НАЙ-ДОБРИТЕ В ПЛАЖНИЯ ТЕНИС ПРИСТИГАТ В КРАНЕВО ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Трима от Добрич ще мерят сили с най-добрите на Стария континент

Най-добрите в света при мъжете и жените пристигат в България за Европейското първенство по плажен тенис, което ще се проведе в комплекс Therma Village в Кранево, пише sportal.bg. Водачът в световната ранглиста при мъжете Никита Бурмакин (Русия) и №1 в света при жените София Чимати (Италия) ще играят на шампионата на Стария континент, на който България е домакин. Първите четири в световната ранглиста при дамите ще нагорещят страстите от 5 до 8 септември. И четирите са италианки. Най-добрата в света София Чимати е родена през 1992 г. в Имола. В България пристигат и Джулиа Гаспари (№2 в света), Фламиниа Дайна (№3) и Никол Нобилe (№4). Актуалните европейски шампиони и шампиони от 2016 г. Чимати – Дайна са топ поставени в преследването на трета европейска титла при женските двойки, като се очаква голяма битка с еврошампионките за 2017 г. Гаспари – Нобиле. В Кранево пристигат и миналогодишните бронзови медалистки – рускините Даря Чуракова и Ирина Глимакова.

Истинско зрелище ни очаква и в мъжкия турнир, като гаранция е и пристигането в България на №1, №3 и №4 в света при мъжете. Водачът в световната ранглиста Никита Бурмакин е роден в Санкт Петербург през 1989 г. Баща му е бивш волейболист, станал треньор по волейбол и тенис. Смаият Никита играе тенис на корт до 16 г. и има юношески титли в Санкт Петербург, но решава, че не може да покори върховете на ATP, после се пренасочва към плажния тенис, за да стигне до №1 в света в края на 2018 г. На европейското в Кранево Бурмакин ще си партнира със Сергей Купцов. №3 в актуалната световна ранглиста – испанецът Антоми Рамос Виера, също е сред основните претенденти за титлата в партньорство с Герард Родригес.

Италия отново ще има много силни отбори – №4 в света Томазо Джовани ще си партнира с №13 Микаел Алеси, а световният №8 Дорниао Бекачиоли ще играе с Давиде Бернуси. Французите Матьо Гигано и Тео Иригарай ще защитават титлата си, след като миналата година сътвориха сензация, превръщайки се в първата неиталианска двойка, която печели златните медали при мъжете в досегашните 12 европейски първенства.

Състезатели от 19 страни ще вземат участие в Европейското по плажен тенис в Therma Village в Кранево. У нас пристигат тенисисти от Италия, Русия, Сан Марино, Испания, Франция, Австрия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Англия, Гърция, Унгария, Израел, Латвия, Холандия, Полша и Португалия. Българската федерация по тенис получава признанието да бъде домакин на европейско първенство по плажен тенис за четвърти път. За първи път по време на 13-ото Европейско първенство по плажен тенис състезанието се разделя на две събития: формат за юноши и девойки в две възрастови групи – до 14 и до 18 г., който ще се проведе от 2 до 4 септември, и първенството за мъже и жени, което ще се състои от 5 до 8 септември.

Две момчета и едно момиче ще представят Добрич на първенството в Кранево – Михаела Йорданова при 14-годишните девойки и Велизар Георгиев и Георги Ламбов, които са на 16 години, ще участват в групата на 18-годишните.

ЮНОШИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАВЪРШИХА НА СЕДМО МЯСТО НА МОНДИАЛ 2019

България завърши на седмото място на световното първенство по волейбол за юноши до 19 години в Тунис. В последния си мач в турнира младите българи, водени от селекционера Пламен Христов, победиха с 3:1 (25:21, 25:19, 20:25, 25:17) състава на Беларус. Голяма заслуга за успеха имат двамата добричлии в състава – централният блокировач Теодор Йорданов и либерото Дамян Колев.

България се възползва по най-добрия начин от общо 34-те грешки, допуснати от беларуските волейболисти, и приключи двубоя за 99 минути. Най-резултатен за българския отбор беше Тодор Димитров с 20 точки, а Николай Захариев добави още 13. Уладжислау Бабкевич реализира 21 точки за отбора на Беларус, останал на осма позиция в крайното класиране на световния шампионат.

СТАНИМИРА ПЕТРОВА С БРОНЗ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС В МАДРИД

Станимира Петрова спечели бронз от европейското първенство по бокс за жени в Мадрид. На полуфиналите в категория до 57 килограма боксьорката ни загуби от англичанката Карис Артингстъл с 0:5 съдийски гласа. Така България завършва шампионата с един бронзов медал.

Припомняме, че Станимира Петрова си осигури минимум бронзов медал от европейското първенство след убедителна победа на четвъртфиналите. Родената в Асеновград 28-годишна боксьорка срази словенката Вида Рудолф с 5:0 съдийски гласа и се класира за полуфиналите.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НИ ОТСТЪПИХА И НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НА ТУРНИРА В СКОПИЕ

Националният отбор за мъже на България по волейбол загуби и втория си мач на турнира в Скопие. Състезателите на Силвано Пранди претърпяха поражение от домакините от Северна Македония с 0:3 (23:25, 21:25, 19:25). Италианският старши треньор заложи на напълно различен състав и като титуляри започнаха Добромир Димитров, Венелин Кадънков, Розалин Пенчев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев и Теодор Салпаров.

Срещата се изнерви излишно от първия гейм заради някои спорни отсъждания, но като цяло отборът ни не показа добра игра. Пранди пусна Соколов и Сеганов във втората част, но и това не промени изхода на срещата.

Ден по-рано тимът ни отстъпи с 1:3 гейма на Белгия. В сряда отборът заминава за Талин, където ще срещне Беларус и Естония.

ЗВЕРЕВ И ЧИЛИЧ НЕ ДОПУСНАХА ИЗНЕНАДИ

Александър Зверев си осигури място на осминафиналите на US Open, след като се наложи над Аляж Бедене от Словения с 6:7(4), 7:6(4), 6:3, 7:6(3). Германецът загуби първия сет, но не допусна изненада. От началото на турнира той изигра драматични петсетови двубои с Франсис Тиафо и Раду Албот, но този път беше по-убедителен.

Зверев пропиля преднина от 5:2 в първия сет и той отиде на сметката на Бедене. След подновяването на играта никой от двамата не стигна до брейкбол, а в тайбрека този път шампионът от Лондон надделя. Това му даде импулс в третия сет, като Зверев проби за 2:0, а после спаси критичен трети гейм, в който се измъкна от 15:40, преди да поведе с 2:1 сета. До 3:3 в решителната част двамата си размениха по пробив и дори Александър да не показваше най-силния си тенис, постигна желания резултат.

Напред продължава и Марин Чилич. Шампионът от 2014 година показа железни нерви срещу Джон Иснър в мач, в който двамата се бомбандираха със сервиси. Чилич спаси 13 от 14 точки за пробив и триумфира със 7:5, 3:6, 7:6(6), 6:4, а на осминафиналите ще се изправи срещу Рафаел Надал. Иснър имаше предимство в първия и третия сет, но ги загуби. В четвъртата част американецът не реализира нито една от 4-те си възможности за пробив и допусна девета загуба в 12-те си мача с Чилич. Хърватинът направи цели 17 двойни грешки, но въпреки това изтръгна победата.

10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО ФРИДРИХ ПОЛУЧАВА СВЕТОВНО СРЕБРО

Десет години след Световното първенство по лека атлетика в Берлин Ариане Фридрих ще получи сребърен медал в скока на височина от този форум. Това ще стане на специална церемония по време на силния турнир ISTAF на Олимпийския стадион в германската столица. 35-годишната Фридрих, която прекрати кариерата си, вече заема втората позиция в официалните регистри за този форум, след като завършилата преди нея рускиня Анна Чичерова беше дисквалифицирана за допинг през февруари 2018 г. “Очаквам с нетърпение ISTAF. Разбира се, щеше да е по-добре никой да не е вземал допинг и да изпитам всичко това през 2009 г. Фактът, че ще получа медала със задна дата на ISTAF, е щастлив завършек и перфектна кулминация. През 2008 г. на ISTAF за първи път скочих 2 метра на открито и през 2009 г. поставих рекорд на Германия, а след това спечелих медал на Световното първенство в Берлин”, каза Фридрих.

СВЕТОВНАТА ШАМПИОНКА НА 100 И 200 МЕТРА ЗА ДЕВОЙКИ С ПОЛОЖИТЕЛНА ДОПИНГ ПРОБА

Спринтьорката Бриана Уилямс, която спечели титлите на 100 и на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика за девойки до 20 години, е дала положителна допинг проба за забранен диуретик, което почти сигурно ще я извади от състава на Ямайка за Световния шампионат за жени и мъже в Доха през следващия месец.

17-годишната Уилямс отрече да е нарушавала правилата, а нейният адвокат Емир Краун обясни, че веществото “хидрохлоротиазид” е неупомената съставка в лекарство срещу простуда, което тя е използвала и което е записала в своя допинг-контрол лист. “Направихме независимо изследване на лекарството, което лекоатлетката е използвала. То потвърди следи от диуретик. Това вещество обаче не е записано сред съставките на лекарството. Това на практика би трябвало да я оневини, защото тя няма как да е знаела за наличието на забранената съставка”, обясни Краун.

Ямайка ще обяви състава на националния отбор за Световния шампионат в Доха на 6 септември. “Обясненията и независимият тест, който е направен, ни дават поводи да считаме, че Уилямс е невинна. Надяваме се на бързо решение на този казус без последствия за състезателката”, обясни Уорън Блейк, президент на лекоатлетическата централа на Ямайка.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА