СПОРТНА ПАНОРАМА: ОТБОРЕН ТУРНИР ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС В КРАНЕВО;ЛЕГЕНДАТА НА ФОРМУЛА 1 НИКИ ЛАУДА СИ ОТИДЕ;АДРИАН АНДРЕЕВ ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕН ПОД №2 ПРИ ЮНОШИТЕ НА “РОЛАН ГАРОС”;ПЛИШКОВА СЕ ИЗКАЧИ ДО ВТОРОТО МЯСТО В РАНГЛИСТАТА;ИВЕТ ЛАЛОВА: МОЯТА ЦЕЛ НЕ Е САМО ДА ОТИДА В ТОКИО;ГОЛДЪН СТЕЙТ Е НА ФИНАЛ В НБА СЛЕД ДРАМАТИЧЕН УСПЕХ СРЕЩУ ПОРТЛАНД;СЕМЕНЯ ЩЕ УЧАСТВА НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА В ЮДЖИЙН, НО НА 3000 МЕТРА

0
1000

ОТБОРЕН ТУРНИР ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС В КРАНЕВО

На 1 и 2 юни на Северния плаж в село Кранево ще се проведе отборен турнир по плажен тенис, в който участниците формират състава на отбора по свое желание. Според обявения регламент един отбор включва 4 мъже и 2 жени – две двойки мъже, една двойка жени и две двойки-микс. Организатори на състезанието са клубът за плажен тенис „Добрич” и комплекс „Терма Еко Вилидж”.

Кранево ще бъде домакин и на Европейското първенство по плажен тенис, което ще се проведе през първата седмица на месец септември в комплекс Therma Village. За първи път Европейското първенство по плажен тенис се разделя на две събития: формат за юноши и девойки в две възрастови групи – до 14 и до 18 г., който ще се проведе от 2 до 4 септември, и първенството за мъже и жени, което ще се състои от 5 до 8 септември. В състезанието ще вземат участие актуалните световни и европейски шампиони, а феновете ще могат да се насладят на изпълнения от висока класа в този атрактивен плажен спорт.

ЛЕГЕНДАТА НА ФОРМУЛА 1 НИКИ ЛАУДА СИ ОТИДЕ

Трикратният световен шампион от Формула 1 Ники Лауда почина на 70-годишна възраст. Австриецът си отиде девет месеца след трансплантация на бял дроб, след която получи сериозни усложнения, а миналата седмица за пореден път беше приет в болница.

Преди това той беше претърпял две трансплантации на бъбрек – през 1997-а и 2005 г. Ники Лауда е признат за една от най-влиятелните личности в историята на Формула 1. През 1976-а той участва в една от най-тежките катастрофи, когато болидът му се удари в предпазно заграждение на “Нюрбюргринг” и избухна в пламъци. Лауда бе спасен, но остана с тежки изгаряния по лицето и тялото, а мнозина смятат, че здравословните му проблеми през годините са пряко следствие от инцидента.

АДРИАН АНДРЕЕВ ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕН ПОД №2 ПРИ ЮНОШИТЕ НА “РОЛАН ГАРОС”

Българинът Адриан Андреев ще бъде поставен под номер 2 в основната схема при юношите на Открито първенство на Франция. Андреев е трети в световната ранглиста до 18 години, но лидерът в нея Чун Син Цън от Тайван няма да участва в надпреварата в Париж от 2 до 8 юни. Така номер 1 на “Ролан Гарос” при юношите ще бъде Лоренцо Музети от Италия, Андреев е втори, а трети е Брандън Накашима (САЩ).

При девойките Даниела Димитрова има възможност да попадне в квалификациите.

ПЛИШКОВА СЕ ИЗКАЧИ ДО ВТОРОТО МЯСТО В РАНГЛИСТАТА

Чехкинята Каролина Плишкова спечели силния турнир по тенис на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 3.45 милиона долара. Поставената под номер 4 Плишкова победи на финала британката Йохана Конта с 6:3, 6:4 за 85 минути и взе най-значимата титла на клей в кариерата си. С успеха тя се изкачи до второто място в световната ранглиста.

Чехкинята стартира силно и поведе с 3:0 гейма по пътя си към успеха в първия сет, а във втората част тя реализира още един пробив за 4:3 и това се оказа достатъчно. Плишкова заслужи 13-а титла в кариерата си и едва втора на червено, след като не допусна пробив, а пласира 21 печеливши удара и допусна само 14 непредизвикани грешки.

ИВЕТ ЛАЛОВА: МОЯТА ЦЕЛ НЕ Е САМО ДА ОТИДА В ТОКИО

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова покри норматив за петото си поредно участие на Олимпийски игри. Тя го направи в Осака в началото на сезона в леката атлетика и през лятото на 2020 г. ще представя родината ни в Токио. “Чувствам се по-прекрасно отвсякога, много добре съм физически. Знам какво искам да направя. Следват още няколко състезания, имам много неща с атлетиката, следват много планове, следват много мечти”, заяви Лалова пред NOVA за предаването “Здравей, България” и разкри тайната на успеха си. “Това беше първият ми старт за сезона, имах късмета да имам благополучни атмосферни условия, защото зависим от времето в нашия спорт. Когато човек бяга на друг континент, няма идея какво може да се случи, затова съм много щастлива. Покрих норматив за Световно първенство, за Олимпийски игри, така че по-добре нямаше как да бъде… Ще бъда единствената българска атлетка с пет олимпиади. Да сме живи и здрави, има още доста време до Игрите в Токио. Моята цел не е просто да отида там, а да направя едно добро представяне. Да мога, така да се каже, да заключа тези пет олимпийски кръга”, заяви спринтьорката и коментира какво е усещането да се класира отново на такъв форум, подобно на Мария Гроздева в спортната стрелба. “Разбира се, че е гордост да сме на Игрите заедно с Мария Гроздева. Познавам я още от първите си стъпки в спорта, тя е прекрасна дама и за мен ще е чест да съм пак с нея. Разбира се, нейният спорт е друг и предразполага по-голямо спортно дълголетие, но се надявам да бъдем един добър пример и да накараме повече деца да се обърнат към спорта”, сподели атлетката и разкри тайната си за дълголетие в спорта. “За големи спортни успехи трябва и талант, но всичко останало – 90-95%, са работа и дисциплина. Моята тайна може би е, че именно имам желязна дисциплина. Уча се много, всеки ден го правя и го прилагам всеки ден в тренировките си. Не спирам да се развивам и искам всеки ден да се усъвършенствам”, сподели именитата ни спортистка.

ГОЛДЪН СТЕЙТ Е НА ФИНАЛ В НБА СЛЕД ДРАМАТИЧЕН УСПЕХ СРЕЩУ ПОРТЛАНД

Шампионът в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада Голдън Стейт Уориърс спечели титлата в Западната конференция за пета поредна година. По този показател той се присъедини към Бостън Селтикс като единствените отбори постигали подобно нещо. „Воините” стигнаха до категоричното 4:0 победи в серията срещу Портланд Трейл Блейзърс, след като постигнаха драматичен успех със 119:117 след продължения.

Баскетболистите от Оукланд изоставаха с 8 точки преди последната четвърт, но водени от Стеф Къри, който завърши с 37 точки, успяха да направят обрат и да заслужат място в спора за титлата. Преломни за изхода на мача се оказаха последната четвърт и продължението, които бяха спечелени от Голдън Стейт съответно с 24:16 и 8:6. „Воините” поведоха с 119:115 при оставащи 39.6 секунди до края на продължението. Деймиън Лилард вкара две точки при 32,8 секунди до сирената, а последвалият пропуск на Къри даде надежди на Портланд. Лилард опита от зоната на 3 точки да донесе победата на домакините, но не се получи.

Къри завърши с 37 точки, 13 борби и 11 асистенции. Грийн добави 18 точки, 14 борби и 11 асистенции. Майърс Леонард наниза 30 точки за Портланд, Лилард имаше 28, а Си Джей Маккълъм добави 26.

СЕМЕНЯ ЩЕ УЧАСТВА НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА В ЮДЖИЙН, НО НА 3000 МЕТРА

Кастер Семеня няма никакво намерение да прекратява спортната си кариера или да се подлага на хормонално лечение, за да свали нивото на тестостерон в организма си. Южноафриканката, която от 8 май тази година няма право да участва на състезания при жените под егидата на IAAF в дисциплините от 400 м до една миля, е в стартовия списък за бягането на 3000 метра на Диамантената лига в Юджийн на 30 юни. Новото правило на световната атлетическа централа обхваща дисциплините от 400 метра до една миля.

Семеня, която е двукратна олимпийска шампионка на 800 метра, участваше на 400 м, 800 м и 1500 м до момента. На 3 май тя спечели бягането на 800 метра на Диамантената лига в Доха в последното състезание, преди новото правило на IAAF да влезе в сила. Тогава южноафриканката сподели, че ще продължи да се състезава, но не на 5000 метра – дисциплина, която е част от олимпийската програма. Бягането на 3000 м не е в олимпийската програма. “Продължавам да тренирам и да бягам. Без значение какво ще се стовари върху мен. Винаги намирам начин”, каза на 3 май Семеня.

Тя ще има доста сериозна компания на 3000 метра в Юджийн на 30 юни. На старт ще застанат олимпийската шампионка на 10 000 метра Алмаз Аяна, световната шампионка на 5000 м Хелън Обири, световната рекордьорка на 1500 м Гензебе Дибаба и бронзовата световна медалистка на 1500 и 3000 м Сифан Хасан.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST