СПОРТНАТА ПАЛИТРА ДНЕС В ПО-ДОБРИЯ ВЕСТНИК

0
1952

СТРАХОТЕН АЛБЕРТ ПОПОВ С НОВО РЕКОРДНО КЛАСИРАНЕ ЗА СВЕТОВНАТА КУПА

Българинът Алберт Попов продължава да впечатлява с представянето си в стартовете за Световната купа по ски. Тази вечер 21-годишният талант за пореден път през сезона подобри най-доброто си представяне, завършвайки  на 6-ото място на слалома в Шладминг, Австрия. Само преди дни той бе 9-и на слалома в Кицбюел. Наш скиор влиза за първи път в шестицата в старт от Световната купа от 1985 г, когато за последно това направи Петър Попангелов в Парк Сити. Попов се спусна по-предпазливо в първия манш и записа време 54.58 секунди, като зае 13-ата позиция. Във втория манш обаче той “натисна газта” и направи отлично спускане, като общото му време на финала бе 1:47.78 минути, което му отреди 6 място в крайното класиране на 2.97 секунди зад победителя Марсел Хиршер. Австриецът за пореден път през сезона бе неудържим и отвя конкуренцията, завършвайки с време 1:44.81 секунди от двата манша, като бе на секунда и 21 стотни пред втория Алекси Пинтюро от Франция. Третото място пък остана за швейцареца Даниел Юл, който завърши на 1.60 секунди зад победителя. Много от фаворитите се провалиха и не успяха да стигнат до финала. Състезанието не завършиха Хенрик Кристоферсен, Андре Мюрер, Клеман Ноел, Мануел Фелер, Стефано Грос, Виктор Мюфа-Жанде и други. Другият български представител Камен Златков също бе сред отпадналите, като той не успя да завърши спускането си още в първия манш. След този успех Хиршер се откъсна още напред в генералното класиране за Големия кристален глобус с 1216 точки в актива си. Втори вече е Пинтюро със 732 точки, а на третото място е Кристоферсен с 671 точки. Алберт Попов пък прибави 40 точки в своя актив и вче има 95, като се намира на 55-ото място в класирането. В дисциплината слалом Хиршер отново е начело с 676 точки, пред Клеман Ноел с 401 и Даниел Юл с 396 точки. Тук Попов е на престижното 20-о място с 95 точки.

Класиране в слалома в Шладминг:

  1. Марсел Хиршер (Австрия) – 1:44.81 минути
  2. Алекси Пинтюро (Франция) 1:46.02, на 1.21
  3. Даниел Юл (Швейцария) 1:46.41, на 1.60
  4. Рамон Ценхойзерн (Швейцария) 1:47.06, на 2.25
  5. Марко Шварц (Австрия) 1:47.40, на 2.59
  6. АЛБЕРТ ПОПОВ (БЪЛГАРИЯ) 1:47.78, на 2.97

ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТКАЗА УЧАСТИЕ В РОТЕРДАМ

Григор Димитров ще пропусне турнира по тенис в Ротердам. Най-добрият български тенисист отказа участие заради контузия в рамото, съобщиха организаторите. Мястото на българина в основната схема ще заеме шампионът в Ротердам от 2016 година Мартин Клижан (Словакия). Надпреварата в Ротердам ще се проведе от 9 до 17 февруари. Номер 1 в схемата е японецът Кей Нишикори. През миналата година Григор Димитров игра финал в Ротердам, който загуби от Роджър Федерер с 2:6, 2:6.

ГРИГОР ЗАРАДВА МАЛКИ ГЕРОИ В ПЕРНИК

Българският топтенисист Григор Димитров използва паузата след Australian Open, за да прекара известно време в родината си и да се срещне любители на тениса. Днес първата ни ракета посети дом за деца с увреждания в Перник и зарадва малчуганите. Гришо качи няколко снимки в профила си в Instagram и призна, че се е почувствал истински вдъхновен от емоционалната среща. “Дълго време нямах търпение да отида в Перник и да се срещна с тези страхотни деца, но не очаквах да си тръгна толкова вдъхновен. Тяхната сила, постоянни усмивки и смях се превърнаха в най-важното нещо за мен от началото на годината. Изживявания като това ме карат да се чувствам толкова благодарен за времето ми далеч от корта по време на сезона. Вече чакам с нетърпение следващия път, когато ще видя отново всички мои нови приятели и невероятните хора, които са посветили живота си да помагат на другите”, написа Димитров под качените снимки. Днес стана ясно, че Димитров отказва участие от турнира в Ротердам, който ще се проведе от 9 до 17 февруари. Българинът се възстановява от болки в рамото.

КРАМНИК, ПРОЧУЛ СЕ С ТОАЛЕТНАТА АФЕРА В МАЧА С ТОПАЛОВ, СПИРА С ШАХМАТА НА 43 ГОДИНИ

Бившият световен шампион по шах Владимир Крамник, който се прочу с т. нар. „тоалетна афера” в мача за короната с Веселин Топалов, обяви днес, че спира с шахмата. “Бях решил да завърша професионалната си кариера преди няколко месеца и сега, когато вече изиграх последния си турнир, бих искал да го обявя публично”, заяви 43-годишният Крамник пред сайта на турнира във Вайк ан Зее, цитиран от ТАСС. Руснакът, който в момента е седми в световната ранглиста на международната федерация (ФИДЕ), е 14-ият световен шампион. През 2000 г. той победи Гари Каспаров в Лондон стана световен шампион по класически шах, а четири години след това защити титлата си срещу Петер Леко. През 2006 г. Крамник игра с шампиона на ФИДЕ Веселин Топалов в обединителен мач.

МИНСК ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ШАХМАТНАТА ОЛИМПИАДА ПРЕЗ 2022 ГОДИНА

Столицата на Беларус Минск ще бъде домакин на 45-ата шахматна Олимпиада през 2022 година, след като във вторник бе подписано споразумение между властите в страната и президента на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) Аркади Дворкович. Освен с организирането на най-големия шахматен форум, Минск ще трябва да се справи с провеждането и на някои други изключително значими събития в сферата на шахмата. През 2020 година в столицата на Беларус ще се състои световното първенство за жени, а през 2021 година – Светоната шахматна купа. Освен това ФИДЕ ще проведе и редовния си годишен конгрес през 2022 година в бившата социалистическа република. През лятото на тази година Минск ще приеме и световното първенство по блиц и ускорен шахмат за деца до 8, 10 и 12 години.

МИМИ ХРИСТОВА ИЗВЕДЕ ИНДИЙСКИ СИ ТИМ ДО ФИНАЛ

Мими Христова изведе „Пинджаб роялс” до финала в Индийската лига по борба. В решителната схватка европейската вицешампионка надделя над представителката на домакините Сарита с 5:2 в категория до 57 кг. Така отборът й се наложи с 5:4 над „Дангал” и утре за трети път ще спори за трофея. Христова бе обявена и за най-добра състезателка в сблъсъка. „След последния съдийски сигнал залата буквално изригна – описва еуфорията старши треньорът на националния ни отбор Петър Касабов. – Публика, спонсори наскачаха и започнаха да скандират името на Мими и на „Пинджаб”.” За титлата утре „Пинджаб роялс” ще спори с победителя от двубоя между „Хараяна Хамърс” и „Делхи Султанс”, който е тази вечер.

До момента Мими Христова има на сметката си пет срещи, от които 3 победи и две загуби. А в паузата между двубоите отскочи и до България за два дни, за да се бори на родното първенство в Сливен, където стана шампионка. И още същия ден отлетя за Делхи, за да се бори на следващия в Лигата. В тима на българката са още Дато Марсигашвили (Грузия, 86 кг), бронзов медалист от олимпийските игри Лондон 2012 и двукратен европейски шампион, украинката Алина Стадник (76 кг), световна и европейска шампионка, както  и канадецът Кори Джарвис (125), сребърен медалист от Панамериканските игри. Това е второто българско участие в Индийската лига. Дебют през 2017-а направи бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова, която тогава се състезаваше за тима на „Дангал”. За разлика от останалите първенства тук всеки отбор придобива състезателите чрез търг.

За още интересни публикации ни последвайте в Google+ или pinterest