СПОРТНА ПАНОРАМА: МЕДАЛИ ЗА ДОБРИЧ И БАЛЧИК НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ТЕНИС НА МАСА ЗА ВЕТЕРАНИ; АЛЕКСИЯ ЩЕ УЧАСТВА НА ДЪРЖАВНИЯ ШАМПИОНАТ ПО МАСОВ СПОРТ ГИМНАСТРАДА; КУРЕК СМЕНЯ ЦЕЦО СОКОЛОВ В ЛУБЕ; ГРИГОР ЗАГУБИ МАЧА СИ НА ДВОЙКИ В ИТАЛИЯ; СЕРИНА С КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА ПРИ ЗАВРЪЩАНЕТО СИ В РИМ; ОТНЕХА ПОБЕДАТА НА ВИВИАНИ В ТРЕТИЯ ЕТАП ОТ ОБИКОЛКАТА НА ИТАЛИЯ; БОЯН ЙОРДАНОВ: БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ВОДИ НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

0
1108

 

МЕДАЛИ ЗА ДОБРИЧ И БАЛЧИК НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ТЕНИС НА МАСА ЗА ВЕТЕРАНИ

В спортната зала в Албена се проведе 45-ият Държавен шампионат по тенис на маса за ветерани. 144 участници в 7 мъжки и 4 женски възрастови групи се бориха за медалите. Призьорите бяха наградени от двукратната олимпийска шампионка по гребане Здравка Йорданова, която е президент на Българска мастърс федерация, под чийто патронаж се проведе шампионатът. Вицешампион в категорията 60-64 години стана Веселин Божков от Добрич, загубил драматично финалния мач от Стойчо Радевски от Стара Загора, а трети в тази възрастова група се класира Красимир Михайлов от Балчик. Първи и втори в категорията 75-79 години станаха съответно Борис Червенков и арх. Георги Михайлов от Балчик, а шампион в категория 70-75 години е Христо Томов – също от Белия град.

АЛЕКСИЯ ЩЕ УЧАСТВА НА ДЪРЖАВНИЯ ШАМПИОНАТ ПО МАСОВ СПОРТ ГИМНАСТРАДА

На 18 и 19 май в Арена Шумен ще се проведе държавният шампионат по масов спорт ГИМНАСТРАДА. В него участват всички клубове по художествена гимнастика от страната с масови прояви на групи от всички възрасти без ограничения. Алексия ще участва за трети път, като на предишните две първенства в София си спечели 6 първи места и много усмивки, доволни деца и родители. Българската федерация по Художествена Гимнастика прави винаги истински празник за всички участници и публика с перфектната си организация. Всички деца се прибират с пдаръци всеки път. Тази година ще участваме с 66 деца. Една малка група от 10 състезателки на възраст до 10 години с танца с уред “Котки в шапка” и две големи формации с танците КОБРИ и ЖАР ПТИЦИ. Да припомня, че танцът Кобри има солиден брой титли от Световното в Хърватия и доста други шампионата в страната. Тази година спечели първо място при деца в категория Акробатик денс. Танцът Жар птици е възтановен след 10 години, предишният състав, играл тази хореография спечели Гранд При в Гърция. Децата са изключително добре подготвени и ще представим Добрич и Алексия подобаващо.

КУРЕК СМЕНЯ ЦЕЦО СОКОЛОВ В ЛУБЕ

Най-добрият волейболист на Мондиал 2018 в България и Италия Бартош Курек е близо до трансфер в италианския Кучине Лубе (Чивитанова), твърдят медиите в Полша. Ако сделката стане факт, Курек ще замени на поста Цветан Соколов, който напуска в посока Русия. Очаква се тези дни да бъде потвърден евентуалният трансфер на българина в Зенит (Казан).

До привличането на Курек в Лубе се стигнало, след като Андреа Джани се очаква да поема Модена и да задържи в състава звездата Иван Зайцев.

Междувременно стана известно, че българският специалист Радостин Стойчев е новият старши треньор на италианския Калцедония (Верона). Официалният сайт на клуба обяви официално привличането на Радо Стойчев на поста, който доскоро заемаше Никола Гърбич. Договорът на българина с Верона е за 3 сезона.

ГРИГОР ЗАГУБИ МАЧА СИ НА ДВОЙКИ В ИТАЛИЯ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна в първия кръг на двойки на турнира на червени кортове от серията “Мастърс” в Рим. Димитров и Борна Чорич (Хърватия) загубиха от Артьом Ситак (Нова Зеландия) и Остин Крайчек (САЩ) с 5:7, 2:6 за около час игра. В първия сет българинът и хърватинът загубиха подаването си в 11-я гейм, а във втората част допуснаха още два пробива.

Първоначално Димитров и Чорич трябваше да играят срещу Франсис Тиафо (САЩ) и Люка Пуй (Франция), които обаче се отказаха и бяха заменени от Ситак и Крайчек.

Първият съперник на Григор на сингъл в Рим е германецът Ян-Ленард Щруф. Мачът бе късно вчера. Хасковлията има две победи и една загуба от този съперник. Той съвсем наскоро игра срещу германеца на турнира в Монте Карло, където го победи със 7:6(2), 6:4.

СЕРИНА С КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА ПРИ ЗАВРЪЩАНЕТО СИ В РИМ

Четирикратната шампионка Серина Уилямс (САЩ) се класира за втория кръг на силния турнир по тенис за жени на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 3.45 милиона долара. Поставената под номер 10 в схемата Уилямс победи квалификантката Ребека Петерсон с 6:4, 6:2 за 75 минути. Уилямс направи четири пробива в мача и един път загуби подаването си. За американката това е първият мач от месец март, когато се отказа в третия кръг на турнира в Маями заради травма в лявото коляно. За последно Уилямс игра на турнира в италианската столица през 2016 година, когато го и спечели. Другите й титли са от 2002, 2013 и 2014 година. Във втория кръг Серина Уилямс може да срещне своята сестра и също бивша шампионка в турнира Винъс Уилямс, ако тя победи Елизе Мертенс (Белгия).

Бившата номер 1 в света Гарбине Мугуруса (Испания) също стартира с победа. Испанката елиминира Сайсай Чжън (Китай) с 6:3, 6:4. Словачката Доминика Цибулкова надделя над Александра Саснович (Беларус) с 6:2, 6:3, а Катерина Синякова (Чехия) победи 15-а в схемата Цян Ван (Китай) с 1:6, 7:5, 6:4. Йохана Конта (Великобритания) спечели срещу Алисън Риск (САЩ) с 6:4, 6:1, а Юлия Путинцева (Казахстан) елиминира Леяс Цуренко (Украйна) с 6:4, 6:2.

ОТНЕХА ПОБЕДАТА НА ВИВИАНИ В ТРЕТИЯ ЕТАП ОТ ОБИКОЛКАТА НА ИТАЛИЯ

Комисарите отнеха победата на Елиа Вивиани в третия етап от колоездачната обиколка на Италия. Представителят на домакините нерегламентирано е попречил на своя сънародник Матео Москети и поради тази причина е дисквалифициран. Така на първо място в етапа от 220 километра от Винчи до Орбетело завърши колумбиецът Фернандо Гавириа. Арно Демар и Паскал Акерман останаха съответно на втора и трета позиция. След това решение Вивиани не пожела да говори с представителите на медиите.

Лидер и носител на розовата фланелка остава словенецът Примож Роглич с общо време от 10 часа, 21 минути и 1 секунди. Втори на 19 секунди е британецът Саймън Йейтс, докато трети е представителят на домакините Винченцо Нибали, който изостава на 23 секунди. Обиколката на Италия завършва на 2 юни във Верона.

БОЯН ЙОРДАНОВ: БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ВОДИ НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

За фенове на спорта Боян Йорданов е сред големите любимци на българския волейбол. През този сезон диагоналът игра за гръцкия гранд Панатинайкос. 36-годишният волейболист говори пред камерата на bTV за завръщането на Силвано Пранди начело на националния отбор и за възможността България да се класира за Олимпийските игри в Токио. Волейболистът не попадна в сметките на селекционера Силвано Пранди за предстоящото лято. На отбора ни му предстои участие в Лигата на нациите, олимпийска квалификация през август и европейско първенство през септември. “В никакъв случай не бе изненада за мен, че не съм повикан в разширения състав. Господин Силвано Пранди не разчиташе на мен и при първия си престой в България. Не съм очаквал и сега да е обратното. Не обръщам много внимание и не се замислям върху мислите на господин Пранди. Аз знам какво мога, мисля че съм го доказал. Имам мотивацията и амбицията да продължавам да се доказвам на волейболното игрище. Както казах – сърцето ми гори за волейбол”. Диагоналът коментира назначаването отново на Силвано Пранди начело на националния ни тим. “Аз съм привърженик българин да е треньор на националния отбор, но така са преценили от федерацията. Единственото, което може да направи Пранди, е да внесе игрова тактика и да внесе ред по време на мач. Със сигурност той е голям специалист, който се е доказал през годините, така че смятам, че ще го направи с опита, който има. Лично мое мнение е, че в момента имаме много голям шанс да се класираме за Олимпиада. Бразилците се представят доста неубедително в последните години… Аз вярвам, че ще класираме за Олимпиадата”.