СПОРТНА ПАНОРАМА: ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 И ХЕБЪР ЗАПОЧВАТ ПОЛУФИНАЛНАТА СЕРИЯ НА 31 МАРТ; ВИКТОР ЙОСИФОВ НАЙ-ДОБЪР ЦЕНТЪР В ИТАЛИЯ ЗА РЕДОВНИЯ СЕЗОН; ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТСТЪПИ НА АВСТРАЛИЕЦ В МАЯМИ; АОИЯМА ЗАВЪРШИ С ПОБЕДА НА ТУРНИРА В ОСАКА; КОБРАТА ОБЯСНИ ЗАЩО ЦЕЛУНА “КРАЛИЦАТА НА ГОЛОТО СУШИ”; ФЮРИ И УАЙЛДЪР ЩЕ СЕ БИЯТ ОТНОВО

0
1396

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 И ХЕБЪР ЗАПОЧВАТ ПОЛУФИНАЛНАТА СЕРИЯ НА 31 МАРТ

След като бяха изиграни и последните четвъртфинални двубои от Суперлигата при мъжете, станаха ясни полуфиналните двойки в надпреварата. Волейболистите на Хебър (Пазарджик) първи си осигуриха място на полуфиналите, след като затвориха с 2:0 победи (с по 3:0 гейма) серията с Дунав (Русе). Съперникът им в следващата фаза – отборът на Добруджа 07, също записа два успеха – с 3:2 и 3:0 гейма над тима на Монтана. Така добричкият тим постигна целта, която си бе поставил в първенството, а именно място във финалната четворка, която ще продължи борбата за медалите в шампионата.

Воденият от Александър Попов тим на ЦСКА нямаше проблеми срещу Пирин (Разлог) и също не се стигна до трети решителен мач. “Червените” отстраниха съперника с две чисти победи и очакват двубоите с Нефтохимик 2010, като домакинствата ще се проведат в зала “Христо Ботев”.

Регламентът предвижда на полуфиналните плейофи да се играе до 3 победи от 5 мача. Домакинско предимство имат отборите, заели по-предно класиране в редовния сезон. Първите две срещи ще се изиграят на 31 март и 1 април. Третият и четвъртият мач са определени за 5 и 6 април. Ако се стигне до пети двубой, той ще се изиграе на 9 април. Часовете на мачовете ще бъдат обявени допълнително.

ВИКТОР ЙОСИФОВ НАЙ-ДОБЪР ЦЕНТЪР В ИТАЛИЯ ЗА РЕДОВНИЯ СЕЗОН

Капитанът на националния ни волейболен отбор Виктор Йосифов стана най-добър център в редовния сезон на италианската Суперлига. Йосифов, който играе за отбора на Веро Волей (Монца), оглави класацията, като е с най-добър индекс сред състезателите, изчислен на базата на отделните елементи. В класацията за блокади средно на гейм българският център отново е начело със средно 0,75 блока в 93 гейма. Аржентинецът Себастиан Соле е втори със средно 0,72 блокади в 102 гейма. В класацията по общ брой блокади двамата си разменят местата – Соле е начело със 73 блока, а Йосифов е втори със 70. Цветан Соколов пък е на 15-о място с 44 блокади.

В класацията по асове Тодор Скримов дели 5-о място с Юрий Гладир от Сиена и Доновън Джаворонок от Монца. И тримата имат средно по 0,48 точки от начален удар. Българската звезда Матей Казийски пък е 8-и в таблицата със средно 0,44 аса. Лидер е Вилфредо Леон с 1,06 аса, следван от Александър Атанасийевич с 0,70. Скримов заема 6-о място и в класацията по общ брой асове с 45. Първото и второто място отново са за Леон с 94 аса и Атанасийевич с 64 аса.

По среден брой точки от атака в гейм Матей Казийски е 10-и с 3,56. Лидер е Душан Петкович от Сора с 5,15 точки. Сърбинът е лидер и в класацията по общ брой точки от атака (525), както и сред реализаторите в Суперлигата (590). Цецо Соколов пък е 15-и с 358 точки.

В класацията за най-добър нападател отново има българско присъствие – Тодор Скримов и Цветан Соколов са съответно 10-и и 12-и с индекси 4,06 и 4,02.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТСТЪПИ НА АВСТРАЛИЕЦ В МАЯМИ

Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира от сериите Мастърс в Маями. Българинът загуби с 5:7, 5:7 от Джордан Томпсън от Австралия. Преди няколко дни Григор се завърна на корта след двумесечно отсъствие и постигна убедителен успех над Фелисиано Лопес. Той обясни, че няма големи очаквания към представянето си в Маями и сега се видя, че още е далеч от оптималната си форма.

Българинът започна отлично и стигна до пробив още в първия гейм. Съперникът му обаче успя веднага да го върне за 1:1 и това му вдъхна увереност. Томпсън вкарваше висок процент първи сервис и започна бързо да взима подаванията си. До средата на сета Григор беше с под 50 процента вкаран първи сервис и бе направил две двойни грешки. Той пропусна възможност за пробив в седмия гейм и имаше шансове при 5:5. Австралиецът обаче успя да се справи и дори стигна до сетбол в последния гейм. Тогава той игра агресивно, но завършващият удар, с който опита да спечели разиграването, прати топката в аут. При следващия шанс обаче Томпсън стигна до пробив и до успех в първия сет със 7:5.

Димитров започна колебливо втората част и съперникът му се възползва от това. Австралиецът стигна до ранен пробив и поведе с 3:1. Играта на българина не вървеше и изглеждаше, че Томпсън има предимство и е на път да стигне до победата. Григор обаче не се беше предал, успя да върне пробива и след това да изравни за 3:3. Постепенно той заигра по-уверено и натисна в деветия гейм, като реализира пробив за 5:4. Бившият номер 3 в света не се възползва от ситуацията да изравни сетовете. Съперникът му изигра много силен гейм и постигна пробив на нула. Малко по-късно австралиецът вече водеше с 6:5 и поведе с 40:0 при сервис на Димитров, който успя да спаси три мачбола. Григор обаче трябваше да се предаде при четвъртия.

За Томпсън това бе втора поредна победа над поставен тенисист след успеха му над Карен Хачанов във втория кръг.

АОИЯМА ЗАВЪРШИ С ПОБЕДА НА ТУРНИРА В ОСАКА

Българинът Даниел Иванов-Аоияма завърши с победа участието си на Големия мартенски турнир по сумо в Осака (Япония). В двубой от последния кръг “маегашира-7” Аоияма надделя над “маегашира-13” Томокадзе, използвайки техниката “цукитаоши”. Българинът приключва надпреварата с 12 победи и 3 загуби.

“Йокодзуна” Хакухо завоюва рекордна 42-а титла в кариерата си, след като завърши турнира с 15 победи от 15 мача. В последния си двубой той надделя над другия велик шампион – Какурю. “Маегашира-4” Ичиноджо е втори с баланс 14-1, а Аоияма и “одзеки” Гоейдо имат по 12-3.

КОБРАТА ОБЯСНИ ЗАЩО ЦЕЛУНА “КРАЛИЦАТА НА ГОЛОТО СУШИ”

Кубрат Пулев излезе с позиция във връзка със скандала, който се заформи след победата му над румънеца Богдан Дину преди няколко дни. В минутите след двубоя, Кобрата даде интервю за Vegas Sports Daily и си позволи да целуне репортерката Джени Суши. “Кралицата на голото суши”, както е известна атрактивната брюнетка, остана стъписана, но реагира с усмивка. В социалните мрежи обаче заваляха неодобрителни коментари за постъпката на българския боксьор. Някои определиха действието му като „сексуална злоупотреба”, а шефът на репортерката – Майк Диксън, също изказа неодобрението си от случилото се и разкритикува Пулев. “Може би сте видели клипа, в който целувам репортерката след победата ми в събота. Джени всъщност е моя приятелка и след интервюто бях толкова въодушевен, че я целунах. По-късно същата вечер тя се присъедини към мен и други мои приятели, с които отпразнувахме успеха. Във видеото след целувката и двамата се засмяхме и взаимно си благодарихме. Наистина няма нищо повече от това”, написа Кобрата в профила си в Instagram.

ФЮРИ И УАЙЛДЪР ЩЕ СЕ БИЯТ ОТНОВО

Една от най-дългоочакваните новини е дали ще се стигне до реванш между Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри, след като миналата година не успяха да се победят. Американският промоутър на Фюри – Боб Аръм, заяви, че британецът е готов да се изправи срещу Уайлдър, но това може да се случи най-рано през февруари 2020 година. От няколко седмици е ясно, че със сигурност двамата ще проведат поне по един мач преди евентуалния реванш, а според Аръм той няма как да се проведе преди края на 2019-а. “Ако предположим, че той (Фюри) спечели този мач, ще има още една изява в САЩ”, започна Аръм. “След това да се надяваме, че през февруари следващата година ще срещне Уайлдър. Тяхната идея е Уайлдър да се бие два пъти на тяхната платформа и след това да осъществим заедно “пей-пър-вю” мач. ESPN е просто дистрибутор. Може и Уайлдър да има телевизия, която да бъде замесена. Те може да искат да споделим дистрибуцията по някакъв начин, а ESPN го е правила преди”.