СПОРТНА ПАНОРАМА: ОЛИМПИЙСКИ НАДЕЖДИ ТРЕНИРАТ В БАЛЧИК; ГЕОРГИ ПЛЕШКОВ СПЕЧЕЛИ ТУРНИРА ПО ТЕНИС ЗА ЛЮБИТЕЛИ В ДОБРИЧ; БОЖИДАР АНДРЕЕВ Е ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН С РЕКОРД; ВЕРОНА ЗАПОЧВА ПРЕГОВОРИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ; СУПЕР БОБО И ПАНАТИНАЙКОС С ИЗНЕНАДВАЩО ОТПАДАНЕ НА 1/4-ФИНАЛИТЕ В ГЪРЦИЯ; ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ ПРИКЛЮЧИ С РЕМИ УЧАСТИЕТО СИ В ШАМКИР; МО ФАРА ГОНИ ШЕСТА ПОБЕДА НА 10 КМ В ЛОНДОН; САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА; КЕРБЕР И ГЬОРГЕС СЕ ЗАВРЪЩАТ В СЪСТАВА НА ГЕРМАНИЯ ЗА “ФЕД КЪП”

0
1571

ОЛИМПИЙСКИ НАДЕЖДИ ТРЕНИРАТ В БАЛЧИК

Възпитаници на училището за олимпийски резерви от беларуския град Витебск са на лагер в Балчик. Групата е водена от преподавателя и треньор по лека атлетика Игор Воронцов. В нея са включени спортисти, трениращи тласкане на гюле, хвърляне на чук и мятане на диск. Те провеждат тренировките си на базата по хвърляния в Белия град, информира  bgathletic.com. В неделния следобед гостите, придружени от атлети от балчишкия клуб по лека атлетика Черно море-2005, си направиха дълга пешеходна разходка из Балчик. Разгледаха Двореца и Ботаническата градина, любуваха се на морето от крайбрежната алея. Лекоатлетите от Беларус пристигнаха в Белия град на 4 април и ще тренират с балчишките си колеги 18 дни.

ГЕОРГИ ПЛЕШКОВ СПЕЧЕЛИ ТУРНИРА ПО ТЕНИС ЗА ЛЮБИТЕЛИ В ДОБРИЧ

Георги Плешков от Каварна спечели традиционния априлски турнир по тенис, с който тенис клуб „Добрич” отбелязва началото на пролетно-летния сезон на червени кортове, информира „Център спорт”. Седемнадесет любители на тениса премериха сили, разпределени в четири групи. Най-пренаселена се оказа „желязната” четвърта група, където се стигна до сложни пресмятания, за да се излъчат победител и подгласник. Светлин Вълчев, Михаил Йовев и направилият невероятен дебют Денчо Денчев се оказаха с по три победи и само няколко гейма  разлика прати първите двама на четвъртфиналите. Йовев и Вълчев се класираха и за полуфиналите, където Мишо падна от Г. Плешков с 3:6 гейма, а Светлин победи другия полуфиналист Диян Михайлов с 6:0 гейма. На финала представителят на Каварна надигра добричкия тенисист с 6:4 гейма в един оспорван и достоен за завършек на този невероятен турнир мач.

След като не успя да спечели индивидуалния турнир, в тандем с варненеца Христо Пантелеев, Светлин Вълчев се поздрави с титлата от турнира на двойки при мъжете. Очаквано състезателите изглеждаха малко поуморени, но нивото на майсторството така и не спадна. Както и желанието за победа. Фактът, че първото място отново се реши след пресмятания и геймово съотношение, а за третото място дори се приложи правилото за „ резултат от  директна среща”, говори сам по себе си за оспорвания характер на изиграните мачове. В крайна сметка с купи и медали за второто място се сдобиха Михаил Йовев и Томислав Пеев. Обиграната двойка Иван Иванов/Сергей Владов се пребори за бронзовите медали, след като в оспорван двубой по-рано бе спечелила срещата с тандема Тихомир Тинев/ Атанас Радинов с резултат 6:4 гейма.

Следващите турнири от този формат тенис клуб „Добрич” възнамерява да проведе в края на април и началото на май.

БОЖИДАР АНДРЕЕВ Е ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН С РЕКОРД

Божидар Андреев спечели титлата в категория до 73 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести в Батуми. 22-годишният ни щангист триумфира с двубой от 345 килограма, като в движението изтласкване нашето момче записа нов европейски рекорд – 192 килограма. В първото движение изхвърляне Андреев остана на трета позиция със 153 килограма след Брикен Чалия от Албания и Ваздим Лихарад от Беларус, но във втората част от състезанието не остави шансове на съперниците си и грабна титлата още с втория си опит, а с третия, вече като шампион, записа рекорда.

Това е първа титла за България от шампионат на Стария континент от 2014 година. Тогава Иван Марков триумфира в категория до 85 кг. Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. до 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. до 73 кг. Възпитаник е на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

ВЕРОНА ЗАПОЧВА ПРЕГОВОРИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ

Волейболният отбор на Калцедония (Верона) отпадна от гранда Кучине Лубе (Чивитанова) на 1/4-финалните плейофи в италианската Суперлига, но вече гледа напред в бъдещето. Президентът на клуба Стефано Магрини вече се е фокусирал върху това да задържи и да поднови договора с българската звезда Матей Казийски, информира sportal.bg. Според местното издание “Арена ди Верона” Магрини ще направи всички усилия да намери необходимите финансови средства, с които да задържи българина в състава си. “За да стигнеш до върха, са нужни много пари. Не можем да изградим печеливш отбор, не можем да си го позволим. Трябва да изградим отбор, който се бори за победа, това са две напълно различни концепции. Лично аз никога не съм го правил, искам да вляза още от днес в трансферния пазар. Ще бъда с бюджета в ръка, защото играчите искат да го видят, за да дойдат във Верона”, сподели Магрини. “Ако до вчера отговорът му е бил “Не!”, сега ще кажа, че всичко зависи от него. Ще се срещна с него тази седмица и ще видим. Няколко спонсори се развълнуваха от него и искат да го запазим. И те биха могли да ни дадат този шанс да го убедим”, коментира шефът на Верона бъдещето на Матей Казийски в отбора. “Не знам. За него има и много запитвания. Първо трябва да намерим отправната точка. И Казийски може да бъде това за Верона в бъдещето”, заяви Магрини относно ситуацията с другото голямо име в тима – това на френския диагонал и национал Стефан Бойер.

СУПЕР БОБО И ПАНАТИНАЙКОС С ИЗНЕНАДВАЩО ОТПАДАНЕ НА 1/4-ФИНАЛИТЕ В ГЪРЦИЯ

Волейболният ни национал Боян Йорданов и неговият Панатинайкос (Атина) отпаднаха малко изненадващо на 1/4-финалните плейофи на гръцката Лига. “Детелините” паднаха у дома от Кифисиас (Кифисия) с 1:3 (25:23, 17:25, 22:25, 19:25) в третия решителен мач от 1/4-финалите. Така Панатинайкос, който завърши на 3-о място в редовния сезон на шампионата, загуби плейофната серия с 1-2 победи. Кифисиас пък продължава напред към полуфиналите, където ще спори с ПАОК, който отстрани съгражданите си от Ираклис също след 2-1 победи в серията.

Супер Бобо игра стабилно цял мач за ПАО и стана втори по резултатност с 15 точки (2 блока, 1 ас и 43% ефективност в атака). Най-резултатен за домакините беше Александрос Раптис с 23 точки, но и неговите усилия се оказаха недостатъчни за успех. За тима на Кифисиас канадецът Тейлър Хънт реализира 18 точки за победата.

ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ ПРИКЛЮЧИ С РЕМИ УЧАСТИЕТО СИ В ШАМКИР

Гросмайстор Веселин Топалов завърши с реми участието си на турнира по шахмат “Шамкир Чес” 2019 в азербайджанския град Шамкир. В последния девети кръг от надпреварата бившият световен шампион Топалов постигна реми с черните фигури на 31-ия ход срещу друг бивш световен шампион – Вишванатан Ананд от Индия. Топалов зае седмо място в крайното класиране с 4.0 точки.

Световният първенец Магнус Карлсен от Норвегия, който предварително си осигури титлата, победи в последния кръг с белите фигури руснака Александър Гришчук. Карлсен завършва на върха със 7.0 точки, след като постигна пет победи и четири равенства. За него това е втора поредна и обща четвърта титла в шестте издания на турнира в Шамкир, като той ще вземе и 30 000 евро от общия награден фонд от 100 000. Втори и трети в крайното класиране са съответно Лижън Дин (Китай) и Сергей Карякин (Русия) с по 5.0 точки.

МО ФАРА ГОНИ ШЕСТА ПОБЕДА НА 10 КМ В ЛОНДОН

Мо Фара ще се завърне за пореден път за участие на 10 000 метра в Лондон на 27 май. Той ще защитава титлата си на 10 км на шосе от миналогодишното издание на надпреварата, която завършва пред Бъкингамския дворец. Легендата на атлетиката във Великобритания триумфира през миналата година с резултат от 29:44 минути.

За 36-годишния Фара това ще е седмо участие на 10 км в Лондон. Той има общо пет победи (2009, 2010, 2012, 2013 и 2018 г.), като през 2010-а спечели с рекорд на трасето от 27:44 минути. Тази година се очаква на старт в Лондон да застанат 17 000 участници. “Наистина се наслаждавам да бягам 10 км и очаквам с нетърпение завръщането си в Лондон тази година. Трасето е невероятно, публиката в Лондон е фантастична”, каза Фара.

САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА

Олимпийската шампионка от Лондон в бягането на 100 метра с препятствия Сали Пиърсън се завърна на пистата след 14-месечно отсъствие заради лечение на различни контузии. Тя спечели първата серия от австралийския държавен шампионат с 12.99 секунди, но не атакува десета титла във финала заради преумора. “Това е първото ми бягане от 14 месеца насам, а голяма част от тези 14 месеца бяха рехабилитация и опит да започна отново да тренирам. От октомври или ноември насам опитвам да си върна и скоростта, а сега дойде и първото състезание. Всичко се случи твърде бързо и тялото ми подсказва да почивам. Днес ще го послушам”, каза тя.

Целта на Пиърсън, която пропусна Игрите на британската общност миналата година заради болки в ахилеса, е да спечели трета световна титла в Доха през октомври. Тя заслужи първата си в Република Корея през 2011 година с време 12.28 секунди, което е неин личен рекорд.

КЕРБЕР И ГЬОРГЕС СЕ ЗАВРЪЩАТ В СЪСТАВА НА ГЕРМАНИЯ ЗА “ФЕД КЪП”

Шампионката от “Уимбълдън” Анжелик Кербер и Юлия Гьоргес се завръщат в състава на Германия за двубоя срещу Латвия във “Фед къп”, неофициално световно първенство по тенис за жени. Срещата за изпадане/промоция е следващата седмица в Латвия. Номер 5 в световната ранглиста Кербер и номер 18 Гьоргес пропуснаха мача от първия кръг на турнира през февруари, в който германките загубиха с 0:4 като домакини на Беларус.

В Рига на 19 и 20 април за Германия ще играят още Андреа Петкович и Ана-Лена Грьонефелд. Латвия все още не е обявила състава си, но в него вероятно ще бъдат номер 13 в света Анастасия Севастова и бившата шампионка от “Ролан Гарос” Елена Остапенко.