СПОРТА ПАНОРАМА: НАД 240 КАРАТЕКИ ОТ 17 КЛУБА УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР В КАВАРНА;ПЛУВЕЦ ОТ ДОБРИЧ – ЧЕТВЪРТИ В ПЪРВЕНСТВОТО НА ГЕРМАНИЯ;ГРИГОР И ДЕЛ ПОТРО ПРАВЯТ ЗВЕЗДЕН ТАНДЕМ В КУИНС;АДРИАН АНДРЕЕВ СЕ КЛАСИРА ЗА ОСМИНАФИНАЛИТЕ НА „РОЛАН ГАРОС”;СИМОНА ХАЛЕП ДАДЕ САМО ГЕЙМ НА ТИЙНЕЙДЖЪРКА;БРАЗИЛИЯ СЪС СТРАХОТЕН ОБРАТ СРЕЩУ ПОЛША В КАТОВИЦЕ;ФЕДЕРАЛНИЯТ СЪД РАЗРЕШИ НА КАСТЕР СЕМЕНЯ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА С ЖЕНИ;РАДО СТОЙЧЕВ ПРИВЛЕЧЕ ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ ВОЛЕЙБОЛИСТ ВЪВ ВЕРОНА;НИКОЛАЙ УЧИКОВ Е ТРЕТИ ПРИ РЕАЛИЗАТОРИТЕ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

0
1045

 

НАД 240 КАРАТЕКИ ОТ 17 КЛУБА УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР В КАВАРНА

За четиринадесета поредна година в Каварна се проведе Международният турнир по карате „Купа Каварна“. В него взеха участие над 240 каретеки от 17 спортни клуба от България, Румъния и Беларус, от които най-малкият състезател бе на 4 години. На официалното откриване на шампионата кметът на община Каварна Нина Ставрева поздрави всички участници и им пожела позитивно настроение и спортен дух.

Състезателите на добричкия карате клуб „Самурай”’ отново се представиха отлично. Каратеките ни спечелиха 19 златни, 8 сребърни и 10 бронзови медала. Златните медалисти са Цветелина Иванова, Валерия Панайотова, Пеньо Пенев, Тулчан Мехмед, Паулина Пламенова, Давид Николов, Мартин Пенев и Василена Кулева. Злато взеха и отборно момичетата Мартина Димова, Василена Кулева и Йоана Кулева – на ката при 16-годишните, както и Симеон Младенов, Християн Харитонов и Тулчан Мехмед – също на ката. Отборно злато завоюваха и Цветелина Иванова, Валерия Панайотова и Радослава Василева при 12-годишните. Сребро взеха Ивайло Георгиев, Християн Харитонов, Цветелина Иванова, Емир Джевджеп, Евгени Матев, Радослава Василева, Василена Георгиева, Йоана Кулева и Валерия Панайотова, а с бронзови отличия се окичиха Василена Георгиева, Венелин Илиев, Стивън Стоянов, Радослав Пейчев, Дея Иванова, Радослава Георгиева, Георги Георгиев и Венелин Илиев.

28 медала – 9 златни, 8 сребърни и 11 бронзови, завоюваха домакините от КБС „Калиакра“ в дисциплините „Макевара“ и „Кумите“. За златни медали се пребориха каратеките Теодора Недева, Женя Янева, Юлияна Лобода, Дона Димитрова, Тил Макивара, Кристиана Панайотова, Габриела Дончева, Петър Йорданов, Дамян Янев и Ая Франк.

Турнирът е част от календара на Българска национална федерация по карате и бе организиран от Централен полицейски карате джу-джицу клуб и КБС „Калиакра“ с подкрепата на Община Каварна.

ПЛУВЕЦ ОТ ДОБРИЧ – ЧЕТВЪРТИ В ПЪРВЕНСТВОТО НА ГЕРМАНИЯ

Добричлията Николай Божков се класира на четвърто място на 50 метра бътерфлай на националното първенство по плуване на Германия при състезателите до 14 години. Той бе много близо дори до класиране на почетната стълбица, като влезе във финала с второ най-добро време на квалификацията – 27:35 секунди, информира радио „Добруджа”. По традиция Дойчемайстершафт се провежда на Олимпийския басейн в Берлин. За втора поредна година Николай Божков се класира за участие на първенството на най-добрите от страната. Този път той се състезава в 5 дисциплини, като записа още престижни класирания при набор 2005 – осмо място в Германия на 50 и 100 м свободен стил и седмо на 100 м бътерфлай. По този начин добричлията се нареди сред елита на германското плуване.

Той заслужи правото да се състезава на финалите на националното първенство след отлични изяви през целия сезон и много спечелени медали на силни турнири – общо 48, от които 34 златни. На първенството на провинция Северен Рейн-Вестфалия – най-голямата в Германия, с население от 18 милиона жители, Николай Божков стана шампион на 50 и 100 м бътерфлай. Той спечели сребърни медали на 200 м съчетано плуване, 50 м бруст и 100 м свободен стил и бронз на 100 м бруст.

Николай Божков от 2 години е състезател на TPSK – Кьолн. Основата обаче е положена в школата на СКПС „Добруджа“ в Добрич при треньора Иван Иванов. Преди да замине за Германия, Николай Божков спечели пълен комплект медали от републиканските първенства на България за момчета.

Спортният талант и амбицията за победа са семейна черта. Николай е син на легендата на добричкия и българския хандбал Светослав Божков, който е многократен шампион и носител на Купата, един от най-добрите в цялата история на този спорт в страната, а след това се доказа и като успешен треньор в школата на ХК „Добруджа“ с 21 медала за 8 години от националните турнири.

ГРИГОР И ДЕЛ ПОТРО ПРАВЯТ ЗВЕЗДЕН ТАНДЕМ В КУИНС

Григор Димитров и Хуан Мартин дел Потро за трети път в кариерата си ще играят заедно на двойки. Звездното дуо е заявило участие в турнира на тревни кортове в “Куинс Клъб” в Лондон, където са се записали и за надпреварата на сингъл. Турнирът от категорията АТР 500 е сред любимите на Димитров, който спечели титлата в английската столица през 2014 година след маратон и страхотен обрат за 6:7(8), 7:6(1), 7:6(6) срещу Фелисиано Лопес.

Предишните пъти, когато българинът и Дел Потро са играли на двойки, бе на „мастърса” в Монреал преди две годината и миналия сезон на турнира от същата категория в Индиън Уелс.

Турнирът в Куинс Клъб (17-23 юни) ще бъде втори за Димитров на трева през настоящия сезон – като предходната седмица той ще играе в Хертогенбош (10-16 юни).

АДРИАН АНДРЕЕВ СЕ КЛАСИРА ЗА ОСМИНАФИНАЛИТЕ НА „РОЛАН ГАРОС”

Адриан Андреев се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис за юноши. Поставеният под номер 4 българин победи с 6:3, 6:3 Дали Бланч (САЩ). Адриан доминира през цялата среща и спечели за 66 минути. Андреев постигна четири пробива и допусна само един на собствен сервис. Така 18-годишният софиянец продължава напред без загубен сет. В първия кръг той се наложи над швейцареца Доминик Щефан Щрикер с 6:3, 7:6 (2). На осминафиналите Андреев ще играе срещу Тоби Алекс Кодат от САЩ.

СИМОНА ХАЛЕП ДАДЕ САМО ГЕЙМ НА ТИЙНЕЙДЖЪРКА

Защитаващата титлата си Симона Халеп се класира за четвъртфиналите на турнира от Големия шлем “Ролан Гарос” за трета поредна година. Румънката изнесе лекция на полската тийнейджърка Ига Свьонтек и я разгроми с 6:1, 6:0 за едва 45 минути. Третата в схемата Халеп бе почти безгрешна в мача и даде само гейм на навършилата 18 години преди три дни полякиня. “Имам добро предчувствие. Чувствам се добре на корта и не мисля за резултата”, коментира Халеп. На четвъртфиналите румънката ще срещне друга млада надежда – 17-годишната Аманда Анисимова (САЩ), която победи в два сета Альона Болшова (Испания) – 6:3, 6:0 за малко повече от час игра.

Американката Мадисън Кийс и австралийката Ашли Барти също се класираха за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция. Кийс постигна лесен успех с 6:2, 6:4 срещу чехкинята Катерина Синякова. Мачът продължи само час и 18 минути. Единственият критичен момент за американката бе в началото на втория сет, когато съперничката й направи пробив още в първия гейм, но веднага след това Кийс успя да го върне и да възстанови позициите.

Малко повече усилия трябваше да хвърли Барти, която спечели с 6:3, 3:6, 6:0 срещу американката София Кенин. Барти взе пет от първите шест гейма в мача, но след това за няколко минути загуби концентрация и Кенин успя да поведе с 3:0 в началото на втория сет. Американката, която отстрани Серина Уилямс в предишния кръг, изравни сетовете след 6:3 във втория, но в третия бе просто спаринг партньор на Барти. Австралийката бе безкомпромисна и след 6:0 достигна до първия си четвъртфинал в Париж и втория за годината в турнирите от “Големия шлем” след този в Мелбърн. На четвъртфиналите Барти ще играе с Кийс.

БРАЗИЛИЯ СЪС СТРАХОТЕН ОБРАТ СРЕЩУ ПОЛША В КАТОВИЦЕ

Олимпийският волейболен шампион Бразилия си тръгва с три победи от три мача от първия уикенд на Лигата на нациите. Волейболистите на Селесао направиха страхотен обрат и надиграха световния шампион Полша с 3:1 (22:25, 25:15, 25:21, 25:17) в последния си мач от турнира в Група 3, игран пред близо 10 000 зрители в зала “Сподек” в Катовице. По този начин Бразилия се намира на 3-о място във временното общо класиране на Лигата с 3 победи от 3 мача и 8 точки. Следващата седмица Селесао ще пътува до Токио за мачовете си от Група 7 срещу домакините от Япония, Иран и Аржентина. “Дружина полска” пък е на 6-а позиция с 2 победи, 1 загуба и 5 точки. Полша продължава да играе в Група 5 в Нингбо срещу домакина Китай, България и Франция.

Най-полезен за бразилския тим бе Рикардо Лукарели със 17 точки (2 блока, 1 ас и 56% ефективност в атака). Натурализираният кубинец Йоанди Леал (3 блока, 1 ас и 46% ефективност в атака), който направи своя дебют за олимпийските шампиони, и Уолъс Де Соуса (2 блока и 55% ефективност в атака) добавиха съответно 15 и 14 точки за победата. За Полша Артур Шалпук и Бартош Кволек реализираха по 15 точки.

ФЕДЕРАЛНИЯТ СЪД РАЗРЕШИ НА КАСТЕР СЕМЕНЯ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА С ЖЕНИ

Швейцарският федерален съд замрази решението на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), което забранява на Кастер Семеня да се състезава с жени в дисциплините от 400 метра до една миля.

Семеня заведе дело срещу IAAF за новото правило на световната централа, според което атлетки с по-високо ниво на тестостерон в организма си и с хиперандрогенизъм нямат право да се състезават с жени в дисциплините от 400 метра до една миля от 8 май тази година, докато не се подложат на хормонално лечение за понижаване на нивото на тестостерон. Спортният арбитражен съд (CAS) отхвърли жалбата на Семеня, въпреки че съдията определи правилото на IAAF като “дискриминационно”.

Федералният съд разпореди IAAF незабавно да преустанови прилагането на регламента по отношение на Кастер Семеня и даде срок на световната централа до 25 юни, в който да отговори. “Благодаря на швейцарските съдии за това решение. Надявам се, че отново ще се състезавам без ограничения”, заяви Семеня.

РАДО СТОЙЧЕВ ПРИВЛЕЧЕ ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ ВОЛЕЙБОЛИСТ ВЪВ ВЕРОНА

Италианският Калцедония (Верона) представи официално българския волейболист Аспарух Аспарухов като ново попълнение на тима за предстоящия сезон 2019/2020. Роденият през 2000 година национал, който през изминалия шампионат игра в полското първенство, но на полусезона се присъедини към Монтана, ще работи с Радостин Стойчев.

Клубът представи официално и селекционера Радостин Стойчев, който ще бъде начело на Верона за следващите три години. Друга българска звезда – Матей Казийски, пък ще се присъедини към състава за плейофите на италианското първенство. Така българската тройка, която започна в началото на миналия сезон в полския Сточня (Шчечин), но се раздели поради финансовия колапс на клуба, отново ще се събере заедно, този път във Верона. “Много съм щастлив, че съм част от този голям клуб. Очаквам с нетърпение да работя заедно с моите съотборници за постигането на целите през новия сезон”, заяви Аспарух Аспарухов за официалния сайт на клуба.

НИКОЛАЙ УЧИКОВ Е ТРЕТИ ПРИ РЕАЛИЗАТОРИТЕ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Николай Учиков е на трето място при най-добрите реализатори след първия уикенд от Лигата на нациите по волейбол. Българският нападател има реализирани общо 55 точки от три изиграни мача. Лидер в тази класация е руснакът Егор Клюка с 64 точки, докато на втора позиция е Габриеле Нели от Италия с 57 точки.

Българинът Розалин Пенчев е на 9-о място в подреждането при най-добрите нападатели с 53.85 процента успешни атаки. Водач в тази класация е полякът Давид Конарски с 58.49 процента успешни нападения.

На 9-о място при най-добрите блокировачи е българският национал Светослав Гоцев, докато Тодор Скримов е на 11-а позиция при най-добрите посрещачи.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА