СПОРТНА ПАНОРАМА: ЛЕКОАТЛЕТКИТЕ НА ДОБРУДЖА СЕ СТЯГАТ ЗА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО; ЮНОШИТЕ НА БЪЛГАРИЯ С 3 ОТ 3 НА ЕВРОВОЛЕЙ; ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИЯ КОНЕН СПОРТ; НОВА ПОБЕДА ДОБЛИЖИ АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА ДО ТИТЛАТА В КИТАЙ; “ЗВЕЗДА НА РУМЪНИЯ” И “ПАТРИАРШЕСКИ КРЪСТ” ЗА ШАМПИОНКАТА ХАЛЕП; БЕЛГИЕЦ С ПЪРВА ЕТАПНА ПОБЕДА В ТУР ДЬО ФРАНС; ПЪРВА ТИТЛА ЗА 16-ГОДИШНИЯ СИМЕОН ТЕРЗИЕВ ОТ ТУРНИР НА ITF; РУСИЯ БИ САЩ И ЗАЩИТИ ТИТЛАТА СИ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

0
1239

 

ЛЕКОАТЛЕТКИТЕ НА ДОБРУДЖА СЕ СТЯГАТ ЗА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО

На 23 и 24 юли в столицата ще се проведе Държавното първенство по лека атлетика за мъже и жени. Участие в него ще вземе добричкият СКЛА Добруджа. От треньора Милен Петров научихме, че четири момичета ще представят клуба в първенството. Това са Нели Николова, Мира Николова, Мая Щерева и Рени Хинева, които ще се състезават в щафетата 4 по 400 метра. С тях като резерва ще бъде и треньорката Силвия Петрова. Интересното е, че нашите момичета по принцип се състезават при девойките младша възраст и наскоро спечелиха бронзови медали в първенството за своята възрастова група. Припомняме, че възпитаничките на Милен Петров стигнаха до бронзовите медали в същата дисциплина и на зимния шампионат за жени. А това подсказва, че те отново ще излязат на пистата, за да се борят за призовите места.

ЮНОШИТЕ НА БЪЛГАРИЯ С 3 ОТ 3 НА ЕВРОВОЛЕЙ

Националният волейболен отбор на България за юноши до 17 години записа трета поредна победа на Европейското първенство, на което сме домакини. Младите “лъвчета” победиха категорично Беларус с 3:0 (27:25, 25:21, 25:23) в третия си мач от Група I, игран пред около 500 зрители в зала “Христо Ботев” в столицата. Така българските момчета излязоха начело във временното класиране с 3 победи от 3 мача и 8 точки. Вчерашният ден бе почивен на шампионата, а днес първенството продължава.

Двата тима тръгнаха равностойно в първия гейм на срещата, като това продължи почти до средата му. Ас и блокада на Ивайло Дамянов изведоха българския тим напред при 13:11. Разликата остана стабилна, но в ключовите моменти Беларус се разигра. При 24:22 нещата изглеждаха предрешени и българите предвкусваха края на частта. Това обаче не се случи и битката продължи точка за точка. Георги Татаров поведе младите “лъвчета”, след което в мача отново имаше интрига. Волейболистът на “червените” бе успешен в атака и за 26:25. Атака в аут на Беларус подари последната точка в гейма и момчетата на Мартин Стоев поведоха след 27:25.

Във втората част посрещането на българските момчета бе разколебано и Беларус поведе. Това не продължи дълго, като младите “трикольори” засилиха сервиса, а блокадата заработи. Повишена бе и ефективността в атака. Разликата между двата тима вече бе солидна. Отново в решителните минути се усети отпускане, което обаче не повлия на развоя на гейма. Атака на Александър Николов затвори гейма при 25:21.

България стартира в третата част идентично с втората, като Беларус взе аванс отначало, но постепенно българските момчета изравниха и обърнаха. Впоследствие съперникът остана на две точки от “лъвчетата”. Интригата бе жива отново при 21:21. Последва игра точка за точка, но в крайна сметка ас на Александър Николов завърши перфектно мача – 25:23 и 3:0 за България.

Над всички за българския тим бе Георги Татаров със страхотните 23 точки (3 блока, 2 аса и 50% ефективност в атака). Александър Николов пък добави още 12 точки (5 блока!, 2 аса, 50% ефективност в атака).

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИЯ КОНЕН СПОРТ

Ая Митева спечели първия медал от европейски първенства за юноши и девойки в 105-годишната история на българския конен спорт. Тя направи това на шампионата по прескачане на препятствия във Волден, където със своя кон Сиек каро АС завърши трета и спечели бронз, съобщават от родната федерация.

Шампионка стана Тиара Байхер, Германия, а със среброто се окичи Емма Бокен от Холандия. На завършилото първенство участие взеха 120 състезатели от 30 държави.

НОВА ПОБЕДА ДОБЛИЖИ АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА ДО ТИТЛАТА В КИТАЙ

Антоанета Стефанова е все по-близо до титлата от Откритото първенство на Китай по шахмат за жени, след като в седмия кръг победи с белите фигури рускинята Олга Гиря. По този начин българката събра в актива си 6 точки и два кръга преди края води с цял пункт пред разделящите второ място Гуо Ци (Китай) и Александра Костенюк (Русия).

Срещу Гиря бившата световна шампионка започна много силно, като още в края на дебюта получи напълно спечелена позиция и на 29-ия ход рускинята бе принудена да се предаде.

В предпоследния кръг съперничка на Стефанова е китайката Ци. Турнирът в Шаосин е с общ награден фонд от 119 000 долара, а победителката ще вземе 40 000.

“ЗВЕЗДА НА РУМЪНИЯ” И “ПАТРИАРШЕСКИ КРЪСТ” ЗА ШАМПИОНКАТА ХАЛЕП

Президентството на Румъния и румънската ортодоксална църква наградиха Симона Халеп с най-високите си отличия, а стотици фенове се събраха, за да посрещнат тенисистката при завръщането й в родината след триумфа на Откритото първенство на Великобритания. Тя получи ордена “Звезда на Румъния” от президентството, а църквата я удостои с “Патриаршески кръст”.

27-годишната Халеп стана първата румънка с титлата на “Уимбълдън” след категоричен успех над седемкратната шампионка Серина Уилямс (САЩ) с 6:2, 6:2 за по-малко от час в съботния финал в Лондон. “Използвах шансовете си. Дадох най-доброто от себе си и затова успях да победя. Останах концентрирана през цялата време и спазвах стриктно тактиката си…Серина е най-великата тенисистка на всички времена”, коментира на летището Халеп.

Това е втората титла от „Големия шлем” за румънката след победата й на “Ролан Гарос” през миналия сезон.

БЕЛГИЕЦ С ПЪРВА ЕТАПНА ПОБЕДА В ТУР ДЬО ФРАНС

Белгиецът Воут ван Ерт спечели десетия етап от колоездачната Обиколка на Франция. Ван Ерт триумфира на 217.5-километровото трасе от Сент-Флур до Алби с време 4:49:39 часа, за да запише първи етапен успех в Тур дьо Франс. Той беше най-бърз във финалния спринт, като изпревари само с няколко сантиметра Елиа Вивиани (Италия). Трети завърши Кейлъб Юън (Австралия).

Представителят на домакините Жулиан Алафилип завърши 11-и с времето на победителя и увеличи преднината си в генералното класиране на 1:12 минути пред защитаващия титлата си Герайнт Томас (Великобритания) и на 1:16 минути пред Еган Бернал (Колумбия). Томас финишира 12-и, а Бернал остана 14-и, като те бяха в челната група и не загубиха време от Алифилип.

Проблеми имаха Джулио Чиконе (Италия) и Тибо Пино (Франция), които бяха втори и трети в общото подреждане преди този старт. Чиконе изостана на повече от две минути в състезанието и вече е десети с пасив от 2:32 минути, а Пино загуби повече от минута и половина и е 11-и на 2:33 минути.

ПЪРВА ТИТЛА ЗА 16-ГОДИШНИЯ СИМЕОН ТЕРЗИЕВ ОТ ТУРНИР НА ITF

16-годишният български тенис талант Симеон Терзиев безапелационно грабна титлата на турнир от висока категория в Тимишуара, Румъния, след като победи на финала с 6:4, 6:4 84-ия в ранглистата за младежи на Международната тенис федерация руснак Марат Шарипов.

Българинът влезе като непоставен на турнира в Тимишуара, но демонстрира изключително силна игра, страхотен характер и невероятна борбеност, което заслужено го изведе до крайния успех, побеждавайки играчи от много висок ранг. Със своята безкомпромисна и много зряла игра, недопускайки нито един пробив в своя сервиз през цялата седмица, Терзиев  категорично и смело заяви своето присъствие в световния младежки тенис, влизайки в топ 200. Това все повече приближава българина до една от големите му мечти – участие в турнир от „Големия шлем”.

Следващото предизвикателство пред възпитаника на треньора Григор Костов е участие в европейското първенство в Швейцария от 22 до 28 юли, където сили ще премерят най-силните състезатели до 18 г. на Стария континент.

РУСИЯ БИ САЩ И ЗАЩИТИ ТИТЛАТА СИ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистите от националния отбор на Русия успяха да защитят титлата си в Лигата на нациите и да спечелят трофея за втора поредна година. “Сборная” се наложи над домакините на финалите от САЩ с 3:1 (25:23, 20:25, 25:21, 25:20) в големия финал на финалната шестица на най-комерсиалния турнир, игран пред близо 4500 зрители в зала “Кредит Юниън 1 Арена” в Чикаго. По този начин Русия защити трофея си от 2018 година, когато на финала би категорично Франция, която също беше домакин на финалния турнир, с 3:0 гейма.

Ако се включат и титлите на руснаците от Световната лига, чийто наследник се явява Лигата на нациите, то това е 5-а в историята им. Въпреки загубата сребърните медали са крачка напред за САЩ, които през 2018-а спечелиха бронзовите отличия.

По-рано световният шампион Полша завоюва бронза, след като разгроми олимпийския първенец Бразилия с 3:0 (25:17, 25:23, 25:21). “Селесао” за втора поредна година остава без медал на 4-о място, докато “Дружина полска” завърши 5-а през 2018 година.

Най-полезен за руския тим беше Дмитрий Волков със 17 точки, а Егор Клюка добави още 14 точки. За американците Тейлър Сандър и Матю Андерсън реализираха съответно 20 и 19 точки.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST