СПОРТНА ПАНОРАМА: ДОБРУДЖА ОТНОВО УДАРИ МОНТАНА И СЕ КЛАСИРА НА ПОЛУФИНАЛИТЕ;КАРДАМ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА КОННИЯ ТУРНИР В ПАМЕТ НА ТОДОР ТОДОРОВ; КОБРАТА НОКАУТИРА ДИНУ СЛЕД КЪРВАВА ДРАМА В САЩ; ТРУДНА 13-А ПОБЕДА ЗА ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ РИНГ; ЛЕТЯЩ СТАРТ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ В МАЯМИ; ИЛИЯ ПЕТКОВ И НЕФТОХИМИК С ВТОРА ПОБЕДА НАД ЛЕВСКИ; СЕРИНА УИЛЯМС СТАРТИРА С ПОБЕДА В МАЯМИ; ЛАСИЦКЕНЕ Е №1 СРЕД АТЛЕТИТЕ ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН

0
1522

ДОБРУДЖА ОТНОВО УДАРИ МОНТАНА И СЕ КЛАСИРА НА ПОЛУФИНАЛИТЕ

Волейболистите на Добруджа 07 (Добрич) успяха да се класират за полуфиналите в Суперлигата на България. Воденият от Пламен Христов тим удари като гост Монтана с 3:0 (27:25, 25:18, 25:20) в мач №2 от 1/4-финалните плейофи, игран пред около 500 зрители в зала “Младост”. По този начин добричлии спечелиха серията с 2-0 победи и продължават на полуфиналите в шампионата. Там Добруджа очаква победителя в редовния сезон Хебър (Пазарджик), който елиминира на 1/4-финалите Дунав (Русе) също след 2-0 успеха. В полуфиналите ще се играе до 3 победи от 5 мача. Отборът на Монтана, който миналата година беше вицешампион на България, завършва на 5-о място в крайното класиране, където беше и в редовния сезон.

За разлика от първата среща, завършила драматично 3:2 в полза на волейболистите на Добруджа, във втората добричлии контролираха играта от самото начало. В първия гейм домакините от Монтана бяха напът да направят обрат от 11:20, но силите им стигнаха само до 24:24. Добруджанци изпуснаха водачеството за малко само в третия гейм, но все пак го спечелиха с 25:20, а с това и мача с 3:0.

Най-полезни за Добруджа станаха Велизар Чернокожев и украинският посрещач Игор Антонюк съответно с 14 и 13 точки. За домакините от Монтана Аспарух Аспарухов и Иван Латунов реализираха 13 и 11 точки.

Съставът на Добруджа 07: Александър Мжелский, Велизар Чернокожев 14, Давид Ковач 4, Игор Антонюк 13, Александър Кордев 12,  Денис Чавдаров 11 – Николай Тодоров-либеро (Галин Николов 2).

КАРДАМ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА КОННИЯ ТУРНИР В ПАМЕТ НА ТОДОР ТОДОРОВ

Кардам за втори път ще бъде домакин на конния турнир в памет на народния представител от област Добрич доц. Тодор Тодоров. Спортната проява ще се състои на 30 март, събота, информира „Дарик Добрич”. Тя ще включва прескачане на препятствия в клас „Н“ и „Л“ и надпревара с несъстезателни коне и каручки. Мястото е стадионът в селото, а начаният час – 10.00 ч., съобщи Дарик радио

Boxing – European boxing heavyweight championship fight – Hamburg, Germany – 7/5/16 -Bulgaria’s Kubrat Pulev celebrates after his fight against England’s Dereck Chisora REUTERS/Fabian Bimmer – S1AETCTOADAA

КОБРАТА НОКАУТИРА ДИНУ СЛЕД КЪРВАВА ДРАМА В САЩ

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев (вече 27-1, 14 KO) записа най-трудната, но и най-сладката си победа на професионалния ринг, след като успя да нокаутира в 7-ия рунд румънския здравеняк Богдан Дину (вече 18-2, 14 KO) в кървава драма на ринга в култовата зала “Хангара” в Коста Меса, Калифорния (САЩ).

Кобрата имаше изключително трудни моменти в тези 7 рунда. Той получи много тежка аркада в 4-ия рунд и премина през период, в който Богдан Дину доминираше и бе поставил българския боксьор в тежка ситуация. Кубрат Пулев за пореден път демонстрира силния си характер и от 5-ия рунд пое изцяло контрола над битката. В 6-ия рунд доминацията на Кобрата бе огромна и за Дину бе трудно да е равностоен съперник.

Развръзката дойде след 2:40 минути в 7-ия рунд, в който Кубрат Пулев прати съперника в нокдаун два пъти, преди да дойде и нокаутът. При първия нокдаун имаше и спорен момент, в който Кобрата удари зад главата Дину, за което получи наказание и му бе отнета точка. Това не притесни Пулев и той продължи да мачка като танк на ринга своя съперник.

За Кубрат Пулев това е 27-а победа в 28 мача на професионалния ринг и 14-а с нокаут. Тя дойде в първия двубой на Кобрата на американска земя в дебюта му като част от промоутърската агенция Top Rank.

ТРУДНА 13-А ПОБЕДА ЗА ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ РИНГ

Тервел Пулев записа може би най-трудната си победа на професионалния ринг досега. Българският боксьор спечели по точки 6-рундовия сблъсък с Мич Уилямс от галавечерта в Коста Меса, Калифорния. Това е негов 13-и успех при професионалистите (11 с нокаут). Американецът оказа сериозна съпротива на нашето момче и издържа всичките шест рунда, но все пак допусна 8-ото поражение в кариерата си. Това е едва втори мач, в който Тервел не успява да нокаутира своя съперник. Той имаше сериозна подкрепа от трибуните, където освен многобройната българска агитка бе и Дейзи Ланг.

Двубоят започна в по-бавно темпо, като двамата боксьори изглежда се проучваха взаимно. В средата на рунда Пулев се активизира, но и Уилямс успя да пласира няколко добри удара. Във втория рунд Тервел започна доста по-агресивно, а в края успя да пласира и един брутален удар в главата на съперника, който обаче успя да удържи атаката. Третият рунд започна с няколко остри сблъсъка и клинчове между двамата и при един от тях българинът получи аркада под лявото око. Уилямс си позволяваше доста непозволени влизания с главата напред и това видимо изнерви Тервел. Той продължи да бъде агресивен и в следващия рунд, но пък на два пъти удари съперника при спряла игра и съдията му отне точка. В последните два рунда Уилямс изглеждаше разклатен, докато Тервел правеше всичко възможно да навакса отнетата точка и атакуваше смело. Това даде резултат и в крайна сметка съдиите присъдиха победата в негова полза.

Така българинът продължава без загуба при професионалистите, като има 13 победи от 13 изиграни мача до момента.

ЛЕТЯЩ СТАРТ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ В МАЯМИ

В първия си официален мач от края на януари насам Григор Димитров показа отлична форма и разби Фелисиано Лопес в мач от Мастърс турнира в Маями с 6:1, 6:3 за точно един час игра. Българинът не бе играл, откакто отпадна в четвъртия кръг на „Australian Open“, когато се оплака от травма в рамото, но сега нямаше и помен от тези проблеми и напълно заслужено продължава напред в турнира.

Първият сет започна отлично за българина и той набързо поведе с 3:0 гейма след отлични сервиси и грешки на Лопес на негово подаване. Последва още един пробив за Гришо при 4:1 и логично хасковлията затвори първата част при 6:1.

Във втората част Фелисиано Лопес се задържа без пробив по-дълго, но при 2:2 допусна Григор да стигне до брейкбол. Тогава испанецът еднолично взе решение да спре играта и да провери дали бекхенд на българина е бил в очертанията на корта. Топката се оказа добра и Гришо поведе с 3:2. Оттам нататък Димитров игра много освободено, за да се стигне до 5:3 и сервис на Лопес, който той отново не успя да спечели, и така Григор взе победата. Интересен момент от мача бе, че модната икона Анна Уинтур изгледа мача на  Димитров в щаба на хасковлията. Британката, която от 1988 г. е главен редактор на американското списание “Воуг” е голям фен на тениса и неведнъж е подкрепяла нашия тенисист на големи турнири. Добре известно е нейното приятелство и със семейството на Роджър Федерер.

В следващия кръг Димитров ще се изправи срещу австралиеца Джордан Томпсън, който елиминира с 6:2, 6:3 №10 в схемата Карен Хачанов (Русия). Хасковлията до момента не е играл срещу 24-годишния австралиец, който е №77 в световната ранглиста.

ИЛИЯ ПЕТКОВ И НЕФТОХИМИК С ВТОРА ПОБЕДА НАД ЛЕВСКИ

Настоящият волейболен шампион на България Нефтохимик 2010 (Бургас) с добричлията Илия Петков в състава си се класира за полуфиналите в Суперлигата. Момчетата на треньора Николай Желязков биха категорично като гости колебливия тим на Левски с 3:0 (25:16, 25:17, 27:25) във втората среща помежду им от 1/4-финалните плейофи. Илия Петков бе титуляр и отбеляза 5 точки. Така бургазлии спечелиха плейофната серия с 2-0 победи и се класираха за полуфиналите. Там шампионите от Нефтохимик ще продължат борбата срещу ЦСКА, който отстрани Пирин (Разлог) на 1/4-финалите също след 2-0 успеха. Левски завършва сезона на 6-о място, където беше и след края на редовния сезон.

Първите два гейма бяха изцяло под диктовкта на Нефтохимик, който ги спечели с убедителното 25:16 и 25:17. Във втората част момчетата на Владо Николов стигнаха до равенство 13:13, но в крайна сметка нямаха сили за нищо повече. Третият гейм бе изключително оспорван. “Сините” вдигнаха оборотите, а в края спасиха два мачбола на бургазлии, преди опитният Смилен Мляков да атакува в аут, а след това сервис на Георги Петров бе посрещнат лошо и така Нефтохимик затвори мача след 27:25 и 3:0.

Нов страхотен мач за Нефтохимик изигра Николай Учиков, който беше над всички с 24 точки (2 аса и 73% ефективност в атака) за победата. За “сините” опитният капитан Смилен Мляков реализира 15 точки (54% ефективност в атака).

epa04134326 Serena Williams of the USA reacts to winning a game during her match against Yaroslava Shvedova of Kazakhstan at the Sony Open tennis tournament on Key Biscayne in Miami, Florida, USA, 20 March 2014. EPA/RHONA WISE

СЕРИНА УИЛЯМС СТАРТИРА С ПОБЕДА В МАЯМИ

Осемкратната шампионка Серина Уилямс спечели първия си мач на силния турнир по тенис на твърди кортове в Маями с награден фонд 9 милиона долара. Американката, която е номер 10 в схемата, победи Ребека Петерсон (Швеция) с 6:3, 1:6, 6:1 за 1:38 часа. Уилямс допусна три пробива, но успя да избегне съдбата си от миналата година, когато беше елиминирана в първия си мач от Наоми Осака (Япония).

Бившата номер 1 в света и 13-а поставена Каролине Возняцки (Дания) също се класира за третия кръг след успех срещу Александра Саснович (Беларус) с 6:4, 6:4. Защитаващата титлата си Слоун Стивънс (Австралия) стартира с победа на турнира. Поставената под номер 4 в схемата Стивънс победи Онс Джабур (Тунис) с 6:2, 6:3 за 71 минути. Трикратната шампионка Винъс Уилямс (САЩ) елиминира 24-ата поставена Карла Суерес (Испания) със 7:6(4), 6:1. Номер 2 в света Симона Халеп (Румъния) нямаше проблеми срещу Тейлър Таунзънд (САЩ) и се наложи с 6:1, 6:3.

Шампионката от 2018 година Йохана Конта (Великобритания) отпадна след загуба от Цян Ван (Китай) с 4:6, 0:6. Миналогодишната финалистка Елена Остапенко (Латвия) също загуби във втория кръг от чехкинята Маркета Вондроушова с 5:7, 1:6. Още няколко от поставените напуснаха турнира. Номер 6 Елина Свитолина (Украйна) отстъпи пред Ифан Ван (Китай) с 2:6, 4:6, номер 9 Арина Сабаленка (Беларус) претърпя поражение от Айла Томлянович (Австралия) с 3:6, 4:6, номер 23 Белинда Бенчич (Швейцария) загуби от Юлия Путинцева (Казахстан) с 3:6. 5:7, номер 20 Гарбине Мугуруса (Испания) допусна поражение от Моника Никулеску (Румъния) с 6:7(0), 6;4, 2:6, а номер 29 Камила Джорджи (Италия) отстъпи пред Татяна Мария (Германия) с 3:6, 4:6.

Петата в схемата Каролина Плишкова (Чехия) победи Петра Мартич (Хърватия) с 6:3, 6:4, номер 8 Анжелик Кербер (Германия) надделя над Каролина Мухова (Чехия) с 3:6, 6:3, 6:3, а 11-а в схемата Анастасия Севастова (Латвия) елиминира Катерина Синякова (Чехия) с 6:2, 0:6, 6:4.

Maria Kuchina of Russia reacts during the women’s high jump final at the 15th IAAF World Championships at the National Stadium in Beijing, China, August 29, 2015. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

ЛАСИЦКЕНЕ Е №1 СРЕД АТЛЕТИТЕ ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН

Мария Ласицкене е №1 сред атлетите за зимния сезон. Това обяви в своята традиционна класация известното специализирано американско списание за лека атлетика Track and Field. Рускинята стана европейска шампионка в зала в скока на височина на първенството в Глазгоу. Преди това тя цяла зима доминираше в сектора, като само веднъж допусна загуба от Анна Чичерова, а резултатите й почти винаги бяха над 2 метра.

Това е второ поредно признание за рускинята, която беше атлетка и на зимния сезон през 2018-а. Тогава тя спечели световната титла в зала. Любопитно е, че Мария Ласицкене изпревари в класацията британката Лаура Мюър, която в Глазгоу спечели два златни медала – на 3000 м и 1500 м.