СПОРТНА ПАНОРАМА: ДОБРУДЖА СЕ НАЛОЖИХА НАД ПИРИН; АСЛЪХАН МЕХМЕДОВА Е НА ПОБЕДА ОТ МЕДАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО; БАГАТА СПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА СИ БИТКА В UFC…

0
1226

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА СЕ НАЛОЖИХА НАД ПИРИН В РАЗЛОГ

Волейболистите на Добруджа 07 постигнаха поредна победа в Суперлигата на България. Воденият от Пламен Христов тим се наложи като гост над Пирин с 3:1 (25:19, 25:22, 19:25, 25:21) в среща от предпоследния 21-и кръг, играна пред около 350 зрители в зала “Септември” в Разлог.

Домакините от Пирин започнаха добре в първия гейм на мача и след няколко смени на водачеството поведоха с 8:5. Добруджа обаче бързо върна серията и направи разлика от пет точки – 16:11. До края на гейма добричлии спокойно поддържаха преднината си и го взеха след 25:19. Втората част тръгна точно както първата – с размяна на точки и оспорвана игра. Отново Добруджа успя да вземе надмощие в средата на гейма и да натрупа преднина от 5 точки. Пирин успя да изравни и да направи гейма интересен при 21:21, но отличната игра на Велизар Чернокожев в края доведе до 2:0 за Добруджа след 25:22.

Пирин показа отлична игра в трети гейм, в който започна силно от самото начало. Разложани поведоха с 8:3 и не позволиха на съперника да се приближи на по-малко от три точки до края му. Пирин поведе с по-голяма разлика и го спечели гейма с 25:19. В четвъртата част Добруджа поведе още в първите минути и макар че не натрупа голяма разлика, поддържаше преднина от 3-4 точки през цялото време, за да стигне до крайната победа след 25:21 и 3:1. Над всички за Добруджа бе Велизар Чернокожев с 26 точки. За домакините от Пирин Йордан Желязков завърши с 19 точки.

Така добричлии са на 3-о място във временното класиране с 45 точки след 14 победи и 7 загуби, като имат реални шансове да останат в Топ 4 на редовния сезон и да имат домакинско предимство в предстоящите плейофи. В момента със същия актив от 14 победи и 7 загуби са 5-ият Монтана и 6-ият Левски, които имат съответно 41 и 38 точки. Шампионите от Нефтохимик 2010 (Бургас) пък са 4-и, но имат мач по-малко заради отложената им среща от 17-ия кръг срещу Черно море (Варна), като са с 14 победи, 6 загуби и 41 точки. Пирин пък твърдо е на 7-о място с 11 победи, 10 загуби и 36 точки. В последния 22-и кръг от редовния сезон Добруджа ще трябва да гони задължителна победа у дома срещу Черно море, за да запази мястото си в четворката, а разложани ще гостуват на Нефтохимик.

Съставът на Добруджа 07: Александър Мжелский 5, Велизар Чернокожев 26, Давиде Ковач 4, Игор Антонюк 9, Денис Чавдаров 8, Александър Кордев 6 – Николай Тодоров-либеро (Светослав Арнаудов 6, Галин Николов 1, Виктор Костадинов).

АСЛЪХАН МЕХМЕДОВА Е НА ПОБЕДА ОТ МЕДАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО

Доста добър жребий изтегли женският ни национален отбор по бокс на Европейското първенство за мъже и жени до 22 години във Владикавказ (Русия). Навръх 8 март добричлийката Аслъхан Мехмедова и съотборничките й в националния тим разбраха, че още в първия си мач на шампионата ще се борят за медал. В категория до 48 килограма Еми-Мари Тодорова играе с германката Макси Клотзер. В тази теглова дивизия участничките са само 8, така че победа ще осигури на Еми-Мари място на 1/2-финалите и минимум бронзов медал. Жребият определи първия кръг да пропуснат Горяна Стоева (57 кг), Аслъхан Мехмедова (60 кг) и Мелис Йонузова (64 кг). Това означава, че и трите стартират от четвъртфиналите, като при победа също си осигуряват медал. Горяна ще се изправи срещу Стефани Тор (Швеция) или Мария Конде (Испания), Аслъхан ще боксира с англичанката Шона Уайтуел, а Мелис започва защитата на титлата си срещу Шоуна О`Калаган (Ирландия) или Челси Хайнен (Холандия). И четирите ни представителки при дамите се качват на ринга на 12 март.

При мъжете Даниел Асенов (52 кг) стартира похода към шести златен медал от европейско първенство срещу Амил Алиев от Беларус, а мачът между двамата е днес. Братът на Даниел Асенов – Боян, който ни представя при 56-килограмовите, почива в първия кръг, а на осминафиналите ще се бие с Илия Варабю от Беларус.

БЛАГОЙ ИВАНОВ – БАГАТА СПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА СИ БИТКА В UFC

Единственият български представител в най-голямата ММА промоция в света Благой Иванов-Багата спечели първата си битка в UFC на галавечерта FIght Night 146 в Уичита, Канзах. И тримата съдии присъдиха успеха с 29-28 (2-1 рунда) за сънародника ни срещу коравия ветеран Бен Ротуел, който се завърна в октагона след 1064 дни пауза. Багата пласира повече удари от противника си и бе по-активен с водещия си десен прав, като това бе достатъчно за победата му в оспорвания и вълнуващ сблъсък. “Невероятен двубой, Ротуел е истински воин, аз съм много развълнуван в момента. Искам да благодаря на екипа и на семейството ми, тази победа е за родината ми България! Отправих повече удари и мисля, че направих достатъчно за победата”, каза Багата с треперещ от вълнение глас веднага след решението на съдиите.

Благой ще се изкачи в ранглистата на тежка категория, където заемаше 15-а позиция преди тази битка. Ротуел се бе бил за последно на 4 октомври 2016-а, като преди дългата си пауза в кариерата бе записал престижни успехи над Алистър Овърийм, Мат Митриоун и Джош Барнет.

Багата остава с 6 нокаута и 6 събмишъна на сметката си, като преди поражението от Жуниор дос Сантос в дебюта си в UFC имаше серия от пет победи, като държеше шампионския пояс на World Series of Fighting/PFL. Иванов е и световен шампион по бойно самбо от 2008 година, като по пътя към триумфа надделя над легендарния Фьодор Емеляненко.

 

 

 

 

 

СЕРИНА УИЛЯМС СПЕЧЕЛИ БИТКАТА С ВИКТОРИЯ АЗАРЕНКА В ИНДИЪН УЕЛС

В най-интересния двубой от втория кръг при жените в Индиън Уелс Серина Уилямс надделя над Виктория Азаренка, като това беше битка между две бивши лидерки в световната ранглиста. След като изкуственото осветление бе пуснато, Уилямс изпрати 39 печеливши удара в полето на Азаренка и спечели със 7:5, 6:3 повторението на финала в турнира от 2016 г., когато победител бе тенисистката от Беларус. “Наистина я обичам, тя е моя много добра приятелка. Тя също е майка и бивша номер 1 в света, каквато съм и аз. Трудно е да се играе срещу някого, с когото съм толкова близка, но също така е интересно”, заяви Уилямс след мача.

Следващата съперничка на американката ще бъде Гарбине Мугуруса, след като поставената под номер 20 испанка се наложи над Лорън Дейвис с 6:1, 6:3. Дженифър Брейди пък надви Каролине Гарсия с 6:3, 3:6, 6:0 и се класира за третия кръг, където ще срещне Аш Барти. Тя отстрани Татяна Мария с 6:4, 6:4. Чехкинята Маркета Вондрушова победи с 6:2, 6:1 Дария Касаткина, с което миналогодишната финалистка най-вероятно ще загуби мястото си в топ 20 на женската ранглиста. Поставената под номер 2 Симона Халеп, Елена Остапенко, Джоана Конта, Елизе Мертенс и 18-годишната Бианка Андреску също се класираха за третия кръг.

ШВЕЙЦАРСКА КВАЛИФИКАНТКА ОТСТРАНИ СЛОУН СТИВЪНС

Швейцарската квалификантка Стефани Фогеле победи изненадващо четвъртата в световната ранглиста Слоунс Стивънс с 6:3, 6:0 в мач от втория кръг на турнира по тенис за жени в Индиън Уелс. Фогеле се справи със своята съперничка само в рамките на час и подобри баланса си срещу шампионката от Откритото първенство на САЩ от 2017 г. на 4-1. Самата Стивънс направи цели 32 непредизвикани грешки и завърши двубоя с форхенд в аут. “Трудно се играе със съперничка, срещу която не си се справяла добре в миналото. Днес бе ветровито, но условията бяха такива и за двете ни. Аз просто не играх добре”, каза Стивънс след края на мача.

МИКАЕЛА ШИФРИН СИ ОСИГУРИ МАЛКИЯ КРИСТАЛЕН ГЛОБУС

Американката Микаела Шифрин продължава да доминира в алпийските ски. Тя спечели поредния слалом в Шплиндеров Млин (Чехия), след като беше най-добра в първия манш и остана на 2-о място във втория. Шифрин спечели и малкия кристален глобус, след като поведе с повече от 200 точки в слалома. Американката ще остане в историята и с още един рекорд, регистрирайки 15-а победа в рамките на един сезон. Предишният рекорд на Врени Шнайдер от Швейцария беше 14 победи през сезон 1988/1989. Като краен резултат 1:38.98 минути, изпреварвайки с 0.85 стотни швейцарската състезателка Уенди Холденер и с 2.3 секунди Петра Влъхова (Словакия).

Шифрин водеше с 0.37 секунди пред Холендер в първия манш, а след това просто увеличи преднината си. Изненадващо най-доброто време във втория манш даде австрийката Катерина Трупе, което й помогна да се изстреля от 16-о на 8-о място и за 6 десети пропусна възможността да се изкачи на подиума. “Невероятно е, че още след първия манш беше ясно, че съм отпаднала, но показах, че наистина съм в добра форма в момента. Харесвам пистата в Шплиндеров Млин, винаги ми е харесвало да се връщам тук, заяви 23-годишната австрийка Трупе, която беше посочена и като сензацията на слалома в този ден.

В класирането за Световната купа Шифрин води с 1954 точки. Второто място е за Влъхова, която е с 1235 точки, а третото място – за Холендер с 943. За Малкия кристален глобус Шифрин води с 1060 точки, пред Влъхова с 817 и Холендер с 601.

ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ И ЛОКО (НОВОСИБИРСК) С ЦЕННА ПОБЕДА В РУСИЯ

След като загуби два поредни големи мача, волейболният отбор на Локомотив (Новосибирск), който е воден от Пламен Константинов, записа ценна 16-а победа в Суперлигата на Русия. Момчетата на българина биха категорично у дома коравия тим на Урал (Уфа) с 3:0 (25:22, 25:14, 25:16) в мач от 24-ия кръг на шампионата.

Така Пламен Константинов и Локомотив са на 5-о място във временното класиране с 16 победи, 8 загуби и 48 точки, но преди изиграването на останалите срещи от кръга. В следващия, предпоследен, 25-и кръг от редовния сезон Локомотив гостува на гранда Белогорие (Белгород), с който имат равни показатели до момента. Дербито е в събота (16 март) от 19,00 часа българско време.

Най-полезни за Локомотив бяха диагоналът Константин Бакун и сръбският национал Марко Ивович съответно с 13 и 12 точки за победата. За тима на Урал Родион Мискевич завърши също с 13 точки.

ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА МАРИЯ ГРОЗДЕВА СЕ ВЪРНА В УЧИЛИЩЕ

Най-успешната българска състезателка от олимпийски игри – носителката на две титли и три бронзови медала от форум под петте преплетени кръга в спортната стрелба Мария Гроздева се върна в училище. Но не да учи, а да се срещне с ученици от Държавното спортно училище “Генерал Владимир Стойчев” в столицата, където самата тя е завършила средното си образование преди години. Срещата беше по повод 45-годишнината на училището, като това беше и първата от многото с най-успешните възпитаници на школото. Тържественият концерт ще се състои на 28 март във Военния клуб.

В пълната актова зала на учебното заведение Гроздева сподели с младите спортисти част от спомените си от училище и как са протичали тренировките й за големите форуми, когато печелеше медали на олимпийско ниво. “Последният път, когато излязох оттук, беше 1989 година. Страшно много се вълнувам, защото нещата не са се променили. Разликата от едно време е, че тогава ходехме с униформи и имаше желязна дисциплина. Не знам как са при вас нещата в момента, но след като е спортно, се надявам, че осъзнавате колко е важна дисциплината за нас, спортистите”, с тези думи се обърна олимпийската шампионка към учениците.

На срещата присъства и първият треньор на Гроздева – Валентин Андреев, за когото тя сподели: “С него постигнах страшно много успехи и много го обичам. След мен продължи да прави още добри състезатели – европейски шампиони.” Олимпийската шампионка посъветва тийнейджърите да не губят времето си и да знаят какво точно искат да постигнат в живота: “Не губете нито едно минута, нито една секунда от времето си. Винаги трябва да сте наясно какво искате да постигнете. Да знаете за какво живеете, каква е вашата цел – просто да не си пропилявате времето, защото вчерашният ден си е вчерашен ден и времето никога няма да се върне. Моят съвет е да живеете сега.”

За финал Гроздева предложи на директора на училището Васил Вутев, когато няма достатъчно финансови средства за спортни лагери, да се организира Ден на труда, в който учениците да помогнат с освежаването на двора, класните стаи или нещо друго. Предложението се прие с много усмивки и предизвика вълнение сред младите спортисти.

 

СН 8