Силно земетресение удари западната част на Турция

0
1295

Силно земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разтърси западния турски вилает Денизлиразрушавайки няколко сгради и събаряйки тухли и керемидина земята в затънтения район. Това съобщават очевидци и местни официални лица, цитирани от “Ройтерс”.

Засега няма информации за жертви и пострадали, уточняват кметове и администратори на райони в и около епицентъра на труса.

Турската обсерватория Кандили уточнява, че земетресението, което е станало в 9:34 часа местно време (8:34 българско), е било на 5 км дълбочина и е последвано от четири вторични труса със сила между 4,2 и 3,4 по Рихтер.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 5,7 по Рихтер.

“Това е най-голямото земетресение, което съм усещал, бях отвън, но се тресеше много”, отбеляза 30-годишният Сахин Ага, който е жител на град Ачипаям, който се намира близо до епицентъра.

“Видях керемиди, тухли и соларни бойлери да падат от покривите. В сградите има пукнатини. Не видях срутени сгради. Всички са навън”, допълни Ага.

Администратори от областите Укари и Еникьой, където е бил епицентърът, заявиха пред местната телевизия NTV, че около 20 сгради и къщи са повредени. Властите все още оценяват щетите.

Жителят на Еникьой Мухарем Гези заяви, че в селото му имало малки щети. “Видях някои счупени комини и керемиди да падат по улиците. Някои градински стени също се срутиха. Всички са уплашени и навън. Никой не е ранен”, свидетелства той.

https://news.bg