Сензация: Намериха жива акула на 514 години! (снимки+видео)

0
1615

Хищникът, открит от учени край Гренландия, е най-старото живо същество на планетата Земя

Учени откриха жива акула на рекордната възраст от 514 години! Звярът е намерен да плува във водите край Гренландия, съобщи сензационно британския в. “Сън”. Според таблоида живата акула е родена през 1505 година, което я прави по-стара от гения на английската литература Уилям Шекспир.

Специалистите безпогрешно могат да определят възрастта на гренландската полярна акула, тъй като тя расте с по 1 сантиметър всяка година. Представителите на вида са истински рекордьори-дълголетници в животинския свят. Знаесе, че повечето акули в океана са над 120-годишни.

Учени осъществяват контакт с акулата

Проф. Ким Пребел отбеляза, че новооткритият екземпляр без съмнение е най-старото живо гръбначно същество на планетата. Учените изучават неговата ДНК с надеждата да открият тайните на дългата продължителност на живота на този вид.

Гренландската полярна акула се храни основно с риба, на биолозите никога не са наблюдавали как тя ловува. В стомасите на този морски хищник са откривани парчета от елен, дори от кон.

Звярът е на достолепната възраст от 514 години 
Средната продължителност на живота на гренландската полярна акула е 272 години. Това са най-северните и най-студенолюбивите акули между всички останали. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 7,3 метра. Но обикновено средната дължина на тези животни е 2,4.-4,8 метра, а теглото им не превишава 400 килограма. Месото на гренландската акула е считано за национално ястие в Исландия.
https://lupa.bg

Вижте видео: