СПОРТНА ПАНОРАМА: ЗЛАТИСЛАВА ЧУКАНОВА СЪС СРЕБРО ОТ „БЕЛГРАДСКИ ПОБЕДИТЕЛ“; ЧЕТИРИ СРЕБЪРНИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ ОТ СВЕТОВНАТА КУПА В ТАШКЕНТ; ФОНИНИ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В МОНТЕ КАРЛО;ФРАНЦИЯ СЕ КЛАСИРА ЗА ФИНАЛА НА ФЕД КЪП; ГРИШО ЗАГУБИ 15 ПОЗИЦИИ В РАНГЛИСТАТА НА ATP; ЧИСОРА С ПОБЕДА ПО ТОЧКИ НАД СЕНАД ГАШИ

0
1317

ЗЛАТИСЛАВА ЧУКАНОВА СЪС СРЕБРО ОТ „БЕЛГРАДСКИ ПОБЕДИТЕЛ“

Състезателката на Добруджа Златислава Чуканова спечели сребърен медал в 57-ото издание на международния турнир по бокс “Белградски победител” в сръбската столица. На 1/4-финалите в категория до 54 кг тя победи унгарката Жабина Жуч с 5:0 съдийски гласа. След това се справи и с представителката на домакините Йованка Радулович, а във финалния двубой след равностойна игра отстъпи на австралийката Кристи Харис с 2:3 съдийски гласа.

В сръбската столица добричлийката Аслъхан Мехмедова остана на крачка от медалите. На 1/8-финалите тя разби с 5:0 съдийски гласа Каталин Прибожски (Унгария) при 60-килограмовите, но след това отстъпи на Скай Никълсън от Австралия.

Българските състезателки спечелиха общо един златен и три сребърни медала в Белград. Еми-Мари Тодорова взе титлата в категория до 48 килограма след победа на финала над сънародничката си Сведа Асенова с 4:1 съдийски гласа. Втора в категория до 69 килограма пък стана Мелис Йонузова. Във финала тя беше победена от Бюсенас Сюрменели от Турция. Отборът ни в Сърбия е воден от треньорите Фикрет Ереджебов и Веселин Тодоров.

ЧЕТИРИ СРЕБЪРНИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ ОТ СВЕТОВНАТА КУПА В ТАШКЕНТ

Българките Боряна Калейн и Невяна Владинова спечелиха общо четири сребърни медала на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн се нареди втора в многобоя, а след това взе сребро на финалите на топка и лента, а Владинова е втора на бухалки. Боряна Калейн получи за изпълнението си на топка оценка 20.400 точки.

Другата българка Невяна Владинова е пета на топка с 18.150 точки, след като завърши без уред. На обръч Владинова отново е пета с 19.300 точки, а Калейн се нареди на осмо място със 17.350 точки, след като допусна грешки, включително и уред извън терена.

Рускинята Александра Солдатова спечели златните отличия на обръч с 21.250 точки и на топка с 20.800 точки. На топка трета е Атастасия Гузенкова (Русия) с 20.300 точки, която взе и сребро на обръч с 20.500 точки. Влада Николченко от Украйна завоюва бронзовото отличие на обръч с 19.900 точки.

Невяна Владинова спечели сребърен медал на финала на бухалки. Тя получи за композицията си оценка от 20.250 точки. Боряна Калейн имаше изпусната бухалка и се класира на седмо място с 18.700 точки. Победителка на бухалки стана рускинята Александра Солдатова с 21.100 точки. Трета се нареди Влада Николченко от Украйна с 20.000 точки.

На лента Боряна Калейн имаше леки неточности, но получи оценка 18.850 точки и взе сребърното отличие. Невяна Владинова е пета на лента със 17.700 точки. Победителка стана рускинята Анастасия Гузенкова с 19.100 точки, а трета е Екатерина Веденеева (Словения) с 18.150 точки. Александра Солдатова (Русия) допусна грешки и остана четвърта на лента с 18.000 точки.

Следващата Световна купа е в Баку (Азербайджан) следващия уикенд.

ФОНИНИ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В МОНТЕ КАРЛО

Фабио Фонини спечели титлата в тенис турнира от сериите “Мастърс” в Монте Карло след успех с 6:3, 6:4 над Душан Лайович във финала. Това е първа титла за италианеца в събитие от най-високата категория на АТР.

Поставеният под номер 13 в схемата Фонини, който в събота сензационно елиминира 11-кратния първенец на червените кортове в Княжеството Рафаел Надал, влезе в ролята на фаворит в срещата, но първи се оказа в ролята на догонващ, тъй като Лайович направи ранен пробив за 2:1. Последваха обаче четири последователни гейма за италианеца, който затвори първата част след 45 минути игра.

В началото на втория сет Фонини и Лайович си размениха по един пробив, а решителният момент в сета дойде в петия гейм, когато италианецът реализира нов пробив, за да завоюва деветата си титла от турнири на АТР и първата за 2019 година.

Фонини стана най-ниско поставеният играч, който печели титлата в Монте Карло от 1999 година насам, когато Густаво Куертер спечели турнира също като номер 13. Италианецът влезе в надпреварата с актив от 0 победи и 4 загуби на клей през сезона и нито една победа над играч от топ 50 в света, но по пътя отстрани играчи като Надал и Александър Зверев.

ФРАНЦИЯ СЕ КЛАСИРА ЗА ФИНАЛА НА ФЕД КЪП

Франция се класира за финала на Фед къп, неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени, след като се наложи в Руан с 3:2 победи над Румъния. Двата тима влязоха в неделния ден при равен резултат от 1:1 победи. Бившата водачка в световната ранглиста Симона Халеп даде аванс на балканския тим с успех с 6:7(6), 6:3, 6:4 над Каролин Гарсия, но Полин Парментие успя да върне паритета след успех с 6:3, 2:6, 6:2 над Ирина-Камелия Бегу. Това наложи решаването на мача в решителен двубой на двойки, в който Гарсия и Кристина Младенович спечелиха с 5:7, 6:3, 6:4 срещу Симона Халеп и Моника Никулеску.

Във финала на турнира, който е през есента, Франция ще гостува на Австралия. По-рано австралийките елиминираха също с 3:2 победи Беларус. В решителния мач на двойки в Бризбейн домакините Ашли Барти и Саманта Стоусър победиха Арина Сабаленка и Виктория Азаренка със 7:5, 3:6, 6:2 за 1:55 часа и донесоха успеха за своя тим. В мачовете на сингъл по-рано Азаренка разгроми Стоусър с 6:1, 6:1 за 59 минути, а Барти победи Сабаленка с 6:2, 6:2.

Австралия ще бъде домакин на финала на 9 и 10 ноември.

ГРИШО ЗАГУБИ 15 ПОЗИЦИИ В РАНГЛИСТАТА НА ATP

Тенисистът Григор Димитров загуби 15 позиции в световната ранглиста след ранното си отпадане от турнира от сериите „Мастърс” в Монте Карло, където отстъпи в 1/8-финалите пред Рафаел Надал. Българинът вече заема 43-ото място в ранглистата на ATP с 1030 точки, като от актива му са отнети 270 точки.

През миналата година Димитров игра полуфинал в Монте Карло отново срещу Надал. Испанецът не успя да защити титлата си и също се прости с точки, но продължава да заема второто място с 8085 точки. Лидер е Новак Джокович 11 160 точки. През тази седмица Григор няма участие, а следващия понеделник стартира участието си в Барселона, където изтегли коварен жребий.

За последно Григор Димитров беше извън топ 40 в света през февруари 2013 г., когато беше 41-ви. Настоящото класиране е най-лошото за него от 2012 г., когато завърши сезона на 48-о място.

ЧИСОРА С ПОБЕДА ПО ТОЧКИ НАД СЕНАД ГАШИ

Дерек Чисора бързо се съвзе след загубата си от Дилиън Уайт през ноември и записа комфортна победа по точки над Сенад Гаши в 10-рундовия сблъсък помежду им. Двамата се изправиха един срещу друг в арена “О2” в Лондон, като 35-годишният британец демонстрира по-голяма агресия и желание, а това бе отразено и от съдиите, които му присъдиха победата по точки със 100-90, 100-91 и 99-91.

Чисора бе определян още преди мача като фаворит в сблъсъка и това се видя и на ринга. Това бе негова юбилейна 30-а победа при професионалистите (21 с нокаут и 9 загуби). 28-годишният косовар Гаши пък допусна 3-ата си загуба на професионалния ринг. Неприятното за него обаче е, че това е второ поредно поражение, след като през ноември бе нокаутиран от Карлос Такам.