СПОРТНА ПАНОРАМА: ДОБРУДЖА УДАРИ ЧЕРНО МОРЕ И ЗАВЪРШИ НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО; СРЕБРО ЗА РАДОСВЕТА СИМЕОНОВА НА КРОСА В КОЙНАРЕ; ЛИЯ ПЕНЧЕВА И МАРИО РАДЕВ СПЕЧЕЛИХА ДЪРЖАВНИЯ ТУРНИР В ДОБРИЧ; ДАНИЕЛ АСЕНОВ И БОЯН АСЕНОВ НА ФИНАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО; БОТАС ШОКИРА ХАМИЛТЪН НА СТАРТА НА СЕЗОНА ВЪВ ФОРМУЛА 1; НАДАЛ СЕ ОТКАЗА ОТ ПОЛУФИНАЛНИЯ СБЛЪСЪК С ФЕДЕРЕР В ИНДИЪН УЕЛС; ИААФ ОСТАВИ В СИЛА САНКЦИИТЕ НА РУСИЯ

0
1240

ДОБРУДЖА УДАРИ ЧЕРНО МОРЕ И ЗАВЪРШИ НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО

Волейболистите на Добруджа 07 завършиха отлично редовния сезон в Суперлигата на България. Момчетата на Пламен Христов надиграха категорично у дома Черно море (Варна) с 3:0 – 25:19, 25:18, 25:23, в мач от последния 22-и кръг, игран в зала “Добротица”. Така добричлии завършиха на 4-о място в крайното класиране на редовния сезон с 15 победи, 7 загуби и 48 точки. Добруджа ще има домакинско предимство в 1/4-финалния плейоф срещу 5-ия Монтана, който също приключи с 15 победи и 7 загуби, но с 44 точки. В 1/4-финала ще се играе до 2 победи от 3 мача, а първата среща ще бъде на 20 март (сряда) в Добрич. Черно море пък остана на 10-о място с 5 победи, 17 загуби и 19 точки, с което си запази мястото в елита и догодина.

Домакините от Добруджа доминираха изцяло в първия и втория гейм, които спечелиха убедително с 25:19 и 25:18. В третата част варненци успяха да стопят изоставането си и да поведат при 19:18, като удържаха преднината си до 23:20. Добричлии обаче се мобилизираха и изравниха, а впоследствие и спечелиха след 25:23 и 3:0.

Игор Антонюк реализира най-много точки за Добруджа в този мач – 19, Велизар Чернокожев добави 15, а Денис Чавдаров – 13. От гостите най-резултатен бе Николай Колев с 11 точки.

Съставът на Добруджа 07: Александър Мжелский, Велизар Чернокожев, Давиде Ковач, Игор Антонюк, Александър Кордев, Денис Чавдаров – Николай Тодоров-либеро.

СРЕБРО ЗА РАДОСВЕТА СИМЕОНОВА НА КРОСА В КОЙНАРЕ

Състезателите на СКЛА “Добруджа 99 ” взеха участие в  27-ото издание на пробега „Димитър Върбанов – Митето“ в град Койнаре, като преди това проведоха десетдневен подготвителен лагер в Хисаря. Над 200 участници в различни възрастови групи се състезаваха в отделните дисциплини. В надпреварата при жените на 6 000 метра участва най-опитната състезателка на клуба и вече треньор – Радосвета Симеонова. Тя финишира втора и се окичи със сребърен медал. Първото място спечели Маринела Нинева от Локо (Дряново), а трета финишира Моника Георгиева от Горна Оряховица.

В най-кратката дистанция – 1000 м, участваха Карина Димитрова и Ашкън Али. Ашкън Али, който е възпитаник на спортно училище “Г. Ст. Раковски”, се качи на стълбичката, като се окичи с бронзовия медал. При девойките старша възраст се състезава Алтен Атанасова,  също от спортно училище. Тя бяга с челната група до последно, но силите не й стигнаха да се пребори за бронза. В крайна сметка остана  четвърта.

ЛИЯ ПЕНЧЕВА И МАРИО РАДЕВ СПЕЧЕЛИХА ДЪРЖАВНИЯ ТУРНИР В ДОБРИЧ

Марио Радев (“15:40”, София) и Лия Пенчева (“Изида”, Добрич) спечелиха първите места на Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 18 г., който се проведе на кортовете на ТК “Изида” в Добрич.

При девойките варненката Лия Пенчева, която се състезава за “Изида”, победи във финала Белослава Велева (“Ника”, Бургас) с 6:2, 6:0. На трето място се класираха Ивайла Градинарова (“Супер Спорт”, Варна) и Марина Христова (“Черно море Елит”, Варна).

При юношите Марио Радев направи обрат и победи във финала Любослав Иванчев (“Плевен-ПСК”, Плевен) с 6:7(3), 6:2, 6:3. На трето място при юношите се класираха Габриел Зисис (“Стоянстрой”, Пловдив) и Виктор Начков (“М-Спорт”, София).

ДАНИЕЛ АСЕНОВ И БОЯН АСЕНОВ НА ФИНАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО

Даниел Асенов се класира за финала в категория до 52 килограма на европейското първенство по бокс за мъже и жени до 22 години във Владикавказ (Русия). Петкратният шампион на Стария континент победи украинеца Ростислав Билостотски с 5:0 съдийски гласа. И трите рунда в полуфинала предложиха истинско зрелище. Двамата боксьори бяха изключително активни, но ударите на Асенов по-често попадаха в целта. В момент от втория рунд Билостотски вкара три крошета в главата на българина, но това по никакъв начин не разколеба Асенов. В края на третия рунд българинът натика съперника си в ъгъла и започна да вкарва мощни удари в тялото му. Тогава дойде и финалният гонг, след който петимата съдии бяха единодушни в решението си и дадоха победата на българина. На финала Даниел Асенов игра късно вчера срещу Киърън МакДоналд (Великобритания).

До финал стигна и братът на Даниел – Боян, който в категория до 56 килограма се изправи срещу Сергей Ярулин от Русия.

Еми-Мари Тодорова спечели бронзов медал на европейското първенство във Владикавказ. На полуфиналите боксьорката ни в категория до 48 килограма загуби от действащата шампионка Екатерина Палчева. Еми-Мари бе равностойна и в трите рунда, като разликата между двете бе съвсем малка. Това обаче бе достатъчно на тримата съдии да дадат пълно единодушие за Палчева – 5:0.

БОТАС ШОКИРА ХАМИЛТЪН НА СТАРТА НА СЕЗОНА ВЪВ ФОРМУЛА 1

Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас доминира тотално в Гран При на Австралия от старта до финала и грабна по безапелационен начин победата при откриването на сезон 2019 във Формула 1. Финландецът бе недостижим от момента, в който изпревари съотборника си Люис Хамилтън още на старта, и в течение на състезанието в Мелбърн си осигури комфортна преднина от над 20 секунди пред Люис.

Ботас бе толкова уверен преди финала, че поиска от Мерцедес да мине през бокса за нови гуми, за да направи най-бързата обиколка в състезанието. От отбора не му позволиха този риск, но Валтери успя да го направи със старите си гуми, което му донесе още една точка бонус към 25-те от победата.

Люис Хамилтън нямаше отговор на темпото, което наложи Ботас, и понесе най-тежката загуба във вътрешната битка от идването на съотборника му в Мерцедес. Въпреки това британецът осигури двойна победа за германския тим, който доминира тотално в Австралия. На третото стъпало на подиума в Мелбърн се качи Макс Верстапен от тима на Ред Бул. Холандецът имаше нужното темпо в края на надпреварата да изпревари дори и Хамилтън за второто място, но грешка и минаване през тревата го лишиха от това.

НАДАЛ СЕ ОТКАЗА ОТ ПОЛУФИНАЛНИЯ СБЛЪСЪК С ФЕДЕРЕР В ИНДИЪН УЕЛС

Рафаел Надал се отказа от дългоочаквания полуфинален сблъсък срещу Роджър Федерер на тенис турнира от сериите “Мастърс” в Индиън Уелс. Матадора бе под въпрос за този двубой, защото се оплака от силни болки в дясното коляно след победата си на четвъртфиналите над Карен Хачанов и изобщо не бе сигурен дали ще може да излезе срещу Маестрото. По-рано през деня Надал направил 15-минутна тренировка. Впоследствие стана ясно, че Матадора ще пропусне и предстоящия “Мастърс” в Маями (18-31 март). “Днес загрях и прецених, че коляното ми не е достатъчно стабилно, за да се състезавам по начина, по който искам на полуфинала. Тежко ми е да приема нещата, през които трябва да премина в кариерата си. Понякога ми е тъжно, защото всичките ми противници имат предимство спрямо мен. Трябва да съм позитивен и благодарен за всички страхотни неща, които ми е дал тенисът. Чувствам се щастлив, че съм направил такива неща в живота си и в света на тениса”, е коментарът по темата на Надал.

Решението на великия испанец е свързано с превантивни мерки за опазване на дясното му коляно, което често му създава проблеми в турнирите на твърди кортове. Също така трябва да се отбележи, че Надал няма точки за защитаване в Индиън Уелс и Маями, но предстои сезонът на клей, където той ще иска да е в оптимално състояние. Цели 4680 точки има Матадора за защитаване от събитията на червено, тъй като миналата година триумфира в Монте Карло, Барселона, Рим и “Ролан Гарос”, a в Мадрид игра четвъртфинали.

Зрителите бяха лишени от възможността да гледат 39-ото издание на великото съперничество Федерер – Надал, но след признанията за болките в коляното испанецът стана сериозен аутсайдер според букмейкърите. Това щеше да е първият им сблъсък от финала в Шанхай през 2017-а – преди около 18 месеца.

Федерер очаква на финала Доминик Тийм, който победи Милош Раонич.

ИААФ ОСТАВИ В СИЛА САНКЦИИТЕ НА РУСИЯ

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) остави в сила санкцията за руските състезатели до изпълнението на определени условия от Московската антидопингова лаборатория и изплащането на финансова компенсация. Руската атлетическа централа (ВФЛА) е със спрени права от ноември 2015 година след разкритията за манипулиране на допинг проби в страната.

Организацията има задължения към ИААФ в общ размер от малко над 3,22 милиона долара, 460 хиляди от които са от втората половина на 2018 година, като в тях са включени разходите за специално назначената работна група по случая от ИААФ с председател Руне Андерсен и за водените дела на руски спортисти в Спортния арбитражен съд в Лозана. “Искам да подчертая, че разбрахме за точния размер на сумата преди седмица. Търсим източници за покриване на задълженията ни, защото за възможностите на ВФЛА сумата е доста сериозна. Финансовото ни положение не е розово, тъй като заради скандалите с допинга загубихме доста от спонсорите си”, коментира президентът на ВФЛА Дмитрий Шляхтин. Шляхтин и Андерсен ще се срещнат в края на март, за да обсъдят възможностите са постигане на споразумение за частично разсрочване на задълженията.