СПОРТНА ПАНОРАМА: МОМЧЕТАТА НА НИКОЛАЙ МИНЧЕВ СПЕЧЕЛИХА БРОНЗОВИТЕ МЕДАЛИ;ГЕНЗЕБЕ ДИБАБА С НАЙ-ДОБРО ПОСТИЖЕНИЕ В СВЕТА ЗА СЕЗОНА НА 1500 МЕТРА;ИТАЛИЯ СЕ ОКАЗА ПРЕКАЛЕНО СИЛНА ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАРНА;КОБРАТА: ГОТОВ СЪМ ЗА ФЮРИ;КАРОЛИН ГАРСИЯ ТРИУМФИРА В НОТИНГАМ;КАСТЕР СЕМЕНЯ С ПОБЕДА НА 2000 МЕТРА

0
1246

 

МОМЧЕТАТА НА НИКОЛАЙ МИНЧЕВ СПЕЧЕЛИХА БРОНЗОВИТЕ МЕДАЛИ

Отлично се представи отборът на Добруджа във финалите на държавното първенство по хандбал за момчета до 12 години. Възпитаниците на Николай Минчев играха силно и заслужено се наредиха сред призьорите – заеха трето място и се окичиха с бронзовите медали. Турнирът за разпределяне на отличията се проведе в края на миналата седмица в Поморие с участието на 12-те най-добри отбора в тази възрастова група от четирите зони на страната.

Отборът от Добрич завърши на второ място в своята група, в която бяха още съставите на Поморие и Кубрат. На 1/4-финалите нашите момчета се наложиха над шампиона на зона “Черно море” – Опака, а на 1/2-финалите загубиха от състава на домакините. В мача за третото място момчетата на Николай Минчев се наложиха над Левски (град Левски) със 17:14.

Шампион на България в тази възрастова група стана тимът на Поморие, който на финала се наложи над Локомотив (Горна Оряховица).

Припомняме, че отборът на Добруджа се класира за държавните финали за момчета до 12-годишна възраст, след като на квалификационния турнир, проведен в Шумен, спечели убедително трите си мача. В първия си двубой нашите момчета се наложиха над Локомотив (Каспичан) с 11:8, след това разгромиха Чардафон (Габрово) с 15:5, а в трета среща победиха Фрегата (Бургас) с 9:3.

На юношите младша възраст на Добруджа също им предстои участие в държавните финали, които ще са в Габрово от 22 до 25 юни.

ГЕНЗЕБЕ ДИБАБА С НАЙ-ДОБРО ПОСТИЖЕНИЕ В СВЕТА ЗА СЕЗОНА НА 1500 МЕТРА

Световната шампионка на 1 500 метра в зала Гензебе Дибаба от Етиопия постави най-добър резултат в света за сезона по време на турнира по лека атлетика от Диамантената лига в Рабат, Мароко. Дибаба спря хронометрите на 3:55.47 минути, като това бе и рекорд на състезанието. Дибаба остави на 0.46 секунди зад себе си холандката Сифан Хасан. Трета завърши етиопката Гудаф Цегай с 3:57.40 минути, като това бяха най-добри лични резултати за Хасан и Цегай.

Най-добър резултат в света за сезона видяха зрителите и на 3 000 метра стипълчейз при мъжете. Негов автор стана етиопецът Гетнет Вале, който измина дистанцията за 8:06.01 минути. Втори се нареди сънародникът му Чала Бейо с пасив от 0.47 секунди, докато на трета позиция завърши кениецът Бенжамин Киген с 8:07.25 минути.

С изравнен рекорд на турнира руснакът Сергей Шубенков спечели състезанието на 110 метра с препятствия. Шубенков записа 13.12 секунди. Втори завърши британецът Андрю Поци с 13.30 секунди, а трети е бразилецът Габриел Константино с 13.41 секунди.

В спринта на 200 метра за мъже победител стана канадецът Андре де Грас, който финишира за 20.19 секунди. Втори завърши световният шампион от Турция Рамил Гюлиев с 20.28 секунди, а трети е еквадорецът Алекс Киньонес 20.30 секунди.

На 100 метра при жените победата грабна нигерийката Блесинг Окагбаре с 11.05 секунди. В секторните дисциплини победи записаха Бохдан Бондаренко (Украйна) в скока на височина при мъжете с 2,28 метра, Санди Морис (САЩ) с 4,82 метра в овчарския скок при жените, Яйме Перес (Куба) в мятането на диск за жени с 66,28 метра, Хуан Мигел Ечевария (Куба) с 8,34 метра в скока на дължина при мъжете и Даниел Стал (Швеция) с 69,94 метра в мятането на диск при мъжете.

ИТАЛИЯ СЕ ОКАЗА ПРЕКАЛЕНО СИЛНА ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАРНА

Отборът на Италия се оказа прекалено силен и победи България с 3:1 (25:14, 25:20, 22:25, 25:21) в последния мач от турнира от Волейболната лига на нациите, който се проведе във Варна. Успехът е трети за италианците в турнира и общо 7-и в Лигата на нациите. Италия има 2 загуби и общо 21 точки в актива си. България остана с 3 успеха, 6 загуби и 8 точки. За България срещата пред 5000 зрители в зала “Конгресна” на ДКС започнаха Георги Братоев, Мартин Атанасов, Розалин Пенчев, Теодор Тодоров, Цветан Соколов, Алекс Грозданов и либеро Петър Каракашев.

Волейболистите на България поведоха в началото на двубоя с 3:1. Италианците обаче изравниха при 3:3, а впоследствие поведоха с 6:5 точки след единична блокада на Давиде Канделаро. Олег Антонов атакува успешно за 10:8 за Италия. Второто техническо прекъсване дойде при 16:10 за гостите. Преднината на “адзурите” достигна 7 точки при 19:12. Италия стигна до геймбол при 24:13. Николай Пенчев върна една точка за 14:24, но докосната мрежа от български състезател сложи край на първата част при 25:14 за Италия.

Светослав Гоцев започна в началото на третата част на мястото на Теодор Тодоров. България поведе с 5:4, но Италия обърна до 6:5 след пусната топка на Симоне Джанели. Георги Сеганов отвърна също с пусната топка и 6:6. Националите ни поведоха с 8:6 при първото техническо прекъсване след атака по блокадата на Цветан Соколов. При второто техническо прекъсване Италия имаше една точка преднина – 16:15. Ас на Симоне Джанели и “адзурите” поведоха със 17:15. Страхотна комбинация Георги Сеганов – Алекс Грозданов и ново равенство – 18:18. Цветан Соколов атакува мощно за 19:18. Националите ни стигнаха до геймбол при 24:22. Троен български блок със Светослав Гоцев в средата спря атака на Олег Антонов и България спечели третия гейм с 25:22.

След едно равенство в началото на четвъртата част с чудесна атака и ас на Цветан Соколов България поведе с 3:1, но символичните домакини изравниха при 3:3. Последваха 4 изравнявания на резултата, а след грешка на Николай Пенчев при начален удар Италия поведе с 8:7 при първото техническо прекъсване. При второто техническо прекъсване авансът на италианците бе 4 точки – 16:12. Националите ни продължиха да допускат грешки и Италия поведе с 5 точки при 18:13 след грешка в атака на Цветан Соколов. Италианците пропуснаха един геймбол, след като Цветан Соколов завърши дълго разиграване, но взеха заслужено четвъртата част с 25:21, след блокаут на Джулио Пинали, и съответно мача с 3:1 гейма.

Цветан Соколов стана най-резултатен за България с 23 точки. Алекс Грозданов добави още 11 точки (2 блока, 100% ефективност в атака). Джулио Пинали бе най-резултатен за Италия със 17 точки.

Следващият турнир за националите ни е в Бразилия от 21 до 23 юни, където България играе последователно с домакините, Русия и Германия.

КОБРАТА: ГОТОВ СЪМ ЗА ФЮРИ

Българската звезда в професионалния бокс Кубрат Пулев показа, че си е взел поука от случая с Джени Суши и целувката, която разбуни страстите около него. След мача си с Богдан Дину той целуна фриволната репортерка и това му довлече куп главоболия, включително и това, че в момента е със спрян лиценз и минава курсове срещу насилие върху жени.

Кобрата в момента е в САЩ и посети двубоя на Тайсън Фюри срещу Том Шварц в Лас Вегас, а след края му даде интервю за гореща мацка от онлайн медия, далеч по-апетитна от Джени Суши. Този път той беше дистанциран и показа, че си е научил урока.

Изваяната репортерка беше Мишел Джой Фелпс от Youtube-канала Behind the Gloves. Предизвикателната красавица разпита българина каква е възможността да се бие с Тайсън Фюри, а той отговори лаконично, че първо иска да се бие за титлата в IBF, а после е готов да се изправи срещу британеца. “Опонентът на Фюри не беше достатъчно добър, нищо специално не беше този мач. Готов съм да се бия с него. Защо да не се срещна с него през февруари. Аз съм задължителен претендент в IBF и сега първо трябва да се бия за шампионския колан в тази версия и след това можем да се изправим един срещу друг с Фюри. Готов съм”, заяви Кобрата пред Мишел Джой Фелпс.

КАРОЛИН ГАРСИЯ ТРИУМФИРА В НОТИНГАМ

Французойката Каролин Гарсия спечели титлата от турнира по тенис на трева в Нотингам (Англия) с награден фонд 250 хиляди долара. На финала поставената под номер 1 Гарсия победи с 2:6, 7:6(4), 7:6(4) шампионката за 2017 година Дона Векич от Хърватия.

Мачът продължи 2 часа и 38 минути и с изключение на първите десетина минути, в които Векич спечели откриващите четири гейма, бе изключително равностоен. Логично вторият и третият сет бяха решени след тайбрек, като и двата пъти Гарсия показа по-здрави нерви. При 3:3 точки в тайбрека на третия сет Векич първо изпрати бекхенд в мрежата, а веднага след това направи и двойна грешка. В следващото разиграване Гарсия получи три последователни мачбола и макар да пропусна първия от тях, при втория французойката направи ас по правата, с който завоюва първото си отличие за годината.

South Africa’s Caster Semenya celebrates after the women’s 400 m race during the IAAF Diamond League athletics meeting in Brussels on September 9, 2016. / AFP / JOHN THYS

КАСТЕР СЕМЕНЯ С ПОБЕДА НА 2000 МЕТРА

Южноафриканската атлетка Кастер Семеня спечели старта на 2000 метра на турнира в Монтрьой, Франция. Тя финишира за 5,28:19 минути, а след победата си говори подробно за борбата си с новото правило на ИААФ, което забранява на атлетките с по-високо ниво на тестостерон в организма си и с хиперандрогенизъм да се състезават с жени в дисциплините от 400 метра до една миля от 8 май тази година, докато не се подложат на хормонално лечение за понижаване на нивото на тестостерон. “Аз няма да приемам никакви медикаменти. Защо да го правя? Никога не съм взимала допинг, не съм мамила и няма и да го правя. Адвокатите ми водят дела, аз давам своя отговор на пистата. Мога да бягам и 5000 метра, и полумаратон”, заяви Семеня, чиято коронна дисциплина е 800 метра.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST