В КРАНЕВО ЗАВЪРШИ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС

Отборите със световните №1 при мъжете и жените триумфираха с титли на Европейското първенство по плажен тенис в Кранево. Водачът в мъжката световна ранглиста Никита Бурмакин и партньорът му Сергей Купцов спечелиха историческа първа европейска титла за Русия при мъжките двойки. Третите поставени в шампионата руснаци надвиха в полуфинала топ поставените Дориано Бекачиоли-Давиде Бенуси (Италия) в мача на турнира, надделявайки в маратонски сблъсък със 7:6 (5), 3:6, 6:4 и създавайки големи емоции на публиката на централния корт в комплекс Therma Village в Кранево. Играейки на своя втори пореден еврофинал, Бурмакин и Купцов спечелиха друга вълнуваща битка срещу Антоми Рамос и Герард Родригес (Испания) с 6:4, 7:6 (6), след като във втория сет изоставаха с 1:5. „Много съм щастлив, че най-накрая спечелихме европейската титла. Лично аз опитвам да го направя от седем години. Веднъж спечелихме при смесените двойки, но мечтата ми винаги е била да триумфирам при мъжете. Миналата година бяхме много близо и сценарият се повтори с нов много тежък полуфинал, но този път успяхме в битката за титлата”, заяви Никита Бурмакин след триумфа в Кранево. Победените от шампионите Бекачиоли и Бернуси взеха бронзовите медали.

За сметка на това женският финал бе изцяло италиански. Триумфът отново бе за №1 в света. Водачката в световната ранглиста при жените София Чимати спечели титлата в Кранево в партньорство с Джулиа Гаспари. И двете еврошампионки от 2018 г. (София Чимати и Фламиниа Дайна) участваха във финала на Евро 2019 на българска земя, но този път от различните страни на мрежата. Чимати си партнираше с шампионката от 2017 г. Гаспари (№2 в света), а Дайна (№3 в света) – с Никол Нобиле (№4 в света). Чимати-Гаспари спечелиха с 6:3, 2:6, 6:1. Така София Чимати е спечелила 4 титли от последните 5 европейски първенства, докато за Гаспари това е втора титла от пет поредни финала. Бронзът при жените спечелиха Чуракова-Глимакова (Русия).

Титлата при смесените двойки спечелиха Фламиниа Дайна и Дориано Бекачиоли, спечелили финала срещу Чимати и Томазо Джованини. Бронзът заслужиха Бурмакин-Глимакова (Русия) след успех над двойката на Франция от шампиона при мъжете за 2018 г. Тео Иригарай и Матилде Хоару.

България спечели престижното осмо място на Европейското първенство по плажен тенис в Кранево, на което участваха най-добрите в света при мъжете и жените. Шампион отборно стана Италия, втори е Русия, а трети – Испания. Преди България в подреждането по нации се класираха още само Франция, Германия, Сан Марино и Холандия.

Българската двойка Росен Ненчев – Борислав Бончев стигна до 1/8-финал в мъжката надпревара, където бе победена от поставените под №1 Дориано Бекачиоли и Давиде Бернуси (Италия).

Калина Петкова и Румяна Тонева стигнаха до полуфинал на „консолейшън” турнира по време на Европейското първенство, който бе спечелен от Анико и Жужана Ковач (Унгария).

Емил Аргиров-Димитър Симеонов и Огнян Фотев-Пламен Фотев играха 1/4-финали на „консолейшън”, където бяха отстранени трудно съответно от шампионите Александър Балер-Свен Болсман (Гармания) и финалистите Георгиос Каравасилис-Андреас Пелеканос (Гърция).

АЛЕКС ПЕТРОВ ОТ ДОБРИЧ БЛЕСТИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДЖЕТ СКИ КУПА КРАЙ СОФИЯ

Александър Петров от Добрич се завръща с призови места от авторитетното състезание European Jet Ski Cup Sofia 2019, което се проведе във вилно селище – Иструм Парк, информира „Център Спорт”. В клас Ski AM прав джет след две безапелационни първи места отново щеше да триумфира, но претърпя авария малко преди финала на мотото. Второ място взе и при седнал джет Runabout 1100. В съботния ден се проведе и слалом, където талантливият младеж грабна първото място при правите джетове.

Всички отбелязват и аплодират перфектния му стил на каране и начина, по който прави слаломите в състезанието. Неговата сестричка Мари също ни зарадва при деца Runabout Junior. Макар че завърши последна, тя беше безгрешна, а това е едва второ състезание за малката чаровница.

НАДАЛ ТРИУМФИРА С 19-АТА ТИТЛА ОТ ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ

След епична битка, продължила почти пет часа, Рафаел Надал спечели US Open 2019, след като победи във финалната среща Данийл Медведев с 3:2 сета (7:5; 6:3; 5:7; 4:6; 6:4). Руският тенисист, който елиминира Григор Димитров на полуфиналите, се върна от бездната, след като изоставаше с 2 сета и пробив, за да вкара мача в пети сет, където нервите и физическите сили бяха на страната на Матадора.

Първият сет премина под изключително високо темпо и страхотно ниво на тениса, като и двамата финалисти показаха страхотна игра. След разменени първи сервис-геймове, при които Надал трябваше да спасява точка за пробив, при втория шанс на Мендведев да пробие, руснакът го направи и поведе с 2:1. Веднага обаче Рафа успя да се върне в мача със светкавичен ребрейк и отново изравни силите. Те останаха такива до самия край на сета, когато Матадора спечели убедително своето подаване за 6:5 и след две грешки на Медведев и страхотна игра от дъното на корта се стигна до втори пробив на испанеца и 7:5 в негова полза за първата част.

През втората част разликата между двамата стана по-голяма, като Надал игра под пара през цялото време, докато Медведев бе разклатен още във втория си сервис-гейм. Все пак по някакво чудо руснакът спаси подаването си от 0:40, но още при следващия гейм с негово подаване Надал съумя да сътвори пробив, който се оказа ключов за него и след безгрешна игра до края на сета затвори частта при 6:3.

Третият сет отново видя първия пробив на сметката на Надал, като той дойде два гейма по-късно от този в предишната част. След петия гейм испанецът вече водеше с 3:2, но Медведев успя да покаже страхотен дух и да върне брейка. Стигна се до 5:5. Mедведев влезе в уникален ритъм след този момент, след като спечели своя сервис-гейм на нула, а при второто изправяне на Надал до стената испанецът допусна 0:40 и макар да спаси първия сет бол, при втората възможност руснакът не сбърка и вкара мача в четвърти сет.

В неговото начало Медведев отново беше в страхотна форма. Геймовете вървяха равни до 4:4, след което Медведев безпроблемно взе своя сервис-гейм, а точно когато Надал изглеждаше сигурен, че ще изравни отново за 5:5 от 15:40 руснакът се върна в гейма и след грешка на Матадора и отличен ретур сетовете станаха 2:2.

В петия сет Рафа поведе с 5:2 и два пробива. След почивката Надал излезе да сервира за титлата, като при 15:15 Медведев сбърка форхенд на метър от мрежата след едно от най-дългите разигравания в мача, а с отличен бекхенд и сбъркана права от Надал Медведев стигна до точка за връщане на един от двата пробива, а след ново наказание за време за сервис Надал прати втория си сервис в аут и предаде гейма на руснака. След нови епични разигравания Надал стигна до шампионска точка при сервис на Медведев и 30:40, но Данил не трепна и с бекхенд по правата се спаси. Още няколко точки бяха нужни на руския тенисист, за да успее да вземе гейма си и да остане в мача. Във втория си опит да спечели титлата Надал започна активно гейма, но след няколко грешки се стигна до 30 равни, а още един сгрешен форхенд на испанеца донесе нов брейкбол за Медведев. Петият в схемата обаче не успя да вкара форхенд от основната линия и върна надеждите на Надал. Къса топка му донесе трети мачбол и Медведев не успя да върне в корта бомбен сервис и 19-ата титла от Големия шлем за Матадора стана факт!

Така Рафа Надал доближи на само един трофей от Голям шлем Роджър Федерер, след като швейцарецът им 20 купи от четирите емблематични тенис турнира.

МЕРТЕНС И САБАЛЕНКА СПЕЧЕЛИХА ТИТЛАТА НА ДВОЙКИ НА US OPEN

Поставените под номер 4 в схемата на двойките Елизе Мертенс (Белгия) и Арина Сабаленка (Беларус) станаха шампионки при жените. Те победиха номер 8 Виктория Азаренка (Беларус) и Ашли Барти (Австралия) със 7:5, 7:5. Победителките загубиха едва един сет до момента в турнира, а сега се нуждаеха от час и 37 минути, за да победят. И за двете победителки това е първа титла на двойки в който и да е турнир от Големия шлем. Азаренка пък губи четвърти финал при женските двойки в Големия шлем, а има и две титли на смесени двойки.

Мачът вървеше през голяма част равностойно, с постоянни размени на пробиви. Но и в двата сета сценарият беше един и същ – равностойно до 5:5, след което следва пробив и затвърждаване със своето подаване.

АНДРЕЕСКУ: ЗА МЕН БЕШЕ МЕЧТА ДА ИГРАЯ СРЕЩУ СЕРИНА

Шампионката от US Open Бианка Андрееску беше изключително развълнувана след победата си над Серина Уилямс във финала и трудно намираше думи да изрази емоциите си. “Много е трудно да намеря думи да изразя какво чувствам. Тази година се сбъдна една моя мечта – да бъда на една арена с истинска легенда в нашия спорт като Серина. Не ми беше никак лесно, опитвах се да се подготвя като за всеки друг мач, да мисля за това, което аз правя, а не върху това, което тя прави. Във втория сет публиката определено беше проблем за мен, защото искаше Серина да се върне в мача и да спечели. Тя започна да сервира все по-добре, но съм доволна от начина, по който заиграх в края. В последните 12 месеца страдах от контузии. Вярвам в себе си и продължавам напред. Благодаря на родителите си за всичко, което са сторили за мен. Едва на 19 съм, пътешествието ми няма как да е било дълго. Благодаря ви и продължаваме заедно напред”, каза канадската тенисистка от румънски произход.

МЪРИ И МАТЕК-СЕНДС ЗАЩИТИХА ТИТЛАТА СИ НА US OPEN

Братът на Анди Мъри – Джейми, спечели титлата на US Open на смесени двойки. Негова партньорка бе американката Бетани Матек-Сендс, а двамата победиха на финала водачите в схемата Хао-Чин Чан (Китайско Тайпе) и Майкъл Винъс (Нова Зеландия) с 6:2, 6:3 за 59 минути.

Шотландецът Джейми Мъри спечели за четвърта поредна година трофей в Ню Йорк и стана първият тенисист в “Оупън ерата” с три поредни титли на US Open в смесените двойки. За 33-годишния Мъри това е и общо седма титла от “Големия шлем”. “И през двете седмици играхме невероятно. Много се забавлявахме на корта. Много, много, много съм щастлив да спечеля отново”, сподели след финала щастливият Мъри, който през 2017 спечели титлата на смесени двойки с швейцарската легенда Мартина Хингис, а година по-рано триумфира в мъжките двойки с бразилеца Бруно Соареш. Миналата година Мъри отново грабна трофея с Бетани Матек-Сендс. 34-годишната американка пък спечели 9-ата си титла от “Големия шлем”.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

Katelyn Runck

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА