СПОРНАТА ПАЛИТРА ДНЕС В ПО-ДОБРИЯ ВЕСТНИК: ШАХМАТ, ТЕНИС, ЛЕКА АТЛЕТИКА, ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА, СКИ

0
2299

С ШАХМАТНИ ТУРНИРИ ОТБЕЛЯЗВАТ ДВА ЮБИЛЕЯ В ШАБЛА

През настоящата 2019 година СКШ “Хармония” отбелязва 25 години от създаването си, съобщи Спортист №1 на Шабла Деян Димитров. Той припомни, че юбилеят съвпада и с друг хубав празник – 50 години от обявяването на Шабла за град. “В тази връзка сме подготвили богат шахматен календар. Ето и част от събитията: 23 март (събота), село Тюленово – Втори открит международен детски турнир “Морски тюленчета”. 24 март (неделя), село Тюленово – Етап от веригата регионални любителски турнири с участието на отбори от Шабла, Белослав, Тервел, Дуранкулак и Кардам. Черешката на тортата ще е Десетият и осми пореден Открит международен турнир “Шабла 2019″ – 3-6 октомври, село Тюленово. Очаквайте скоро регламентите на турнирите”, посочи Димитров, който е спортист и треньор в Шабла, както и един от най-добрите български шахматисти.

АНДИ МЪРИ ПРЕТЪРПЯ ОПЕРАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

Бившият световен номер 1 Анди Мъри е претърпял операция в Лондон, съобщи 31-годишният спортист в социалната мрежа “Инстаграм”. Трикратният победител в турнири от Големия шлем се бореше да си възвърне формата, след като през миналия януари бе минал хирургична интервенция, но отпадна още в първия кръг на Откритото първенство на Австралия. В Мелбърн Мъри през сълзи заяви, че турнирът може да бъде последен в кариерата му. “Сега имам специална метална пластина в себе си. Чувствам се изтощен точно сега, но се надяваме, че това ще е краят на болката в бедрото ми”, написа Анди Мъри в своя пост в “Инстаграм” след операцията.

ДЕТСКИ РАЙ НА SOFIA OPEN ВЪВ ВТОРНИК – 05.02.2019

Безплатен вход и много забавления очакват малките фенове на големия турнир. Най-малките почитатели на тениса ще получат специално внимание в третия ден от програмата на големия тенис турнир от сериите ATP 250 – Sofia Open 2019. Вторник, 5 февруари, е обявен за официален „детски ден“, което означава, че всички деца до 14 г. влизат безплатно в „Арена Армеец“, а наред с това за тях са предвидени редица игри, забавления и награди. Най-голямата новина е възможността малките фенове да „изведат“ големите шампиони на централния корт в София за ключовите мачове на турнира само с един попълнен талон и малко късмет. Щандът на играта „Заедно със звездите“ е разположен в специалния детски кът, където участващите ще могат да се регистрират за участие, а след това им остава само да стискат палци за томболата в сряда. От 12:00 до 20:00 часа във вторник малчуганите в детския кът ще могат да се включат още в работилница за приложни изкуства, шоу и уъркшоп за големи сапунени мехури, кът за четене заедно с известни личности, както и в демонстрации на забавни химични опити от програмата на „Корпуса за бързо гърмене“. Естествено, спортът и физическата активност не са пропуснати – в близост до детския кът ще има няколко обособени площадки за минитенис, модерен петобой и народна топка, а програмата предвижда забавления през цялото време по предварително подготвена програма, така че нищо интересно да не бъде пропуснато. През деня във вторник на централния корт в залата ще има поне четири оспорвани мача, така че почитателите на тениса сред родителите ще могат да съчетаят своята страст със забавленията на малчуганите. Билетите за турнира все още са в продажба, като цените за първите три дни за възрастни са по 10 и 20 лева, а пакетните за финалната фаза на турнира варират между 75 и 350 лева. Малки и големи фенове на тениса ще могат да се насладят на живо на някои от най-добрите играчи в света, сред които Стан Вавринка, Стефанос Циципас, Роберто Баутиста Агут, Карен Хачанов, Даниил Медведев, Николоз Басилашвили, Фернандо Вердаско, Гаел Монфис, българските представители Димитър Кузманов и Адриан Андреев и много други.

ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ АТЛЕТИ С ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ ПРЕДИ РЕПУБЛИКАНСКОТО

Няколко от най-изявените ни национални състезатели участвха в състезания в София и Виена на 26 януари, за да проверят формата си преди националния шампионат, който е на 2-3 февруари. Най-сериозният резултат постигна двукратната балканска шампионка на 100 м и 200 м от 2018-а Инна Ефтимова, която спря фотофиниша във Виена на 7.38 за второто си място на 60 м при жените. Постижението е покрит норматив за балканския шампионат в зала в Исганбул на 16 февруари. Милена Миткова записа 6.10 в скока на дължина на същото състезание. Най-бързият български юноша за 2018-а Антонио Иванов направи дебют при мъжете във Виена с 6.91 на 60 м, а съотборникът му от Атлетик – София Патрис Еге бяга 22.95 в столицата на Австрия. Шампионът ни на 400 м Живко Стоянов бе петият българин във Виена и откри сезона с 49.82. В София по време на националния шампионат за юноши и девойки под 20 години най-интересният двубой извън класирането бе между топспринтьорите Денис Димитров и Петър Пеев, които се състезаваха на 60 м. Пеев надделя с малко над многократния шампион Димитров с 6.80 срещу 6.83. Националната рекордьорка на 3000 м стийпълчейз за девойки Силвия Георгиева записа 4:42.97 на 1500 м, а Кристина Борукова 57.77 на 400 м.

ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ ХРИСТИЯНА ТОДОРОВА УЧИ ПУЕРТО РИКО НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Българската художествена гимнастика стигна и до… Пуерто Рико. От няколко седмици в екзотичната страна е златното момиче на България Християна Тодорова. Европейската и абсолютна световна шампионка от Измир 2014, както и олимпийска медалистка от Рио 2016 година помага на местните специалисти или по-точно учи пуерториканките на красивия спорт. Художествената гимнастика далеч не е от най-популярните спортове в Пуерто Рико, практикува се в страната едва от 10-15 години, но треньорите имат огромно желание да развиват качествата на момичетата. Така от местната федерация е пристигнала покана към Християна Тодорова да замине за срок от 2 месеца и да предаде всичко, което има като опит, както на деца, така и на треньори. Хриси работи с националния отбор на Пуерто Рико ансамбъл и индивидуално, девойки и жени. Тренировките са в Сан Хуан, а на острова имат само два клуба. Но има деца, които притежават отлични качества. Без изненада местните треньори и състезателки знаят отлично за успехите на българската художествена гимнастика не само в миналото, а и в момента, както и за управлението на председателя на федерацията Илиана Раева. Като доказателство за доверието, което специалистите имат към олимпийската ни медалистка, говори и фактът, че Хриси е получила пълен картбланш да променя детайли, които сметне за необходимо. Красивата ни доскорошна състезателка дори вече има и изработени съчетания на ансамбъл девойки. Условията в Сан Хуан са прекрасни, а тренировките като продължителност са както в България, тоест по цял ден. Съвсем логично Християна е ежедневно в залата от сутрин до вечер, за да бъде близо до състезателките и треньорите. След като се завърне у нас Хриси ще продължи с попрището, в което се насочи след края на кариерата си – вече две години тя е успешен международен съдия.

АЛБЕРТ ПОПОВ СЕ ЗАВРЪЩА НА ПИСТАТА ДНЕС В ШЛАДМИНГ

Алберт Попов се завръща на пистата за старт от Световната купа по ски алпийски дисциплини дни, след като постигна наглед невъзможното – да се класира в топ 10 на престижната верига. На една от най-тежките писти, тази в Кицбюел, българинът завърши 9-и в крайното класиране. Това сложи край на 33-годишния период без роден скиор сред най-добрите 10 в състезание от Световната купа. За последно Петър Попангелов постигна подобен успех в Парпан, Швейцария. Днес (29 януари) Алберт Попов ще се опита отново да повтори постижението си и да докаже, че успехът не е само кратко проблясване, а логичният резултат след усилени тренировки. Той ще стартира в Шладминг, Австрия с 46-и номер. Това е скок от 25 места! В Кицбюел той бе едва 71-ви, но спечелените точки за класирането за Световната купа му осигуриха по-предно място. Очаква се състезанието тази вечер да е много оспорвано, защото е последното преди важното световно първенство в Оре (4-17 февруари). В него участие ще вземат 90 скиори, сред които са и фаворитите за спечелване на Световната купа. До сега Попов не се изявявал официално на пистата в Шладминг. България ще има още един представител на старта. Камен Затков ще започне надпреварата с 43-ти стартов номер.