СПОРТНА ПАНОРАМА: МОМЧЕТАТА НА ПЛАМЕН ХРИСТОВ ОБЪРНАХА БРАЗИЛИЯ И СА В ТОП 8 НА СВЕТОВНОТО ЗА ЮНОШИ; БЪЛГАРИЯ УДАРИ ГЪРЦИЯ И ЗАПАЗИ ШАНСОВЕ ЗА 1/8-ФИНАЛИТЕ НА ЕВРОВОЛЕЙ 2019; ЗВЕРЕВ ОЦЕЛЯ СЛЕД ТРИЧАСОВА БИТКА С МОЛДОВЕЦ; ХАЛЕП ЗАГУБИ СЕТ, НО СЕ ПРОМЪКНА НАПРЕД; НАДАЛ НЕ СРЕЩНА ЗАТРУДНЕНИЯ СРЕЩУ МИЛМАН; СВЕТОВНАТА ШАМПИОНКА НА 100 И 200 МЕТРА ЗА ДЕВОЙКИ С ПОЛОЖИТЕЛНА ДОПИНГ ПРОБА; СЕРИНА ПРОДЪЛЖИ С ДОМИНАЦИЯТА СИ НАД ШАРАПОВА

0
1012

МОМЧЕТАТА НА ПЛАМЕН ХРИСТОВ ОБЪРНАХА БРАЗИЛИЯ И СА В ТОП 8 НА СВЕТОВНОТО ЗА ЮНОШИ

Националният волейболен отбор на България за юноши до 19 години направи нещо невероятно и стигна до 1/4-финалите на Световното първенство за тази възраст в Тунис. Момчетата на селекционера Пламен Христов, който същевременно е старши треньор на Добруджа 07, сътвориха страхотен обрат и надделяха над връстниците си от Бразилия с 3:2 (25:23, 24:26, 19:25, 25:21, 15:6) в последния мач от 1/8-финалите на Мондиала. Голяма заслуга за успеха имат двамата добричлии в състава – централният блокировач Теодор Йорданов, който отбеляза 7 точки, и либерото Дамян Колев.

По този начин българските “лъвчета”, които завършиха на предпоследното 4-о място в своята предварителна група и се класираха за 1/8-финалите, вече са в Топ 8 на планетарния шампионат. На 1/4-финалите България ще срещне Аржентина, която победи САЩ с 3:0 гейма. “Селесао” пък продължава борбата за разпределение на местата от 9-о до 16-о с мач срещу американците.

Най-полезен за българския тим беше Самуил Вълчинов с 19 точки (1 блок и 41% ефективност в атака). Георги Татаров и резервата Тодор Димитров добавиха съответно 15 и 14 точки за успеха.

Съставът на България: Любослав Телкийски 1, Петър Петров, Самуил Вълчинов 19, Георги Татаров 15, Николай Захариев 9, Теодор Йорданов 7 – Дамян Колев-либеро (Тодор Димитров 14, Денис Карягин 4, Борислав Николов).

БЪЛГАРИЯ УДАРИ ГЪРЦИЯ И ЗАПАЗИ ШАНСОВЕ ЗА 1/8-ФИНАЛИТЕ НА ЕВРОВОЛЕЙ 2019

Волейболистките от националния отбор на България постигнаха първа победа на Европейското първенство и запазиха шансовете си за класиране на 1/8-финалите. Момичетата на селекционера Иван Петков биха категорично Гърция с 3:0 (25:22, 25:17, 25:17) в четвъртия си мач от Група „А” на шампионата, игран в зала “Ататюрк” в турската столица Анкара. Така “лъвиците” са на 4-о място във временното класиране с 1 победа, 3 загуби и 4 точки, с колкото е и 5-ият Финландия, но с по-лошо геймово съотношение. За да продължи напред България, първо трябва настоящият европейски и световен шампион Сърбия да играе феърплей и да победи Гърция с 3:0 или 3:1, а след това българките да победят “Суоми” с подобен резултат в последната си среща. По този начин България ще завърши на 3-о място със 7 точки след 2 победи и 3 загуби, а Гърция ще остане 4-а също с 2 победи и 3 загуби, но с 6 точки. И двата тима ще продължат към 1/8-финалите на първенството, докато отборите на Финландия и Франция ще отпаднат. Сигурни за елиминациите пък са Сърбия и домакините от Турция, които са с по 3 победи от 3 мача.

Началото на първия гейм беше напълно равностойно до 5:5, след което България поведе със 7:5 след две успешни атаки на Гергана Димитрова. Гърция веднага изравни при 7:7 и дори дръпна с 9:7. Блокада на Мира Тодорова и нова атака на Гери Димитрова и 9:9. “Лъвиците” отново поведоха при 13:10. Постепенно разликата нарасна до 18:12. Гъркините съумяха да намалят изоставането си до 20:18 и въпреки усилията им да стигнат до равенство, България запази преднината си и взе гейма с 25:22.

Втората част тръгна много добре за българките, които дръпнаха с 8:5 след силни изяви на Елица Василева и Нася Димитрова. Предимството на “трикольорките” стана 16:10. България продължи да води и без проблеми затвори гейма в своя полза при 25:17.

В началото на третия гейм Гърция поведе с 4:2 след атака и страхотна единична блокада на Анти Василантонаки. Нашите момичета изравниха – 4:4. Играта продължи да бъде равностойна до 13:13, след което България дръпна с 15:13 след атака на Гери Димитрова и блок на Лора Китипова. В крайна сметка България спечели гейма с 25:17, а с това и мача с 3:0.

Най-полезни за българския тим станаха Мирослава Паскова и Нася Димитрова с 13 и 12 точки.

ЗВЕРЕВ ОЦЕЛЯ СЛЕД ТРИЧАСОВА БИТКА С МОЛДОВЕЦ

Александър Зверев постигна изстрадана победа с 3:2 сета над молдовеца Раду Албот на старта на US Open. Германският тенисист бе на път да изпусне спечелен мач, след като водеше с два сета – 6:1, 6:3, но загуби следващите два с 3:6, 4:6 и се наложи да решава всичко в пети сет – 6:2. Все пак поставеният под №6 в схемата тенисист се справи с трудната ситуация и измъкна мача, продължил 3 часа и 13 минути.

В същото време обаче Доминик Тийм се провали и отпадна още в първия си мач в Ню Йорк. Австриецът изненадващо загуби срещата си с 84-ия в света италианец Томас Фабиано, който се наложи с 6:4, 3:6, 6:3, 6:2 над 4-ия в схемата на турнира.

Ян-Ленард Щруф нямаше подобни проблеми и постигна лесна победа в три сета над Каспер Рууд – 6:4, 6:4, 6:2. Това обаче не може да се каже за Жо-Вилфред Цонга, който се раздели с турнира след драматична загуба с 6:1, 7:6(2), 4:6, 6:7(5), 5:7 от американеца със звучното има Тенис Сандгрен.

ХАЛЕП ЗАГУБИ СЕТ, НО СЕ ПРОМЪКНА НАПРЕД

Световната №4 Симона Халеп започна колебливо участието си на последния за годината турнир от Големия шлем – US Оpen. Румънката записа трудна победа с 2:1 сета срещу непоставената Никол Гибс. Тя се наложи с 6:3, 3:6, 6:2.

Срещата започна добре за Халеп, която направи три пробива в първия сет и отказа съперничката си с 6:3. Вторият сет обаче бе като влакче на ужасите, особено в края. Гибс взе солидна преднина от 4:1, след като направи два пробива. След това никоя от двете тенисистки не успя да спечели гейм на свое подаване, като имаше пробив след пробив. Особено драматичен бе осмият гейм, в който Гибс имаше 6 сетбола, но така и не успя да сломи съпротивата на съперничката си. Все пак тя все сета в следващия гейм, в който Халеп допусна трети пореден пробив за 3:6. Румънката вдигна рязко оборотите в третия сет и показа истинската си класа, като го спечели категорично с 6:2 и така затвори мача в своя полза.

В други срещи от първия кръг при жените Каролин Возняцки се измъкна с 1:6, 7:5, 6:3 срещу Яфан Уан. Елис Мертенс пък нямаше проблеми срещу Жил Тайхман с 6:2, 6:2, а София Кенин се наложи със 7:6(4), 6:3 над Коко Вандевеге.

НАДАЛ НЕ СРЕЩНА ЗАТРУДНЕНИЯ СРЕЩУ МИЛМАН

Рафаел Надал започна участието си на US Open с изразителна победа. Поставеният под №2 в схемата на турнира испанец се наложи с 6:3, 6:2, 6:2 в двубоя си срещу Джон Милман за малко повече от два часа.

Мачът започна с поредица от дълги разигравания, но още в четвъртия гейм Надал проби за 3:1. Дори и предупреждение за бавене на времето, когато сервираше за сета, не притесни трикратния победител на “Флашинг Медоус”, който го спечели с 6:3. Матадора продължи да играе стабилно и във втория сет. В началото двамата си размениха по два гейма, но след това испанецът взе нещата в свои ръце и спечели следващите четири гейма за 6:2 в своя полза. Доминацията на 33-годишния ветеран продължи и в третия сет, когато той поведе с два бързи пробива в началото и не изпусна инициативата до края за ново 6:2.

В следващия кръг Надал ще срещне още един австралиец – Танаси Кокинакис, който отстрани по пътя си Иля Ивашка с 6:3, 7:6(8), 6:7(4), 6:2. Междувременно място във втория кръг си осигури и Денис Шаповалов, който спечели канадския сблъсък с Феликс Ожие-Алисам с 6:1, 6:1, 6:4. Франсис Тиафо също продължава напред след отказване на съпервика му Иво Карлович заради контузия. Гаел Монфис победи Алберт Рамос-Виньолас с 7:6(2), 6:4, 6:3. Беноа Пер пък се наложи също в три сета над Брайдън Шур с 6:2, 6:4, 6:4.

СВЕТОВНАТА ШАМПИОНКА НА 100 И 200 МЕТРА ЗА ДЕВОЙКИ С ПОЛОЖИТЕЛНА ДОПИНГ ПРОБА

Спринтьорката Бриана Уилямс, която спечели титлите на 100 и на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика за девойки до 20 години, е дала положителна допинг проба за забранен диуретик, което почти сигурно ще я извади от състава на Ямайка за Световния шампионат за жени и мъже в Доха през следващия месец.

17-годишната Уилямс отрече да е нарушавала правилата, а нейният адвокат Емир Краун обясни, че веществото “хидрохлоротиазид” е неупомената съставка в лекарство срещу простуда, което тя е използвала и което е записала в своя допинг-контрол лист. “Направихме независимо изследване на лекарството, което лекоатлетката е използвала. То потвърди следи от диуретик. Това вещество обаче не е записано сред съставките на лекарството. Това на практика би трябвало да я оневини, защото тя няма как да е знаела за наличието на забранената съставка”, обясни Краун.

Ямайка ще обяви състава на националния отбор за Световния шампионат в Доха на 6 септември. “Обясненията и независимият тест, който е направен, ни дават поводи да считаме, че Уилямс е невинна. Надяваме се на бързо решение на този казус без последствия за състезателката”, обясни Уорън Блейк, президент на лекоатлетическата централа на Ямайка.

during day two of the 2019 Australian Open at Melbourne Park on January 15, 2019 in Melbourne, Australia.

СЕРИНА ПРОДЪЛЖИ С ДОМИНАЦИЯТА СИ НАД ШАРАПОВА

Серина Уилямс се завърна триумфално на кортовете на “Флашинг Медоус”. 37-годишната американка записа впечатляваща победа с 6:1, 6:1 срещу Мария Шарапова за точно един час. Жребият на US Open определи двете да се срещнат още в първия кръг и това бе лоша новина за рускинята, която допусна 19-а поредна загуба от по-малката от сестрите Уилямс.

Това бе първи мач за Серина след злополучния финал през миналата година срещу Наоми Осака. Тогава Уилямс загуби в два сета 2:6, 4:6, но срещата се запомни със скандалите със съдията Карлос Рамос, който дори присъди служебен гейм в полза на японката заради избухванията на Серина срещу него.

Уилямс изглежда обаче вече е забравила онзи мач и излезе на корта спокойна и съсредоточена под бурните аплодисменти на публиката. Шесткратната победителка в турнира включи на скорост още от самото начало на мача и даде едва два гейма на своята съперничка. Тя направи 5 аса и спечели всичките си 5 точки за пробив, които имаше в двубоя.

В същото време си пролича, че Шарапова все още не е намерила оптималната си форма след наказанието, което изтърпя заради употреба на допинг. Рускинята нямаше никакви аргументи срещу силната игра на съперничката си. Най-впечатляващото бе, че тя не успя да спечели нито една точка след изпълнение на втори сервис.

В следващия кръг Серина Уилямс ще се изправи срещу сънародничката си Кети Макнали, която победи Тимеа Бачински с 6:4, 6:1.

 

  1. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  10. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  12. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА