СПОРТНА ПАНОРАМА: ДОБРУДЖА 07 ПРИВЛИЧА ЛЕГЕНДАРЕН ВОЛЕЙБОЛИСТ; ВТОРО МЯСТО ЗА ТОДОР ПЕТРОВ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР; ЦЕЦО СОКОЛОВ С 14 ТОЧКИ, ЛУБЕ СТИГНА ДО МАЧ №5 В БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА; ЦИЦИПАС СРАЗИ НАДАЛ НАСРЕД МАДРИД; БИВШ №8 В СВЕТА ЩЕ ПОМАГА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ; БЕРТЕНС ТРИУМФИРА В МАДРИД; ФАРА ЩЕ ЗАЩИТАВА ТИТЛАТА СИ НА ЧИКАГСКИЯ МАРАТОН

0
1257

ДОБРУДЖА 07 ПРИВЛИЧА ЛЕГЕНДАРЕН ВОЛЕЙБОЛИСТ

Отборът на Добруджа 07 (Добрич) ще привлече легендарния български волейболист Красимир Гайдарски, информира Sportal.bg. 36-годишният централен блокировач за последно стана шампион на България с Нефтохимик през 2017 година, а преди това спечели всички трофеи в България с Левски-Сиконко. През последните два сезона високият 204 см Гайдарски игра за ЦСКА, но през последния сезон по-рядко се появяваше в игра. Очаква се ръководството на Добруджа съвсем скоро да обяви трансфера.

Освен това тимът от Добрич води сериозни преговори да привлече разпределителя Чоно Пенчев, който за последно бе част от Марек Юнион Ивкони (Дупница), а по-рано игра и за италианския гранд Модена и полския Ченстохова. Добруджа 07 е отправила оферта и към посрещача Александър Симеонов, който през изминалия сезон игра за шампиона Нефтохимик 2010 (Бургас) и носителя на Купата на България Хебър (Пазарджик).

Наскоро стана известно, че след като изкара един сезон в Соргун (Турция), добричлията Жулиен Георгиев отново ще бъде част от отбора за Суперлигата на България. Диагоналът вече е подписал договор с клуба за следващия сезон. След края на настоящето първенство добруджанци се разделиха с чужденците Александър Мжелский, Игор Антонюк, Давиде Ковач и централния блокировач Денис Чавдаров, който след четири години в Добрич  реши да смени клубната си принадлежност.

ВТОРО МЯСТО ЗА ТОДОР ПЕТРОВ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР

Състезателят на СКЛА „Добрич“ Тодор Петров спечели сребърния медал в дисциплината тласкане на гюле при юношите до 18 години на международния турнир „Младост“ в Русе. Състезанието бе организирано от местния клуб „Дунав“ и е включено в календара на федерацията по лека атлетика, информира радио „Добруджа”. В сектора за тласкане на гюле участниците бяха от България, Турция, Сърбия и Гърция. 15-годишният добричлия Тодор Петров успешно се пребори с по-големите от него на възраст съперници и спечели второто място с личен резултат – 15.94 метра. Неговият съотборник Драгомир Иванов остана девети в тази дисциплина.

Още двама състезатели на СКЛА „Добрич“ постигнаха лични резултати на градския стадион в Русе. 15-годишният Красен Христов записа 1.60 м на висок скок, а 14-годишният Момчил Иванов финишира за 5:01 мин. на 1500 метра. „Доволен съм от представянето и на четиримата и благодаря на всички, които помагат на клуба ни да се развива“, сподели Галин Костадинов – треньор и президент на СКЛА „Добрич“.

ЦЕЦО СОКОЛОВ С 14 ТОЧКИ, ЛУБЕ СТИГНА ДО МАЧ №5 В БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА

Волейболният ни национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) стигнаха до решителелен пети мач във финалната серия в италианската Суперлига. Цецо Соколов и компания надиграха категорично у дома действащия шампион Сър Сейфти Конад (Перуджа) с 3:0 (25:20, 25:21, 25:19) в четвъртата среща от финала, играна в пълната с над 4300 зрители зала “Еуросуоле Форум”. По този начин Лубе отново изравни резултата във финалния плейоф на 2-2 победи и всичко ще се реши в решителен пети двубой между двата тима. Битката за Скудетото ще бъде във вторник (14 май) от 21,30 часа българско време в залата на Перуджа “Пала Бартон”.

Началото на първия гейм беше по-добро за гостите от Перуджа, които поведоха след ас на кубинската звезда Вилфредо Леон. Енрико Честер изравни резултата, но шампионите отново дръпнаха напред за 8:5 след атака на Филипо Ланца и грешка на Цецо Соколов. Мощни три аса на Роберланди Симон обърнаха резултата, давайки крехък аванс от 12:11 за Лубе. Постепенно преднината на Лубе се увеличи след успешни атаки на Османи Хуанторена и Цецо Соколов, за да дойде края на гейма при 25:20 за домакините.

Втората част тръгна по-добре за Лубе, които взеха аванс след 8-ата точка. Атака в аут на Филипо Ланца от Перуджа и последвалото феноменално нападение на Османи Хуанторена дадоха предимство от 16:12 за домакините. Вилфредо Леон намали разликата до две точки, но след това ас на Йоанди Леал и бърза атака на Цецо Соколов оформиха крайното 25:21 за Лубе.

В третия гейм след блокада на Робертланди Симон при 10:8 изглеждаше, че шампионите са се примирили с това да има решителна пета среща за титлата. Цецо Соколов първо хвана на единичен блок Вилфредо Леон, а след това Фабио Ричи прати топката в аут, увеличавайки предимството на 4 точки в полза на Лубе. Александър Атанасийевич избърза при спорна топка и разликата стана 18:13, преди Соколов отново да спре Леон на блок и да направи протоколен остатъка от гейма – 25:19 и 3:0 за Лубе.

Цецо Соколов изигра много силен мач за Лубе и стана най-резултатен с 14 точки за успеха. Въпреки това за най-полезен играч на мача беше обявен Османи Хуанторена, който добави 9 точки. За тима на Перуджа кубинската звезда Вилфредо Леон и сръбският ас Александър Атанасийевич реализираха съответно 12 и 11 точки.

ЦИЦИПАС СРАЗИ НАДАЛ НАСРЕД МАДРИД

Рафаел Надал се размина с възможността да играе пред родна публика 50-ия си финал в турнири от сериите “Мастърс”. Кралят на клея отпадна на полуфиналите в Мадрид след загуба с 4:6, 6:2, 3:6 от Стефанос Циципас, който ще спори за титлата в испанската столица с Новак Джокович.

20-годишният грък показа отличен тенис и не загуби концентрация в най-възловите моменти. Той продължава силната си серия, след като миналата седмица вдигна титлата в Ещорил. Надал пък отпадa преди финала в трети пореден турнир след Монте Карло и Барселона.

В предишните три мача помежду им Циципас нямаше спечелен сет срещу Надал, но този път беше готов за предизвикателството. Той реализира пробив още в откриващия гейм, но веднага след това изостана с 0:40 на свой сервис и Матадора бързо изравни. И двамата спасиха точки за пробив в следващите геймове, а дългите размени на удари не носеха очакваното предимство на Надал. При 4:4 Циципас получи нови две възможности и се възползва от втората, за да пробие отново. Рафа обаче взе три поредни точки след 0:30 в следващия гейм и имаше шанс да възстанови статуквото. В този момент Циципас не се поколеба два пъти да излезе на мрежата и това му донесе успех – 6:4.

Надал взе необходимите мерки, стана по-агресивен и във втория сет беше повече от убедителен при подаванията си. Той проби за 4:2 и без никакви проблеми затвори сета.

В началото на решителната трета част испанецът имаше надмощие, но не го използва. Сервисът на Циципас го измъкна от трудна ситуация, а после и Надал показа характер, за да поведе с 2:1. В петия гейм Кралят на клея неочаквано се пропука и позволи на съперника си да стигне до точки за пробив. Циципас нямаше нужда от втора покана и се доближи до първата си победа срещу Надал. За да стане тя факт, младокът проби още веднъж и дръпна с 5:2. Надал не се предаде и в следващия гейм качествените му ретури се оказаха неотразими за Циципас. Световният №8 обаче се чувстваше много комфортно, когато посрещаше, и притисна Надал. Драматичният гейм мина през три отразени мачбола от Рафа, но от четвъртия опит Циципас съумя да стигне до така ценната победа. “Знаех какво трябва да правя, но просто не се получи”, лаконичен беше след поражението Надал, който има 8 финала в Мадрид. “Трябва да играя по същия начин и срещу Джокович. Той е в отлична форма, но аз съм готов. Разбира се, че няма да е лесно, но се надявам да спечеля”, сподели Циципас.

БИВШ №8 В СВЕТА ЩЕ ПОМАГА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ

Бившият номер 8 в световната ранглиста Радек Щепанек става част от екипа на Григор Димитров в турнира от сериите “Мастърс” в Рим. Надпреварата е последната подготовка преди кулминацията на сезона на клей – “Ролан Гарос”. По време на Mutua Open Madrid първата ни ракета официално се раздели с Дани Валверду, с когото работеха заедно в продължение на три години. А 40-годишният чех се присъединява към Андре Агаси в щаба на българина, като двамата с носителя на осем титли от Големия шлем работиха преди това с настоящия №1 Новак Джокович от ноември 2017 до април 2018 г.

Щепанек започва състезателната си кариера през 1996 година и 21 години е част от тура. На сингъл записва 384 победи и 302 загуби, спечели пет титли и стигна до №8 в световната ранглиста. Най-доброто му постижение в турнирите от Големия шлем е четвъртфиналът на “Уимбълдън” през 2006 г.

На двойки Радек спечели два “мейджъра” – на Australian Open през 2012 и US Open следващата година. През ноември 2012 г. стигна до №4 при дуетите, като също така спечели и 18 трофея. Два пъти вдига “Купа Дейвис” за Чехия – през 2012 и 2013 г., а на олимпийските игри в Рио през 2016 г. печели бронзов медал на смесени двойки.

БЕРТЕНС ТРИУМФИРА В МАДРИД

Кики Бертенс (Холандия) спечели титлата на силния турнир по тенис на червени кортове в испанската столица Мадрид с награден фонд 7 милиона евро. Седмата поставена в схемата Бертенс победи номер 3 Симона Халеп (Румъния) с 6:4, 6:4 за 88 минути игра. Холандката достигна до финала в Мадрид за втора поредна година.

Бертенс показа по-здрави нерви през цялата среща и въпреки редицата пробиви стигна до трофея. Тя първа допусна пробив в първата част и отстъпваше с 1:3, но след това спечели всичките подавания на Халеп и ликува с 6:4.

Вторият сет стартира с ранен пробив на Бертенс, но румънката изравни за 2:2. След това холандката отново се справи с подаването на Халеп, което успя да затвърди с гейм на 40 за 4:2. Преломният момент бе при 4:3, когато румънката имаше точка за пробив, но я пропусна. Бертенс бе уверена до края и въпреки че пропусна три мач-пойнта, стигна до заслужен триумф.

Симона Халеп пропусна да измести Наоми Осака (Япония) от върха в световната ранглиста на УТА.

ФАРА ЩЕ ЗАЩИТАВА ТИТЛАТА СИ НА ЧИКАГСКИЯ МАРАТОН

Мо Фара потвърди, че ще защитава титлата си в маратона на Чикаго на 13 октомври, което почти със сигурност означава, че няма да участва на 10 000 метра на Световното първенство в Доха, което завършва на 6 октомври. По-рано тази година носителят на четири олимпийски титли в бяганията на 5 000 и 10 000 метра заяви, че обмисля участие на планетарния форум, но явно е променил решението си.

Вместо това 36-годишният сомалиец с британски паспорт ще опита да атакува собствения си европейски рекорд в маратона, който е 2:05:11 часа.  “Победата на маратона в Чикаго миналата година беше много специална за мен. Това беше първата ми победа на голям маратон и резултатът ми беше европейски и британски рекорд. Очаквам с нетърпение да се завърна през 2019 г. и да защитавам титлата си по улиците на Чикаго. Това трасе е бързо и с добра организация”, каза Фара.

Миналия месец той завърши пети на маратона в Лондон с резултат от 2:05:39 часа.