СПОРТНА ПАНОРАМА: ТЕНИС КЛУБ „ДОБРИЧ” ПРИКЛЮЧИ ПРОГРАМАТА „ТЕНИСЪТ – СПОРТ ЗА ВСИЧКИ” С ФАМОЗНИ ТУРНИРИ; ИВЕТ ЛАЛОВА СПЕЧЕЛИ БАЛКАНСКАТА ТИТЛА НА 100 МЕТРА; ТИХОМИР ИВАНОВ: НАДЯВАМ СЕ АЗ ДА СЪМ ИЗНЕНАДАТА НА СВЕТОВНОТО; ТРИ МЕДАЛА ЗА НАЦИОНАЛИТЕ НИ ПО СПОРТНА ГИМНАСТИКА В МЕРСИН; БЕЛИНДА БЕНЧИЧ ДЕТРОНИРА ОСАКА; ЧИЛИЧ ВЗЕ СЕТ, НО НЕ УСПЯ ДА СПРЕ НАДАЛ; КОНТУЗИЯ И ВАВРИНКА СПРЯХА ДЖОКОВИЧ В САЩ

0
1322

ТЕНИС КЛУБ „ДОБРИЧ” ПРИКЛЮЧИ ПРОГРАМАТА „ТЕНИСЪТ – СПОРТ ЗА ВСИЧКИ” С ФАМОЗНИ ТУРНИРИ

Общо 30 деца взеха участие в програмата „Тенисът – спорт за всички”, финансирана изцяло от Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис. 48 безплатни часа получиха децата под ръководството на лицензирания треньор Сергей Владов. Някои от тях за първи път хванаха ракети през живота си. Краят на програмата бе ознаменуван през отминалия уикенд с няколко уникални турнира, в които взеха участие и деца, трениращи към клуба през лятната ваканция.

Участниците бяха разделени в няколко категории, а системата, по която се проведоха турнирите, бе „мастърс” – групова фаза с по двама финалисти от група и излъчване на победителите при „игра на кръст”.

Резултати:

Първа лига: победител – Матео Хаджийски, финалист – Рая Велева, бронзови медали – Данина Димитрова и Георги Георгиев, за най-борбен състезател бе определена Василена Георгиева.

Екстра лига: победител – Атанас Влайков, финалист – Стефан Иванов, бронзови медали – Михаил Димитров и Момчил Теодоров, най-борбен състезател – Теодора Радева.

Висша лига: победител – Стефан Хараламбиев, финалист – Камен Тодоров, бронзови медали – Боян Филипов и Радена Цанева, най-борбен състезател – Даниел Влайков.

Супер висша лига: победител – Явор Тодоров, финалист – Кирил Радев, бронзови медали – Анатоли Атанасов и Огнян Димитров, най-борбен състезател – Ивайло Филипов.

2016 Rio Olympics – Athletics – Semifinal – Women’s 200m Semifinals – Olympic Stadium – Rio de Janeiro, Brazil – 16/08/2016. Ivet Lalova-Collio (BUL) of Bulgaria waves. REUTERS/David Gray FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.

ИВЕТ ЛАЛОВА СПЕЧЕЛИ БАЛКАНСКАТА ТИТЛА НА 100 МЕТРА

Ивет Лалова-Колио спечели балканската титла на 100 метра в Правец. Родната спринтьорка се наложи след оспорвано бягане с резултат от 11.23 секунди (+1.2 м/сек). Израелката Диана Вайсман остана втора с 11.25 секунди, а тройката допълни другата българка – Инна Ефтимова, с 11.56 секунди.

Специално да наблюдава бягането на Ивет, на стадиона пристигна Христо Стоичков. На трибуните бяха още президентът на световната централа Себастиан Коу и бившият световен рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка, примата в скока на височина Йорданка Благоева и още много спортни знаменитости.

Антонио Иванов също спечели бронзов медал на 100 метра при мъжете. Възпитаникът на Валя Демирева се окичи с медала с постижение от 10.66 секунди. Малко преди това Йоло Николов спечели първия медал за България в Правец. Той се пребори за сребърното отличие на 5000 метра с време от 14:52.01 минути.

ТИХОМИР ИВАНОВ: НАДЯВАМ СЕ АЗ ДА СЪМ ИЗНЕНАДАТА НА СВЕТОВНОТО

Тихомир Иванов спечели балканската титла в скока на височина в Правец. Плевенчанинът се наложи с постижение от 2.27 м и направи хубави опити на 2.33 м, колкото е квалификационният норматив за Олимпийските игри в Токио догодина, но не постигна успех на тази височина. “Такива опити искам да правя – над 230 см. Мисля, че това показва всичко. Преди няколко дни на Диамантената лига постигнах по-силен резултат, резултатът ми сега от 227 см е среден спрямо сезона ми. Днес видях доста съграждани от Плевен, което ме радва, защото не се прибирам често там. Изключително радостно е да видя мои съграждани, които са дошли да ме подкрепят”, каза Иванов след състезанието.

Той коментира и третото си място във финала на Диамантената лига в Цюрих, където постигна 2.30 м: “Разбира се, че съм доволен от Диамантената лига. Знаете, че направих само две, но успях да се класирам за финала. За мен е радостно до скоча 230 см и съм трети на финал. Нямах претенции за диамант, какво място ще заема, просто отидох да си скачам и да се наслаждавам. Световният шампион Мутаз Есса Баршим не е в добра форма. Здрав е, така казва, но не е в добра форма. Не се радвам, че го побеждавам, когато не е в добра форма. Бих се радвал да го побеждавам на 230 см, ако мога да скачам и на 240 см. Бондаренко обаче не участваше. Не знам той какво е приготвил, така че ще разберем на Световното.“ Иванов говори и за предстоящия планетарен форум в Доха: “Надявам се аз да съм изненадата на Световното като резултат. Преди две години на квалификацията в Лондон се получи много добре, сега се надявам на същото, но на финала.”

ТРИ МЕДАЛА ЗА НАЦИОНАЛИТЕ НИ ПО СПОРТНА ГИМНАСТИКА В МЕРСИН

Голям успех постигнаха българските гимнастици на световната купа в Мерсин (Турция). Нашите момчета се прибират с три медала. Дейвид Хъдълстоун спечели сребро на прескок, Йордан Александров взе две бронзови отличия – на успоредка и на висилка. Мартин Мишев завърши четвърти на халки. Нашите момчета се класираха за общо седем финала на отделните уреди.

БЕЛИНДА БЕНЧИЧ ДЕТРОНИРА ОСАКА

Шампионката от миналата година и световна номер 1 Наоми Осака отпадна на осминафиналите на US Open след поражение от швейцарската надежда Белинда Бенчич. Японката бе сразена с 5:7, 4:6 и така отново заключителният турнир от “Големия шлем” няма да види защитена титла. Това за последно се случи в периода 2012-2014, когато там властваше Серина Уилямс, която сега се превръща в голямата фаворитка за трофея.

Бенчич вече имаше две победи над Осака в двете им предишни срещи този сезон – в Индиън Уелс и Мадрид, като сега затвърди възходящото си представяне през годината. Тя вече има шест победи над опонентки от топ 5 и общо девет над такива от топ 10.

За първи път от 2014-а пък Бенчич отново ще играе четвъртфинали на US Open, като съперница ще й бъде Донна Векич, която само няколко минути по-късно приключи трисетовата си победа над Юлия Гьоргес – 6:7(5), 7:5, 6:3. Бенчич завърши с 29 уинъра и 12 непредизвикани грешки, а Осака направи 26 печеливши удара, но и сбърка 21 топки. Векич пък направи обрат от 3:5 във втория сет, спаси мачбол и се поздрави за първи път с класиране на четвъртфиналите на “Голям шлем”.

ЧИЛИЧ ВЗЕ СЕТ, НО НЕ УСПЯ ДА СПРЕ НАДАЛ

Рафаел Надал продължава успешното си представяне на тазгодишното издание на US Open. Поставеният под №2 в схемата вече е на 1/4-финал в турнира, след като победи с 3:1 сета Марин Чилич – 6:3, 3:6, 6:1, 6:2. Испанецът загуби първи сет от началото на кампанията на “Флашинг Медоус”, но това не му попречи да сломи съпротивата на хърватския си съперник.

Първият сет започна равностойно до 2:1 в полза на Рафа. След това двамата тенисисти направиха бърза размяна на пробиви, но испанецът на два пъти проби подаването са съперника си, докато Чилич успя само веднъж. Така Надал взе комфортна преднина и спечели сета с 6:3.

Чилич обаче показа, че няма да се даде без бой. Той издебна своя момент във втория сет и направи пробив за 3:1, а след това бе безкомпромисен при своите подавания и не даде шанс на Надал да се върне, като спечели сета с 6:3. Това обаче само разгневи Матадора, който влезе в страхотна серия и в следващите два сета даде само три гейма на своя противник, за да си осигури победата с 6:1, 6:2. Срещата ще се запомни и с невероятната предпоследна точка в мача, когато испанецът стигна една наглед безнадеждна топка и успя да направи невероятен уинър с удар покрай мрежата.

По този начин Надал си осигури място на 1/4-финала на US Open за 9-и път в своята кариера. Това е общо 40-ото му участие на тази фаза в турнирите от Големия шлем.

Следващият съперник на испанеца ще бъде Диего Шварцман, който по-рано отстрани Александър Зверев. Рафа е безспорен фаворит срещу аржентинеца, срещу когото до момента има 7 победи от 7 изиграни мача.

NEW YORK, NEW YORK – SEPTEMBER 01: Novak Djokovic of Serbia reacts as he walks off court after retiring due to a shoulder injury during his Men’s Singles fourth round match against Stan Wawrinka of Switzerland on day seven of the 2019 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 01, 2019 in Queens borough of New York City. (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

КОНТУЗИЯ И ВАВРИНКА СПРЯХА ДЖОКОВИЧ В САЩ

Световният №1 Новак Джокович приключи по доста неприятен начин участието си на последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. Защитаващият титлата си сърбин се отказа заради контузия в мача си със Стан Вавринка от 1/8-финала. Така Джокера приключва участието си в Ню Йорк преди фазата на 1/4-финалите за пръв път от 2006 година насам, когато бе едва 19-годишен.

Не е ясно дали Новак е изпитвал болки още от самото начало на мача, но двубоят въобще не се развиваше в негова полза. Вавринка спечели първия сет с 6:4, а след това взе и втория със 7:5.

В паузата преди третия сет 32-годишният сърбин повика физиотерапевт на корта, който масажира рамото му. Явно обаче това не е дало желания ефект, защото след изиграването на три гейма Джокович прецени, че не може да продължи и се призна за победен. Той напусна корта под бурните освирквания на публиката. “Това не е начинът, по който трябва да завърши един мач. Тъжно ми е за Новак. Той е добър приятел и невероятен шампион. Имали сме някои страхотни битки през годините. Дано успея да запазя нивото, което показах тази вечер. Играх доста добър тенис. Радвам се, че се завърнах”, сподели пък Вавринка след края на мача.

Това е 5-а победа за Вавринка срещу Джокович в сблъсъците помежду им, като той има и 21 загуби от сърбина. В следващия кръг за 34-годишния швейцарец предстои среща с руснака Данийл Медведев, който победи с 3:6, 6:3, 6:2, 7:6(2) германеца Доминик Кьопфер.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА