СПОРТНА ПАНОРАМА: АШЛИ БАРТИ И СЕРИНА УИЛЯМС СЕ КЛАСИРАХА ЗА ВТОРАТА СЕДМИЦА НА “УИМБЪЛДЪН”; ОЛИМПИЙСКИ НОРМАТИВ ЗА ДЕМИРЕВА В ЛОЗАНА; ДЕЯН ТОПАЛСКИ С ПОБЕДА НА MAX FIGHT 43; ЛЕВТЕРОВ ЗА ТРЕТИ ПЪТ В РАМКИТЕ НА ДВА ДНИ СЧУПИ НАЦИОНАЛНИЯ РЕКОРД НА 200 МЕТРА ГРЪБ; ФРУМ СЕ ИЗПРАВИ НА КРАКА И НАПУСНА БОЛНИЦАТА; НОА ЛАЙЛС ПОДОБРИ РЕКОРД НА БОЛТ НА 200 МЕТРА; ФЕДЕРЕР С РЕКОРД НА “УИМБЪЛДЪН”

0
1140
АШЛИ БАРТИ И СЕРИНА УИЛЯМС СЕ КЛАСИРАХА ЗА ВТОРАТА СЕДМИЦА НА “УИМБЪЛДЪН”
Водачката в световната ранглиста Ашли Барти (Австралия) за първи път в кариерата си достигна до четвъртия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Шампионката от “Ролан Гарос” през миналия месец Барти разгроми участващата с “уайлд кард” представителка на домакините Хариет Дарт с 6:1, 6:1 само за 53 минути.
Австралийката пласира 11 аса и общо 23 печеливши удара срещу едва 6 непредизвикани грешки. За място на четвъртфиналите Барти ще срещне Алисън Риск (САЩ), която елиминира поставената под номер 13 Бeлинда Бенчич (Швейцария) с 4:6, 6:4, 6:4 и също за първи път ще играе в четвъртия кръг на “Уимбълдън”. 55-ата в света Риск навакса изоставане от 0:3 гейма в решаващия трети сет, в който стигна до обрат след серия от пет поредни гейма.
Седемкратната шампионка и миналогодишна финалистка Серина Уилямс (САЩ) също продължава напред след 6:3, 6:4 над германката Юлия Гьоргес в повторение на полуфинала от 2018 година. Поставената под номер 11 американка пласира 7 аса и не даде нито една възможност за пробив на съперничката си, за да триумфира за 72 минути.
37-годишната Уилямс реализира по един брейк в двата сета – за 4:2 в първия и за 3:2 във втория, което се оказа достатъчно срещу 18-ата в схемата Гьоргес. Американката ще играе за място на четвъртфиналите срещу испанката Карла Суарес Наваро, поставена под номер 30, която също не допусна пробив и се справи с Лорън Дейвис (САЩ) в третия кръг с 6:3, 6:3 за малко повече от час.
ОЛИМПИЙСКИ НОРМАТИВ ЗА ДЕМИРЕВА В ЛОЗАНА
Сребърната медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година и от последните две европейски първенства на открито Мирела Демирева покри норматива за участие на Игрите в Токио догодина с 1.97 метра (б.а. нормативът е 1.96 м) и зае трето място на Диамантената лига в Лозана. Българката, за която това е лично постижение за сезона, заложи на тактика с пропускане през височина и след като се справи от първия път с 1.84 м, 1.91 м и 1.97 м качи летвата на 2.02 м, но направи три фаула. В последния си опит на 2.02 м тя беше най-близо до преодоляването на тази височина.
Победата с 2.02 м заслужи световната шампионка в зала и на открито Мария Ласицкене. Рускинята прави опити и на 2.07 м, след като остана сама в сектора, но не успя да се справи с тази височина.
Световната шампионка за девойки под 20 години от Тампере 2018 Карина Таранда (Беларус) се нареди втора с личен рекорд от 2.00 м, което е и изравнен национален рекорд на Беларус. За Таранда това беше първо преминаване на гросмайсторската граница. Скачачката от Беларус преодоля 2.00 м още в първия си опит.
ДЕЯН ТОПАЛСКИ С ПОБЕДА НА MAX FIGHT 43
Деян Топалски се върна на победния път и записа успех над представителя на Молдова Василе Борщевски в главния мач на Max Fight 43. Въпреки победата, която бе във формат К1, българският боец изрази недоволство си.
На състезанието бе връчена специална награда на българския кикбоксьор Стоян Копривленски – чек от 10 000 лв., който се представя страхотно в най- известната огранизация по кикбокс GLORY.
Бойната галавечер Max Fight 43 се проведе  в Bedroom Beach в Слъчнев бряг. Събитието включваше двубои по ММА, К1 и бокс.
На събитието завръщане направи боксьорът Младен Манев, който след двегодишна пауза се завърна с победа в мач реванш срещу Милен Паунов.
След дълга пауза завръщане направи и ММА боецът Валентин Бенишев, който продължи победната си серия и до момента няма загуба на ринга.
MMA боецът Владислав Кънчев записа победа над противника си и явно няма намерение да почива, тъй като изглежда ще се бие отново на 20 юли в Македония срещу сърбина Сладжан Драгишич, като част от битките на галавечерта MMA Fight Night Kichevo/Kërcov.

ЛЕВТЕРОВ ЗА ТРЕТИ ПЪТ В РАМКИТЕ НА ДВА ДНИ СЧУПИ НАЦИОНАЛНИЯ РЕКОРД НА 200 МЕТРА ГРЪБ
Калоян Левтеров завърши седми във финала на 200 метра гръб на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки в Казан, Русия. 16-годишният талант направи изумително плуване и за трети път в рамките на два дни счупи националния рекорд. Времето на Левтеров е 2:00.39 минути, с което подобри досегашното си върхово постижение от снощи в полуфиналите на дисциплината (2:00.85). Шампион стана чехът Ян Чейка с 1:57.51 минута.
ФРУМ СЕ ИЗПРАВИ НА КРАКА И НАПУСНА БОЛНИЦАТА
Британската суперзвезда в колоезденето Кристофър Фрум е напуснал болницата във Франция, където се възстановяваше след ужасяващата катастрофа по време на тренировка на критериума Дофине на 12 юни. Четирикратният победител в Тур дьо Франс се блъсна в стена с висока скорост и получи множество фрактури, загуби два литра кръв и получи и наранявания на вътрешни органи. Той беше транспортиран с хеликоптер до болница, където претърпя продължителна операция.
“Крис напусна болницата, а вчера (4 юли) се изправи дори на крака сам. С оглед на обстоятелствата той е в отлично настроение. Сега се възстановява, скоро ще се фокусира върху навлизането във форма”, коментира генералният мениджър на отбора на INEOS Дейв Брейлсфорд.
LAUSANNE, SWITZERLAND – JULY 05: 200m Men, Noah Lyles of United States celebrates the win during the Diamond League athletics meeting Athletissima at Stade olympique de la Pontaise on July 5, 2019 in Lausanne, Switzerland. (Photo by Robert Hradil/Getty Images)
НОА ЛАЙЛС ПОДОБРИ РЕКОРД НА БОЛТ НА 200 МЕТРА И ВЕЧЕ Е № 4 ВЪВ ВЕЧНАТА РАНГЛИСТА
Ноа Лайлс стана четвъртият най-бърз мъж в света на 200 метра в историята. Американецът спечели на Диамантената лига в Лозана с изключителното 19.50 секунди (-0.1 м/сек). Това е най-силният резултат в света от олимпийската титла на Юсейн Болт в Лондон през 2012 г. По-бързи от Лайлс в света са били само Болт, Йохан Блейк и Майкъл Джонсън. Това е и осмото най-бързо време в историята.
С постижението си Лайлс подобри рекорда на турнира “Атлетисима”, който до този момент се държеше от световния рекордьор Болт с 19.58 сек от 2012 г. Резултатът на американеца е също най-добър в света за сезона и негов личен. До момента най-доброто постижение на Лайлс беше 19.65 сек.
Втори в Лозана с нов национален рекорд на Еквадор от 19.87 сек финишира Алекс Киньонес, а трети завърши олимпийският медалист от Рио де Жанейро 2016 Анде де Грас (Канада) с 19.92 сек.
Световният шампион от Лондон 2017 Рамил Гулиев (Турция) остана пети с 20.01 сек.
ФЕДЕРЕР С РЕКОРД НА “УИМБЪЛДЪН”
Осемкратният шампион Роджър Федерер се класира за рекорден 17-и път за 1/8-финалите на „Уимбълдън“. Поставеният под №2 швейцарец надви трудно 27-ия в схемата Лука Пуй (Франция) със 7:5, 6:2, 7:6(4) след малко повече от два часа игра.
37-годишният швейцарец трябваше да отрази брейкбол при 5:5, след което направи серия от шест поредни гейма, за да вземе първия сет и да поведе с 4:0 във втората част, която спечели с 6:2. В третия сет нямаше пробиви, а Федерер пропусна мачбол при 6:5, но в крайна сметка триумфира след тайбрек, в който дръпна с 4:1 точки и нямаше проблеми.
За място на 1/4-финалите швейцарецът ще се изправи срещу №17 Матео Беретини (Италия), който елиминира в петсетова драма 24-ия поставен Диего Шварцман (Аржентина) с 6:7(5), 7:6(2), 4:6, 7:6(5), 6:3 след 4 часа и 19 минути игра. Беретини пласира 22 аса в двубоя.
  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST