СПОРТНА ПАНОРАМА: АТЛЕТИТЕ НА „ДОБРУДЖА 99” ДОСТИГНАХА ДО НАГРАДИТЕ В “СУНГУРЛАРСКА ДОЛИНА”; ГРИГОР ЗАПОЧНА СЕЗОНА НА КЛЕЙ С ДВУСЕТОВА ПОБЕДА; МОНФИС СЕ КОНТУЗИ И СЕ ОТТЕГЛИ ОТ МОНТЕ КАРЛО; СЕДЕМ ТИТЛИ ЗА РУСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО СПОРТНА ГИМНАСТИКА; САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА; КЕРБЕР И ГЬОРГЕС СЕ ЗАВРЪЩАТ В СЪСТАВА НА ГЕРМАНИЯ ЗА “ФЕД КЪП”; ДЖОШУА ПРЕДПОЧИТА БИТКА С УАЙЛДЪР; ЛЮБО ГАНЕВ ЧЕТЕ ЛЕКЦИИ В СОЛУН

0
1223

АТЛЕТИТЕ НА „ДОБРУДЖА 99” ДОСТИГНАХА ДО НАГРАДИТЕ В “СУНГУРЛАРСКА ДОЛИНА”

Състезателите на „Добруджа 99” достигнаха до наградите в седмото издание на кроскънтри състезанието “Сунгурларска долина”, в което взеха участие над 80 картотекирани състезатели. Организатор на събитието бе един от най-добрите бегачи на България Шабан Мустафа. Шампионката на спортно ходене Алтен Атанасова показа завидна форма на трудното трасе и се пребори за бронзов медал при девойките под 20 години на 3 км дистанция. Единствено Денислава Борисова (Шумен) и Паолина Грозева (Тракия 96, Пловдив) изпревариха талантливата добричлийка. При най-малките девойки – под 14 години, Карина Димитрова с личен резултат на 1 000 м финишира 6-а и намери място при разпределението на паричните премии, а Ашкън Али финишира пети в надпреварата при момчетата.

В края на седмицата националните състезатели Алтен Атанасова, Петър Димов и Радосвета Симеонова, които са възпитаници на Николай Янков, ще представят България на Балканските игри в гр. Александруполис (Гърция) на 20-21 април.

ГРИГОР ЗАПОЧНА СЕЗОНА НА КЛЕЙ С ДВУСЕТОВА ПОБЕДА

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров надви със 7:5, 6:4 италианеца Матео Беретини в мач от първия кръг на турнира от серията “Мастърс” в Монте Карло. Хасковлията и Беретини не бяха играли помежду си досега на ниво АТР, а във втория кръг първата ни ракета очаква победителя от двубоя между Денис Шаповалов (Канада) и Ян-Ленард Щруф (Германия). Григор спечели мача след 1 час и 53 минути игра, като преодоля изоставане от 0:2 в първия сет, а във втория допусна пробив в първото си подаване. Димитров все пак пречупи 54-ия в световната ранглиста италианец, въпреки че записа само 2 аса и допусна 6 двойни грешки.

Българинът имаше тежък откриващ сервис-гейм, в който отрази два брейкпойнта, но при третия не се възползва от предимството си в разиграването, изкара топката в аут с форхенд по правата и Беретини реализира първия пробив в двубоя. Вторият гейм бе доста по-кратък от маратонския първи и той бе спечелен на нула от сервиращия италианец за аванс от 2:0. И в третия гейм Димитров трябваше да отразява точка за пробив, но този път измъкна подаването си – 1:2. В четвъртия гейм Димитров успя да върне пробива, след като сервиращият Беретини загуби първите три точки. Италианецът се пребори за 30:40, а след това двамата направиха оспорвано разиграване, което завърши с воле в аут на Беретини – 2:2. В следващия гейм българинът най-после имаше по-спокойно подаване и за първи път от началото на мача излезе напред в резултата при 3:2. В осмия гейм хасковлията пропиля златен шанс, изпускайки аванс от 0:40 в подаването на Беретини. Григор имаше общо 4 брейкпойнта в този гейм, но италианецът се спаси – 4:4. Веднага след това пък Беретини си извоюва брейкпойнт, но Димитров запази спокойствие и взе подаването си за 5:4. В десетия гейм Григор имаше нов брейкпойнт, който вече беше със стойността на сетбол, но Беретини се спаси, изравнявайки резултата – 5:5. В 12-ия гейм изглеждаше, че Беретини ще направи нов обрат от 0:40 и действително той имаше геймбол, но в крайна сметка двойна грешка на италианеца сложи край на продължилия над 1 час първи сет.

Вторият сет започна с размяна на пробиви, като първи загуби подаването си Димитров. Първата ни ракета успя да направи рибрейк, след което взе подаването си и се оттегли на първата почивка в сета с аванс от 2:1. В четвъртия гейм за пореден път се стигна до ситуация 0:40 при сервис на Беретини. Димитров обаче не се възползва от това сериозно предимство, пропусна още една точка за пробив и в крайна сметка не успя да се откъсне по-осезаемо напред в резултата. Последваха минути, в които двамата тенисисти печелеха лесно като цяло подаванията си, а при 5:4 за Димитров италианският му съперник трябваше да сервира за оставане в мача и не издържа. След топка в аут на Беретини Димитров реализира още първия си мачбол и се класира за втория кръг.

МОНФИС СЕ КОНТУЗИ И СЕ ОТТЕГЛИ ОТ МОНТЕ КАРЛО

Възвръщащият добрата си форма Гаел Монфис бе принуден да откаже участие в тенис турнира от сериите “Мастърс” в Монте Карло. Французинът контузил десния си глезен на тренировка в деня, когато бе теглен и жребият за основната фаза. Това е причината Гаел да обяви решението си едва след като вече играчите бяха разпределени в схемата на турнира.

Може да се каже, че британската първа ракета Кайл Едмънд не е особено радостен от новината за контузията на Монфис. Поради отказването на французина Едмънд ще започне кампанията си в Княжеството срещу специалиста на клей Диего Шварцман, а не както беше предварително планувано срещу Душан Лайович.

Монфис за трета поредна година пропуска “Мастърс”-а в Монте Карло, а тази година се представя доста солидно – четвъртфинал в Индиън Уелс, полуфинал в Дубай, титла в Ротердам и полуфинал в София. Най-добрият резултат на 32-годишния французин в Княжеството е финал през 2016-а, загубен от Рафаел Надал.

СЕДЕМ ТИТЛИ ЗА РУСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО СПОРТНА ГИМНАСТИКА

Още две титли спечелиха състезателите на Русия в петте финала на отделните уреди в последния ден на европейското първенство по спортна гимнастика в полския град Шчечин. Денис Аблязин триумфира на прескок с 14.950 точки. Втори е Андрей Медведев от Израел с 14.699 точки, а трети се нареди Артур Далалоян (Русия) с 14.533 точки. На успоредка първи е Никита Нагорний (Русия) с 15.466 точки, а след него останаха Петро Пахнюк (Украйна) с 15.333 точки и Ферхат Ариджан (Турция) с 15.033. На висилка шампион стана Епке Зондерланд (Холандия) с 15.266 точки, а втори и трети завършиха Тин Сръбич (Хърватия) с 14.900 и Артур Далалоян (Русия) с 14.800 точки.

При жените на земна гимнастика златото взе шампионката в многобоя Мелани Де Жезус Дос Сантос (Франция) с 13.833 точки, а на греда първа е Алис Кинсела (Великобритания) с 13.566 точки.

Русия завърши участието си в първенството с 15 медала – 7 златни, 2 сребърни и 6 бронзови.

САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА

Олимпийската шампионка от Лондон в бягането на 100 метра с препятствия Сали Пиърсън се завърна на пистата след 14-месечно отсъствие заради лечение на различни контузии. Тя спечели първата серия от австралийския държавен шампионат с 12.99 секунди, но не атакува десета титла във финала заради преумора. “Това е първото ми бягане от 14 месеца насам, а голяма част от тези 14 месеца бяха рехабилитация и опит да започна отново да тренирам. От октомври или ноември насам опитвам да си върна и скоростта, а сега дойде и първото състезание. Всичко се случи твърде бързо и тялото ми подсказва да почивам. Днес ще го послушам”, каза тя.

Целта на Пиърсън, която пропусна Игрите на британската общност миналата година заради болки в ахилеса, е да спечели трета световна титла в Доха през октомври. Тя заслужи първата си в Република Корея през 2011 година с време 12.28 секунди, което е неин личен рекорд.

КЕРБЕР И ГЬОРГЕС СЕ ЗАВРЪЩАТ В СЪСТАВА НА ГЕРМАНИЯ ЗА “ФЕД КЪП”

Шампионката от “Уимбълдън” Анжелик Кербер и Юлия Гьоргес се завръщат в състава на Германия за двубоя срещу Латвия във “Фед къп”, неофициално световно първенство по тенис за жени. Срещата за изпадане/промоция е следващата седмица в Латвия. Номер 5 в световната ранглиста Кербер и номер 18 Гьоргес пропуснаха мача от първия кръг на турнира през февруари, в който германките загубиха с 0:4 като домакини на Беларус.

В Рига на 19 и 20 април за Германия ще играят още Андреа Петкович и Ана-Лена Грьонефелд. Латвия все още не е обявила състава си, но в него вероятно ще бъдат номер 13 в света Анастасия Севастова и бившата шампионка от “Ролан Гарос” Елена Остапенко.

ДЖОШУА ПРЕДПОЧИТА БИТКА С УАЙЛДЪР

Действащият световен първенец по бокс при професионалистите в тежка категория във версиите WBA, IBF, WBO и IBO Антъни Джошуа (Великобритания) се надява да се споразумее с шампиона на Световния боксов съвет (WBС) Дионтей Уайлдър (САЩ) за двубой между двамата за обединяване на шампионските колани към края на годината. Джошуа има насрочен мач за 1 юни срещу претендента Джарел Милър (САЩ) в “Медисън Скуеър Гардън” в Ню Йорк, като при победа той ще започне преговори с Уайлдър. “Мисля, че ще бъде страхотно, ако се разберем за мач с Уайлдър за обединяване на световните титли. След това бих искал да се боксирам с Усик. Защото това ще бъде мач между безспорния световен шампион в тежка категория и безспорния световен шампион в полутежка категория. Това би било невероятно”, коментира Джошуа.

Проблемът за британеца е, че следващата му задължителна защита през тази година трябва да бъде на титлата на Международната боксова федерация (IBF), за която номер 1 в листата на претендентите е българинът Кубрат Пулев. IBF по всяка вероятност ще даде разрешение на Джошуа да отложи мача с Пулев за пролетта на следващата година, ако той се договори за среща с Уайлдър през тази есен, но след това британецът ще трябва задължително да се боксира с българина, а двубой с Усик ще бъде възможен най-рано към края на 2020 година.

ЛЮБО ГАНЕВ ЧЕТЕ ЛЕКЦИИ В СОЛУН

Гръцкият град Солун се превърна в център за българските спортни звезди. Волейболната легенда Любо Ганев беше поканен да изнесе лекция на форум за енергетика. “Природният газ е много успешен в България, този бизнес се развива вече 17 години, а в Гърция тепърва започва. В страната искат да го направят по нашия модел. За един ден в Солун се събрахме за много важни събития. Дано Балканите заслужат правото да организират европейско или световно първенство по футбол”, коментира Ганев пред „Труд”. Благодарение на отличната организация и усилията на волейболната ни легенда България беше отличен домакин на световното по волейбол, на което бяхме съдомакини с Италия.

В същото време министър Кралев подписа меморандум заедно с Гърция, Румъния и Сърбия за общата кандидатура на България за Евро 2028 и Мондиал 2030.