Секс или фитнес – кое гори повече калории?

0
937

Какво причинява сексът на хората? Кара кръвта им да “кипне”, зачестява дишането, предизвиква потене. Същото обаче вършат и тренировките. Въпросът е могат ли креватните упражнения да заместят тези в залата за фитнес? Отговорът е “Не”, според канадски специалисти.

За целите на проучването – да установят колко калории се изразходват по време на секс и тренировки, изследователи от университета на Квебек са ангажирали 21 двойки. Участниците е трябвало да се включат в тест за издръжливост на бягаща пътека и да се отдават на интимни ласки поне веднъж седмично в продължение на месец. През това време партньорите са носили специални гривни със сензори, за да бъде отчетен разходът на енергия при двете занимания.

Изследователите са установили, че мъжете изгарят четири калории за минута секс, а жените – три, като се има предвид, че действителният полов акт продължава между две и четири минути. За сравнение – 25-минутна тренировка с умерена интензивност изгаря между 75 и 100 калории.

Сексът, разбира се, е по-добро изразходващо енергия занимание от гледането на телевизия и прехвърлянето от един на друг канал с дистанционното.
Ползите му за здравето са известни – понижаване на кръвното налягане, блокиране на болката, стимулиране на имунитета, предпазване от рак на простатата, подобряване на контрола над пикочния мехур при жените.

Въпреки всичко това сексът не е заместител на тренировките в залата за фитнес, категорични са канадските специалисти.
“Половият акт не може да замени упражненията. Вместо това сексът и тренировките трябва да се практикуват редовно. Всяко от тези занимания само по себе си е полезно за здравето, а комбинацията от двете води до съществено подобряване на качеството на живот”, казва ръководителят на изследването Антъни Карелис.
https://www.edna.bg/