОР

Роджър Федерер, който приключи участието си на Откритото първенство на САЩ по тенис с петсетова загуба от Григор Димитров, заяви, че медицинският му таймаут преди решителната част не е причина за поражението, като също така отдаде дължимото на българина. “Просто се нуждаех от терапия за врата ми и горната част на гърба ми. Трябваше само да опитам да ги отпусна и да видя дали ще се почувствам по-добре. Това обаче е моментът на Григор, а не на моето тяло, така че всичко е наред. Той с нищо не ме изненада, защото сме играли много пъти в миналото. Имам предвид, че това беше Григор, когото очаквах. Той има необходимия арсенал, с който да прави всякакви неща. Тази вечер той използва това с голям ефект. “Не знам дали ще спечеля 21-ва титла. Аз нямам кристална топка, за да знам това. Вие имате ли?”, обърна се Федерер към репортер, който го попита за шансовете му за нов триумф на пресконференцията след мача с Димитров. “Никога не може да знаеш, но се надявам, че това ще се случи. Мисля, че въпреки всичко това бе позитивен сезон за мен. Сега съм разочарован, но ще се оправя и ще се върна. Не мисля за случилото се на “Уимбълдън”. Това е нещо в миналото, което съм преодолял. Трябва да мога да приемам загубите, защото те са част от играта. Сега ще дам нужното време на семейството си, така че животът не е толкова лош. Ще си взема малка почивка, след което ми предстоят Лейвър къп, турнирите в Шанхай и Базел и може би тези в Париж и Лондон. Засега това е програмата ми до края на сезона. Не знам в щаба ми какви идеи имат. Щастлив съм, че ще мога да си почина, да тренирам, да помисля върху случилото се и да атакувам отново”, заяви швейцарецът.

В КРАНЕВО ОФИЦИАЛНО ОТКРИХА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС

Церемонията по официалното откриване на 13-ото Европейско първенство по плажен тенис за мъже и жени се състоя вчера от 18 часа в комплекс Therma Village в Кранево.

Най-добрите в света, начело с №1 в световната ранглиста при мъжете – Никита Бурмакин (Русия), и при жените – София Чимати (Италия), ще играят на шампионата на Стария континент в България. Представители на 19 държави ще спорят за медалите на Евро 2019.

Мачовете от Евро 2019 са от 5 до 8 септември.

ГЕОРГИ ЦОНОВ ПОКРИ НОРМАТИВА ЗА СВЕТОВНОТО В ДОХА

Георги Цонов стана шестият български атлет, който покри норматив за участие на Световното първенство по лека атлетика в Доха по-късно този месец. Пловдивчанинът стана балкански шампион в тройния скок в Правец с изравнен личен рекорд от 17.03 метра (0.0 м/сек). Той регистрира това постижение в своя трети опит. Другият му хубав опит  като метраж в състезанието беше от 16.91 метра. За последно Цонов скочи 17.03 метра в Стара Загора преди четири години.

Другият български състезател в дисциплината Момчил Караилиев си осигури сребърния медал на Балканиадата с постижение от 16.42 метра (+1.1 м/сек), като той се отказа да скача след третия си опит.

Резултатът на Цонов беше определен за №1 при мъжете по сравнителната таблица на IAAF, а №1 при дамите е този на Ивет Лалова-Колио на 200 метра – 22.45 секунди.

Марк Славов прибави още един сребърен медал към българския актив в Правец, след като се нареди втори в сектора за хвърляне на копие със 73.48 метра. Шампион стана румънецът Новак Алешандру Михаита със 77.90 метра.

Последният медал за България на Балканиадата спечели женският ни квартет на 4 по 400 метра в състав Надежда Рачева, Полина Тодорова, Габриела Георгиева и Кристина Борукова с резултат от 3:47.83 минути.

ИВЕТ ЛАЛОВА С ПЪРВА БАЛКАНСКА ТИТЛА НА 200 МЕТРА

Ивет Лалова-Колио спечели своята първа балканска титла на 200 метра. Българката, която ден по-рано стана шампионка на 100 метра с 11.23 секунди, направи много силно бягане и стана първа с 22.45 секунди (+1.2 м/сек), което е неин личен рекорд за сезона. С това постижение Лалова-Колио излезе на четвърто място в европейската ранглиста за сезона. Резултатът й е и нов рекорд на Балканските шампионати. До момента през годината тя имаше 22.55 секунди, а личното  постижение в кариерата й е 22.32 секунди. Сребърния медал заслужи кипърката Елени Артимата с 22.97 секунди, а трета се нареди гъркинята Спандуки-Чадзир Рафаила с 23.16 секунди.

Другата българка в дисциплината – Инна Ефтимова, се нареди четвърта с 23.45 секунди. Медалистките на 200 метра бяха наградени от легендата на българския футбол Христо Стоичков.

Антонио Иванов донесе още радост на България, след като спечели сребърния медал на 200 метра при мъжете с 21.07 секунди (-0.6 м/сек). Състезателят на Валя Демирева беше изпреварен единствено от представителя на Украйна Серхий Смелик (на Балканиадата участват състезатели от 20-те страни на Асоциацията на Балканските атлетически федерации и приятели), който постигна нов рекорд на Балканските шампионати – 20.50 секунди. Турчинът Хекимочлу Ичиткан се нареди трети с 21.22 секунди.

Мирела Демирева спечели златен медал в скока на височина на Балканиадата. Тя си осигури титлата още със скока си на 191 сантиметра. След това сребърната медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро атакува и височината от 202 сантиметра, но не успя да я преодолее в нито един от трите си опита.

ЗА 44 МИНУТИ СЕРИНА ЗАПИСА ПОБЕДА №100

Американката Серина Уилямс се класира за полуфиналите на турнира от Големия шлем US Open в Ню Йорк, след като с лекота победи китайката Цян Ван с 6:1, 6:0 за само 44 минути игра и записа победа №100 на кортовете във Флашинг Медоус. Американката имаше тотално превъзходство, записа 24 уинъра срещу нито един за опонентката, спечели 90% от точките, които игра на свой първи сервис, и цели 83% от тези, които Ван игра на свой първи начален удар. Във втория сет Уилямс загуби само четири точки.

На полуфиналите Серина ще се изправи срещу Елина Свитолина, която отстрани сестра й Винъс във втория кръг. На четвъртфиналите украинката се наложи над британката Йохана Конта с 6:4, 6:4 за 1 час и 42 минути.

БЕЛИНДА БЕНЧИЧ ДЕТРОНИРА ОСАКА

Шампионката от миналата година и световна номер 1 Наоми Осака отпадна на осминафиналите на US Open след поражение от швейцарската надежда Белинда Бенчич. Японката бе сразена с 5:7, 4:6 и така отново заключителният турнир от “Големия шлем” няма да види защитена титла. Това за последно се случи в периода 2012-2014, когато там властваше Серина Уилямс, която сега се превръща в голямата фаворитка за трофея.

Бенчич вече имаше две победи над Осака в двете им предишни срещи този сезон – в Индиън Уелс и Мадрид, като сега затвърди възходящото си представяне през годината. Тя вече има шест победи над опонентки от топ 5 и общо девет над такива от топ 10.

За първи път от 2014-а пък Бенчич отново ще играе четвъртфинали на US Open, като съперница ще й бъде Донна Векич, която само няколко минути по-късно приключи трисетовата си победа над Юлия Гьоргес – 6:7(5), 7:5, 6:3. Бенчич завърши с 29 уинъра и 12 непредизвикани грешки, а Осака направи 26 печеливши удара, но и сбърка 21 топки. Векич пък направи обрат от 3:5 във втория сет, спаси мачбол и се поздрави за първи път с класиране на четвъртфиналите на “Голям шлем”.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА