СПОРТНА ПАНОРАМА: РЕНЕТА ДЖЕНКОВА ВДИГНА КУПАТА В АЛБЕНА; ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОЛУЧИ “УАЙЛД КАРД” ЗА ТУРНИРА В БАРСЕЛОНА; ГАРБИНЕ МУГУРУСА ОТНОВО Е ШАМПИОНКА В МОНТЕРЕЙ; САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА; СИЛВАНО ПРАНДИ: ЩЕ ПРОВЕДА ОЩЕ ЕДИН РАЗГОВОР С МАТЕЙ КАЗИЙСКИ; БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА СРЕЩУ КАНАДА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ; ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ ЗАГУБИ МАРАТОНСКИЯ МАЧ С ДИН ЛИЖЕН

0
1445

РЕНЕТА ДЖЕНКОВА ВДИГНА КУПАТА В АЛБЕНА

Състезателката от Тенис клуб „Добрич” Ренета Дженкова вдигна купата за първото място в турнира деца до 10 години, проведен от „Dreisam Academy” в курорта „Албена”, информира „Център Спорт”. Деветгодишната Ренета не даде шансове на съперничките си, като  спечели всичките си срещи с неоспоримо надмощие. Все пак имаше един драматичен мач – със състезателката от Варна Рая Иванова, в който нашето момиче изоставаше с 1:3 гейма. С дисциплинирана и бойка игра обаче Дженкова обърна резултата, успявайки да стигне до тайбрек, който спечели със 7:3 точки.

Това е първо участие на Рени Дженкова в турнир от такъв мащаб, а от клуба се надяват то да е началото на едно успешно развитие в този така труден за доказване спорт.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОЛУЧИ “УАЙЛД КАРД” ЗА ТУРНИРА В БАРСЕЛОНА

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров все пак ще вземе участие в турнира от сериите АТР 500 в Барселона. Организаторите се похвалиха, че са предоставили “уайлд кард” на бившия световен номер 3. Така Димитров за пети път в кариерата си ще участва на клея в каталунската столица, където миналата година отпадна на четвъртфиналите от Пабло Кареньо-Буста.

От турнира с охота обобщават, че присъствието на Димитров гарантира още по-силна основна схема, където вече фигурират имената на шампиона от миналия сезон Рафаел Надал, както и още трима представители на топ 10 в световната ранглиста – Доминик Тийм, Кей Нишикори и Стефанос Циципас. От топ 20 пък има още четирима състезатели – Карен Хачанов, Даниил Медведев, Фабио Фонини и Денис Шаповалов. От т.нар. “нова генерация” са Алекс де Минор, Франсис Тиафо и най-нашумелият тийнейджър напоследък Феликс Оже-Алиасим.През 2008-а Димитров дебютира в Барселона, когато бе още на 16-годишна възраст, а през миналия сезон бе най-добрият му резултат.

ГАРБИНЕ МУГУРУСА ОТНОВО Е ШАМПИОНКА В МОНТЕРЕЙ

Испанката Гарбине Мугуруса защити титлата си на турнира по тенис на твърди кортове в Монтерей (Мексико) с награден фонд 250 хиляди долара. На финала втората поставената Мугуруса поведе срещу бившата номер 1 в световната ранглиста Виктория Азаренка (Беларус) с 6:1, 3:1, след което съперничката й се отказа поради контузия на десния крак.

Испанката направи три пробива в първия сет, а във втората част поведе с 3:1, след което Азаренка обяви, че не може да продължи мача. Петата поставена в схемата белорускиня поиска медицинска помощ след края на първия сет, но след още четири гейма се отказа. “За съжаление, не успях да дам най-доброто от себе си, но се опитах. Бих искала да благодаря на моя син Лео, който не е тук с мен. Бих искала да е тук, за да сподели този момент с мен, защото той е специален”, каза Азаренка след двубоя. За нея това беше първи финал след раждането на сина й през декември 2016 година. Гарбине Мугуруса пък завоюва първа титла за годината и седма в кариерата си.

САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА

Олимпийската шампионка от Лондон в бягането на 100 метра с препятствия Сали Пиърсън се завърна на пистата след 14-месечно отсъствие заради лечение на различни контузии. Тя спечели първата серия от австралийския държавен шампионат с 12.99 секунди, но не атакува десета титла във финала заради преумора. “Това е първото ми бягане от 14 месеца насам, а голяма част от тези 14 месеца бяха рехабилитация и опит да започна отново да тренирам. От октомври или ноември насам опитвам да си върна и скоростта, а сега дойде и първото състезание. Всичко се случи твърде бързо и тялото ми подсказва да почивам. Днес ще го послушам”, каза тя.

Целта на Пиърсън, която пропусна Игрите на британската общност миналата година заради болки в ахилеса, е да спечели трета световна титла в Доха през октомври. Тя заслужи първата си в Република Корея през 2011 година с време 12.28 секунди, което е неин личен рекорд.

СИЛВАНО ПРАНДИ: ЩЕ ПРОВЕДА ОЩЕ ЕДИН РАЗГОВОР С МАТЕЙ КАЗИЙСКИ

Селекционерът на националния ни волейболен отбор Силвано Пранди заяви, че със сигурност ще проведе още един последен разговор с Матей Казийски, но шансът той да се завърне в тима, е единствено на теория. “Може да се каже, че посветих едно определено време за това да проуча възможността и да опитам, за да се върне Матей Казийски в националния отбор. Трябва да призная, че първоначално открих едно благоразположение от негова страна към това да проведем такъв разговор заради неговото отношение към мен. Но след близо два месеца, в които имаше всякакви коментари, изчаквания и така нататък, неговият финален отговор беше “НЕ!”. Поради негови лични мотиви той не се чувства готов да бъде на разположение на националния отбор. Естествено, че до крайния срок, когато трябва да предадем окончателния списък от състезатели за Лигата на нациите, остава на теория някакъв шанс той да промени решението си. Със сигурност аз ще проведа още един разговор с него, но…, защото смятам, че ще бъде плюс за световния волейбол играч от неговия калибър и с неговата класа да се появи на сцената на най-високо ниво”, коментира Пранди на дадената от него пресконференция.

БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА СРЕЩУ КАНАДА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистите от националния отбор на България ще започнат участието си в тазгодишното издание на Лигата на нациите с мач срещу Канада. Това стана ясно, след като Международната волейболна федерация (FIVB) публикува точната програма на груповата фаза на турнира по дни и с обявени начални часове на всички срещи, информира Sportal.bg.

В първия уикенд на Лигата България, водена от новият-стар селекционер Силвано Пранди, ще играе на турнира в Група 2 в Мендоса (Аржентина). Първата среща на българските “лъвове” ще бъде срещу “кленовите листа” в 00,10 часа българско време на 1 юни (петък на 31 май срещу събота на 1 юни през нощта). Вторият мач на “трикольорите” в Мендоса ще бъде срещу домакините от Аржентина на 2 юни (неделя) от 03,10 часа през нощта, а последният двубой на България е същия ден срещу Португалия, но от 22,10 часа българско време вечерта.

От Аржентина България ще трябва да пътува директно за Нингбо (Китай) за мачовете си в Група 5 през втората седмица (7-9 юни) на турнира, където ще играе последователно срещу домакините, световния шампион Полша и Франция. Срещите на “лъвовете” ще бъдат рано сутринта българско време. През третия уикенд (14-16 юни) на Лигата България ще бъде домакин на Група 10 в зала “Конгресна” на ДКС във Варна. Там българите ще играят последователно срещу Австралия, Япония и Италия, като всички срещи са от 20,40 часа.

За България ще последва ново далечно пътуване до Куяба (Бразилия), където ще се играят двубоите от Група 16 през четвъртата седмица (21-23 юни). Българските волейболисти ще започнат срещу олимпийските шампиони от “селесао”, а след това ще играят с Германия и с победителя в Лигата Русия. Срещите ще бъдат отново през нощта българско време. През последния уикенд (28-30 юни) България отново ще бъде домакин, но този път на Група 19 в зала “Колодрума” в Пловдив, където ще спори с тимовете на САЩ, Иран и Сърбия. Мачовете ще бъдат отново от 20,40 часа.

ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ ЗАГУБИ МАРАТОНСКИЯ МАЧ С ДИН ЛИЖЕН

Гросмайстор Веселин Топалов допусна втора загуба на супертурнира по шахмат “Шамкир Чес” 2019 в азербайджанския град Шамкир. В среща от осмия кръг българинът отстъпи с белите фигури в маратонски двубой на китаеца Дин Лижен след повече от 7 часа игра и 110 направени хода. Загубата остави Топалов на седмо място в класирането кръг преди края с 3,5 точки, докато Дин излезе на втора позиция с 4,5 пункта.

Турнирът обаче вече има своя шампион, след като световният първенец Магнус Карлсен от Норвегия победи с черните фигури руснака Сергей Карякин и събра 6 точки. За Карлсен това е втора поредна и обща четвърта титла в шестте издания на турнира в Шамкир, като той ще вземе и 30 000 евро от общия награден фонд от 100 000.

В последния кръг на надпреварата бившият световен шампион Топалов ще играе с черните фигури със стария си познайник и също бивш световен шампион Вишванатан Ананд от Индия. На шампиона Карлсен пък му предстои протоколен мач с руснака Александър Гришчук.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 

 

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  2. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА