СПОРТНА ПАНОРАМА: ПЪРВИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС; НЕФТОХИМИК ИЗМЕСТИ ДОБРУДЖА ОТ ТРЕТОТО МЯСТО; БРАТЯ АСЕНОВИ МАЧКАТ НА СТАРТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО; ЩРУФ СЕНЗАЦИОННО ИЗХВЪРЛИ ЗВЕРЕВ ОТ ИНДИЪН УЕЛС…

0
1423

ПЪРВИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС

Еми-Мари Тодорова спечели първи медал за България от европейското първенство за мъже и жени до 22 години във Владикавказ. Представителката ни в категория до 48 килограма се класира за полуфиналите и си осигури минимум бронз, след като в първия си мач бе категорична срещу германката Макси Клотзер – победа с 5-0 съдийски гласа.

Еми-Мари бе по-активната на ринга и засипваше съперничката си с бързи комбинации от удари в тялото и главата. На полуфинала в петък Тодорова, която е трикратна европейска шампионка за девойки, ще се бие с Екатерина Палцева (Русия). Аслъхан Мехмедова /60 кг/ отпадна, след като загуби от англичанка Шона Уайтуел с 5:0 съдийски гласа. Всички рефери отчетоха резултат 30:27 в полза на британката.

НЕФТОХИМИК ИЗМЕСТИ ДОБРУДЖА ОТ ТРЕТОТО МЯСТО

Волейболният отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас) запазва надеждите си да завърши на второ място след края на редовния сезон в Суперлигата на България. Възпитаниците на треньора Николай Желязков се наложиха като гости над Черно море (Варна) с 3:1 (25:20, 15:25, 26:24, 25:20) в отложен мач от 17-ия кръг, игран пред около 500 зрители в зала “Христо Борисов” в Морската ни столица. Така бургазлии излязоха на трето място във временното класиране с 15 победи, 6 загуби и 44 точки, като имат и шанс да завършат на второ място в крайното подреждане на редовния сезон. За целта Нефтохимик трябва да спечели домакинството си на Пирин (Разлог) с 3:0 или 3:1 в последния 22-и кръг, а вторият в момента ЦСКА да загуби гостуването си на Хебър (Пазарджик) с 0:3 или 1:3. Срещата между шампионите и Пирин е изтеглена и ще се играе днес от 18,30 часа, докато дербито между “тигрите” и “червените” е в петък (15 март) също от 18,30 часа.

Отборът на Добруджа остава на четвърто място с 14 победи и 45 точки и в последния кръг от редовния сезон приема Черно море, който е твърдо на 10-о място в таблицата с 5 победи и 19 точки. Двубоят в Добрич е в петък (15 март) от 18,30 часа.

БРАТЯ АСЕНОВИ МАЧКАТ НА СТАРТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО

Братята Даниел и Боян Асенови започнаха силно участието си на европейското по бокс за мъже и жени до 22 години във Владикавказ. При 52-килограмовите Даниел стартира похода към шести златен медал от континентално първенство с експресна победа над Амил Алиев от Беларус. Тайсъна влезе леко несигурно в мача, но от средата на първия рунд пое изцяло боя в свои ръце. Българинът засипваше съперника си с удари в тялото и главата, което доведе до логичния край на срещата – 5:0 съдийски гласа за Даниел. Следващият съперник на Тайсъна ще бъде румънецът Мариан Шопу, а мачът днес ще бъде за влизане на полуфиналите и осигуряване на медал.

Братът на Даниел – Боян, пък имаше доста по-трудна задача срещу друг боксьор от Беларус – Илия Варабю. Битката в първия кръг на категория до 56 килограма предложи истинско зрелище, което бе спечелено инфарктно от Боян с 3:2 съдийски гласа. Така на 1/4-финалите Асенов ще се бие с арменеца Жоржик Марутян.

Дебютантът Рами Киуан също започна с успех участието си на първенството във Валдикавказ. Боецът ни в категория до 75 килограма победи грузинеца Джорджи Карабадзе по точки. Трима от съдиите бяха за нашия, един предпочете Карабадзе и един даде равен резултат. Така Киуан се класира за четвъртфиналите, където ще се изправи срещу победителя от мача между Шеън Лазерини (Шотландия) и Вятуас Балисис (Литва). При нов успех националът ни ще си осигури минимум бронзов медал.

МИНИСТЪР КРАЛЕВ НАГРАДИ ЕВРОШАМПИОНКАТА РАДОСЛАВА МАВРОДИЕВА

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетен плакет на ММС европейската шампионка в тласкането на гюле от шампионата под покрив в Глазгоу (Шотландия) Радослава Мавродиева. Награда получи и треньорката й Валентина Желязкова. Това е трети медал за Мавродиева от първенство на континента в зала, след като досега имаше сребро и бронз. За европейската си титла тя ще получи премия от ММС на стойност 20 000 лева.

Мавродиева и Желязкова обявиха, че всичките им нужди за провеждане на подготовка са задоволени. Базата в Сливен, където те тренират, беше изцяло реновирана, а впоследствие и газифицирана от Министерството на младежта и спорта.

Следващата голяма цел пред тласкачката е добро класиране на Световното първенство на открито, което ще се проведе от 28 септември до 6 октомври в Доха (Катар).

Нормативи в тласкането на гюле за Олимпийските игри в Токио през 2020 година започват да се покриват от 1 юли, като стандартът при дамите е 18,50 метра. На 3 март Мавродиева спечели европейската си титла с 19,12 м. В Япония ще участват 32 гюлетласкачки. Ако покрилите норматива са по-малко, бройката ще бъде допълнена според класирането в ранглистата.

Българските атлети ще преследват участие на Олимпиада и по време на Балканиадата за мъже и жени, която е на 2 и 3 септември в Правец. Това ще бъде и последна възможност за покриване на нормативи за Световното в Доха.

ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНОТО ЗА МЛАДИ ЩАНГИСТИ В ЛАС ВЕГАС

България спечели злато в двубоя и общо три медала още при появата на първия си представител на Световното първенство по вдигане на тежести за кадети до 17-годишна възраст в Лас Вегас (САЩ). Карлос Насар грабна титлата в кат. до 73 кг с двубой 291 кг. Българинът започна много мощно още в изхвърлянето, като премина без грешка през 123 кг, 127 кг и 130 кг. Това му отреди второ място в движението след узбека Азадбек Нариманов със 133 кг. В изтласкването Карлос бе записал стартова тежест 150 кг, но я увеличи на 154. В първия си опит не успя, но във втория се справи с тези килограми, а за титлата определящи се оказаха 161 кг. Те не бяха по силите на узбека, но българинът ги закова над главата си, като с това си осигури златото в движението и в двубоя и гордостта да чуе българския химн. Среброто остана за Нариманов с 287 кг, а бронзът – за Амидяк Мисакян (Гърция) с 272 кг.

Карлос Май Хасан Насар е възпитаник на школата в Червен бряг с личен треньор Илиян Илиев. Миналата година Насар стана европейски шампион в кат. до 69 кг при 15-годишните, като на първенството в Милано грабна златото с 260 кг двубой с победи и в двете движения, припомня сайтът на БФВТ wfbulgaria.com. Карлос, чийто баща е ливанец бе седми на европейското през 2017 г.

Първенството в Лас Вегас продължава с участието на още двама българи – в кат. до 89 кг Георги Йочев, а при 102-килограмовите ще вдига Стефчо Христов.

 

 

 

ЩРУФ СЕНЗАЦИОННО ИЗХВЪРЛИ ЗВЕРЕВ ОТ ИНДИЪН УЕЛС

Германецът Ян-Ленард Щруф сензационно изхвърли световния номер 3 Александър Зверев още в третия кръг на турнира от сериите „Мастърс” в Индиън Уелс. Щруф, който според жребия трябваше да играе срещу Григор Димитров във втория кръг, но срещата не състоя, тъй като българинът се оттегли, победи само да 72 минути игра с 6:3, 6:1. 21-годишният Зверев беше неузнаваемо слаб и не намери отговор на сервиса на сънародника си. В следващия кръг Щруф ще се изпави срещу канадеца Милош Раонич.

Напред продължава и франзуцинът Гаел Монфис, който отстрани испанеца Алберт Рамос Виньолас след 6:0, 6:3. В следващия кръг Монфис ще се изправи срещу победителя от мача между световния номер 1 Новак Джокович и Филип Колшрайбер. В изцяло сръбския сблъсък от третия кръг Миомир Кецманович победи Ласло Джере с 6:2, 7:6 (3) и чака победителя от мача между канадския тийнейджър Феликс Оже-Алиасим и японеца Йосихито Нисиока.

ВИНЪС УИЛЯМС ПРОДЪЛЖАВА НАПРЕД

Неостаряващата американска тенисистка Винъс Уилямс се класира за четвъртия кръг на турнира в Индиън Уелс, след като се справи със сънародничката си Кристина МакХейл в два сета – 6:2, 7:5. Двубоят беше първи между двете, а носителката на седем титли от Големия шлем навакса ранни пробиви и в двата сета. “Никога не бях играла срещу нея, така че трябваше да се уча в процеса на работа какво трябва да правя. Чувствах се комфортно, когато контролирах точките”, коментира 39-годишната Винъс, която ще играе срещу Мона Бартел в следващия кръг. Бартел елиминира със 7:5, 1:6, 6:4 Юлия Гьоргес.

Резултати при жените от третия кръг в Индиън Уелс:

Анет Контавейт – Анастасия Севастова 5:0 и отказване

Анджелик Кербер – Наталия Вихлявцева 3:6, 6:1, 6:3

Каролина Плишкова – Исалин Бонавентюр 6:3, 6:2

Мона Бартел – Юлия Гьоргес 7:5, 1:6, 6:4

Винъс Уилямс – Кристина МакХейл 6:2, 7:5

Арина Сабаленка – Леся Цуренко 6:2, 7:5

Белинда Бенчич – Екатерина Александрова 6:4, 6:2

Наоми Осака – Даниел Роуз Колинс 6:4, 6:2

АОИЯМА С ВТОРА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ОСАКА

Даниел Иванов-Аоияма постигна втора поредна победа на Големия мартенски турнир по сумо в Осака. В двубой от втория кръг българинът с ранг “маегашира-7” се наложи над “маегашира-6” Окиноуми, след като го избута фронтално с техниката “ошидаши”.

Съперник на българина в третия кръг ще бъде “маегашира-5” Оношо, който до момента също като Аоияма е с две победи от два мача.

МО ФАРА ИСКА ДА БЯГА 10 000 МЕТРА НА СВЕТОВНОТО В ДОХА

Носителят на четири олимпийски титли в атлетиката Мо Фара възнамерява да участва на Световното първенство в Доха в края на септември и началото на октомври тази година в бягането на 10 000 метра. 35-годишният атлет се отказа от състезанията на писта след планетарния форум в Лондон през 2017 година и се насочи към маратона, но в момента обмисля да стартира на 10 000 метра в Доха, преди да съсредоточи усилията си изцяло върху маратона. Той е стигнал до обмисляне на подобен вариант, след като е наблюдавал по телевизията Европейското първенство в зала в Глазгоу и е установил, че състезанията на писта му липсват.

Фара направи втори дубъл на 5000 и 10 000 метра на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, където спечели титлите в двете дисциплини, след като преди това триумфира с две златни отличия и в Лондон през 2012 г. В Рио Фара стана вторият мъж в историята след финландеца Ласе Вирен с подобно постижение на атлетическата писта.

Миналата година Фара подобри европейския рекорд в маратона, след като бяга 2:05:11 часа в Чикаго. Запитан за намерението си да бяга отново на писта на голям форум, той отговори: “Всичко зависи от резултата в Лондон (маратона на Лондон на 28 април). Липсва ми пистата и това да представлявам страната си. Това просто съм аз. Ако нещата вървят добре и имам шанс да спечеля медал, тогава ще се завърна и ще бягам за страната си, но основната ми цел сега е да се концентрирам върху маратона.”