СПОРТНА ПАНОРАМА: ИВЕТ ЛАЛОВА: МЕЧТАЯ ДА ПОДОБРЯ ЛИЧНИЯ СИ РЕКОРД НА 200 МЕТРА; ДВАМА ДОБРУДЖАНЦИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОШАМПИОНАТА ПО БОРБА; ИМАМЕ ВЕЧЕ 12 МЕДАЛА В МИНСК; СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ В АЕРОБИКАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ; ЗЕНИТ (КАЗАН) ПРЕДСТАВИ ГОЛЯМАТА СИ ЗВЕЗДА ЦВЕТАН СОКОЛОВ; ПОБЕДИ ЗА ТИХОМИР ИВАНОВ И ИННА ЕФТИМОВА В МИНСК; МОК ОТНЕ ЛИЦЕНЗА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОКС; БАРШИМ СЕ ЗАВЪРНА В СЕКТОРА ЗА СКОК ВИСОЧИНА С ПОБЕДА; ПЪРВА ЗАГУБА ЗА АНДИ МЪРИ СЛЕД ЗАВРЪЩАНЕТО МУ; ИСКАТ ОТМЯНА НА ЗАПОВЕДТА, КОЯТО ПОЗВОЛЯВА НА СЕМЕНЯ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА ПРИ ЖЕНИТЕ

0
1166

 

ИВЕТ ЛАЛОВА: МЕЧТАЯ ДА ПОДОБРЯ ЛИЧНИЯ СИ РЕКОРД НА 200 МЕТРА

Най-добрата българска спринтьорка в последните години Ивет Лалова-Колио мечтае да подобри личния си рекорд на 200 метра. Това заяви след церемонията за спортист на месеца европейската шампионка и медалистка на 100 м и 200 м Ивет Лалова-Колио. Красивата атлетка получи 9-ата „Златна България“ за номер едно в редовната анкета на Пресклуб “България“ сред спортните редакции от 2003 г. насам. Тя беше почетена и от Пампорово – АД с ваучер за луксозен уикенд. За май Ивет обра гласовете на спортните журналисти (15 от 21), след като завоюва квота за пето поредно участие на Олимпийски игри – Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012, Рио 2016, Токио 2020. Този успех състезателката си осигури на турнира Голдън При в Осака, Япония, като записа и турнирен рекорд на 200 м – 22,55 м. След това Лалова стана първа на 100 м на Европейската клубна купа в Испания. На второ място в анкетата с по 3 гласа са Антоанета Бонева, която спечели за четвърти път олимпийска квота на пистолет на Световната купа в Мюнхен, както и Боряна Калейн, която донесе три бронзови медала на Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку. “Нямам норматив на 100 м още, но не знам дали ще ми е и нужен. Вероятно ще стартирам само в една дисциплина, за да съм концентрирана в нея и да не правя много стартове в Токио, заяви Лалова. – Сега не мисля за шеста Олимпиада. Но след Рио не мислех и за пета. Тогава обаче се хванах за следващата си цел и това беше Токио. Струваше ми се далечно, но за да имам мотивация в подготовката, трябваше да си поставя голяма цел. И ето, че остана само година до Олимпиадата.“

Ивет има една мечта за тази година и я сподели с представител на Пресклуб “България“: „Искам да подобря личния си рекорд на 200 м /22:32/ от 2015-а!” Атлетката е убедена, че ще го постигне, защото знае от опит, че търпението и трудолюбието носят желания резултат: „Трябваха ми много години, за да стигна до европейския елит. След контузията това беше най-тежката ми битка, която преживях“, призна Ивет, връщайки лентата 14 години назад, когато след инцидент пострада така, че остана две години извън пистата.

ДВАМА ДОБРУДЖАНЦИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОШАМПИОНАТА ПО БОРБА

Двама възпитаници на треньора Драгомир Стойчев в клуб „Добруджански юнак” и на спортното училище „Георги Ст. Раковски” в Добрич ще участват в Европейското първенство по борба за момчета и момичета в Краков. Това са Дилян Дичков и Едис Джеват. Състезанието в полския град е от 27 до 30 юни, като Дилян ще се състезава в категория до 41 кг, а Едис – в тежката категория до 85 кг.

Съдия на първенството ще бъде Иван Николов, а други двама наши рефери – Ангел Гочев и Милен Иванов, ще се явяват за покриване на международна категория.

Българската федерация по борба ще заплати пътуването на всички момчета и момичета за европейските първенства с автобус, както и пансионата на трима треньори – по един във всеки стил.

ИМАМЕ ВЕЧЕ 12 МЕДАЛА В МИНСК

България вече има 12 медала от Европейските игри в Минск! Това стана факт, след като Антоанета Бонева спечели второто си бронзово отличие, а Станимира Петрова си осигури минимум такова в категория до 57 кг в бокса, защото се класира на полуфинал. Нашето момиче се справи безапелационно с французойката Мона Местиан (5-0) и си гарантира медал.

Такъв взе и Антоанета Бонева с 31 точки на 25 метра пистолет, след като преди три дни спечели бронз и на 10 метра пистолет. Тя имаше шансове и за среброто, но загуби престрелката за второто място с швейцарката Хайди Дитхелм Гербер с 2:4 точки. В последната решителна серия за титлата Гербер навакса изоставане от три точки срещу олимпийската шампионка в дисцилината от Рио 2016 Ана Коракаки (Гърция) и изравни за 35:35, като победителката трябваше да бъде определена с нова допълнителна престрелка. В нея Коракаки все пак взе връх с 3:2 точни изстрела и заслужи златото. Гербер остана със сребро.

След бронза на Бонева страната ни вече има дузина отличия в Минск, което е рекорд за България от Европейски игри. Предишното ни върхово постижение бяха десетте медала, спечелени в Баку през 2015 година.

СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ В АЕРОБИКАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ

България вече има своя десети медал от Европейските игри в Минск. Групата ни в спортната аеробика в състав Антонио Папазов, Тихомир Баротев, Ана Мария Стоилова, Ивелина Лукаки и Дарина Пашова извоюва сребърното отличие с оценка от 22.186 точки. Те бяха изпреварени единствено от представителите на Русия, които получиха 22.250 точки за титлата. На трето място се наредиха румънците с 22.083 точки.

По-рано Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов останаха на крачка от медалите при смесените двойки, след като заеха четвъртата позиция с 21.100 точки.

ЗЕНИТ (КАЗАН) ПРЕДСТАВИ ГОЛЯМАТА СИ ЗВЕЗДА ЦВЕТАН СОКОЛОВ

Волейболният гранд Зенит (Казан) обяви официално привличането на най-новото си попълнение. Става дума за българския национал Цветан Соколов. Той самият пък написа в социалните мрежи, че няма търпение да започне работа с новия си клуб през следващия сезон. “За мен е чест и нямам търпение да се присъединя към клуба”, написа Цветан Соколов в профила си в Инстаграм. “Пожелаваме ти добро представяне и големи победи с екипа на Зенит”, пише в съобщението на руския отбор.

През миналата кампания Цветан Соколов спечели титлата в Италия, както и трофея в Шампионската лига. На финала в най-силния клубен турнир в света Чивитанова победи Зенит (Казан).

Диагоналът е вторият българин в историята на Зенит – в продължение на три години либерото на националния отбор и Нефтохимик 2010 (Бургас) Теодор Салпаров бе част от клуба. За този период сърцето на отбора вдигна 4 трофея в шампионата, 3 в Шампионската лига, както и 4 Купи на Русия и 3 Суперкупи.

Цветан Соколов е бивш волейболист на Марек Юнион Ивкони, Трентино, Кунео и Халкбанк (Анкара).

ПОБЕДИ ЗА ТИХОМИР ИВАНОВ И ИННА ЕФТИМОВА В МИНСК

Две победи и едно второ място записаха българските атлети в четвъртфиналите на Европейските игри в Минск, но не успяха да намерят място в полуфиналите. За полуфиналите от нашата група се класираха Португалия и Унгария, а Дания зае третото място. България и Ирландия поделиха четвъртата позиция, а на шесто място е тимът на Кипър.

Първия успех за родния състав постигна Инна Ефтимова на 100 метра, след като победи с хилядни от секундата португалката Лорене Базоло – 11.62 секунди. Това е личен рекорд за сезона за възпитаничката на Валя Демирева. Така тя донесе пълен актив от 12 точки за българския отбор. Втората победа постигна Тихомир Иванов, който успя да стигне до битката за първата позиция и я спечели с личен резултат за сезона от 2.26 метра.

Михаела Петкова пък подобри личния си рекорд в хвърлянето на копие с 50.71 метра. 20-годишната състезателка зае втората позиция и прибави още 10 точки към актива на родния тим.

МОК ОТНЕ ЛИЦЕНЗА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОКС

Това, за което всички говореха, в крайна сметка се случи. Международният олимпийски комитет (МОК) отне лиценза на Международната федерация по бокс (АИБА) на 134-ата си сесия в Лозана (Швейцария). Боксът все пак остава в олимпийската програма за Игрите в Токио 2020.

През май Изпълкомът на МОК препоръча мярката, тъй като от АИБА не са изпълнили поетите ангажименти, свързани с управлението и финансите на централата, съдийството и етичния кодекс. АИБА може да кандидатства отново за възстановяване на лиценза след Олимпиадата в Токио, която ще се състои от 24 юли до 9 август следващата година.

МОК пък ще поеме организацията на олимпийския боксов турнир в японската столица, като за целта беше създадена специална комисия с председател члена на МОК и президент на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе. Комисията вече представи проект за програма на олимпийския турнир, в който да бъдат включени 13 категории – 8 при мъжете и 5 при жените. Планът е на Игрите в Токио да участват общо 286 боксьори (186 мъже и 100 жени), а квалификациите ще се състоят от януари до май 2020 година.

БАРШИМ СЕ ЗАВЪРНА В СЕКТОРА ЗА СКОК ВИСОЧИНА С ПОБЕДА

Световният шампион в скока на височина от Лондон 2017 Мутаз Есса Баршим (Катар) се завърна на пистата. По-малко от 100 дни преди планетарния шампионат у дома Баршим спечели Гран При в Сопот (Полша) с постижение от 2.27 метра. Катарецът прави опити и на 2.30 м и 2.33 м, но не успя преодолее летвата. “Просто искам да благодаря на Господ, на семейството и приятелите си, на всички, които вярваха в мен. Имаше трудни времена и ако трябва да съм честен, дори не бях сигурен дали ще съм в състояние да скачам отново. Вярвам, че всичко се случва с причина”, сподели с феновете си Баршим.

Катарецът претърпя операция на левия глезен и пропусна миналия сезон заради възстановяване.

ПЪРВА ЗАГУБА ЗА АНДИ МЪРИ СЛЕД ЗАВРЪЩАНЕТО МУ

Носителят на три титли от “Големия шлем” и бивш номер 1 в света Анди Мъри записа първо поражение, откакто се завърна на корта след операция на тазобедрената става. Той и партньорът му на двойки Марсело Мело загубиха с 2:6, 4:6 от колумбийските топ поставени Роберт Фара и Хуан Себастиан Кабал на тенис турнира от сериите АТР 250 в Ийстборн.

Мъри не можа да демонстрира най-добрия си сервис на тревата в крайморския град и бе пробит три пъти от общо четири сервис-гейма. Мъри в тандем с Фелисиано Лопес елиминираха Фара и Кабал в първия кръг в Куинс, след което спечелиха и титлата, но сега доминацията бе за колумбийското дуо.

Следващият турнир за Мъри ще бъде “Уимбълдън”, където той планира да играе и смесени двойки, но все още няма партньорка. В мъжките дуети той ще си партнира с французина Пиер-Юг Ербер, чието решение да се присъедини към него раздразни досегашния му “колега” в тези начинания Никола Маю. “Най-вероятно ще се включа и на смесени двойки, но трябва да съм внимателен и да преценя дали тялото ми ще издържи на натоварването. Много от играчите, които са специалисти на двойки, ми обясниха, че невинаги се включват и при смесените тандеми, защото понякога програмата е толкова сгъстена, че може да изиграеш четири мача за два дни. А говорим за формат 3 от 5 сета, където също при равенство 40-40 се играе до две точки разлика, така че ще бъда внимателен”, обясни Мъри и допълни, че има някои тенисистки, които биха си партнирали с него на “Уимбълдън”, след като световната номер 1 Ашли Барти и французойката Кристина Младенович вече му отказаха.

ИСКАТ ОТМЯНА НА ЗАПОВЕДТА, КОЯТО ПОЗВОЛЯВА НА СЕМЕНЯ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА ПРИ ЖЕНИТЕ

Световната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) е подала искане за отмяна на заповедта, която позволява на Кастер Семеня временно да се състезава, без да взима лекарства за понижаване на тестостерона в организма си. Федералният върховен съд на Швейцария отложи решението на IAAF.

Това означава, че южноафриканската двукратна олимпийска шампионка на 800 метра ще продължи да се състезава при жените в дисциплините от 400 метра до една миля, докато бъде обявено окончателното решение на съда.

Семеня подаде жалба до швейцарския съд миналия месец, след като от IAAF въведоха ново правило, което не позволява атлетки с високо ниво на тестостерон в организма да се състезават при жените в дисциплините от 400 метра до една миля, ако не приемат медикаменти за понижаване на нивото на тестостерон. Южноафриканката обжалва решението на IAAF в Спортния арбитражен съд (CAS), но жалбата й беше отхвърлена. След това тя се обърна към Федералния върховен съд на Швейцария. “Надявам се, че отново ще мога да бягам свободно. Благодаря на швейцарските съдии за това решение”, каза тогава Семеня.