САЩ: Потвърждаваме искането ЕС и Германия да спрат изграждането на “Северен поток-2“

0
1803

САЩ отново поискаха ЕС и Германия да спрат изграждането на газопровода “Северен поток-2“, пише неделното издание на германския вестник Handelsblatt, цитиран от TACC.

“Сега е моментът за действие”, e заявил представител на американската администрация за изданието. По думите му ЕС трябва да положи активни усилия, преди Русия да получи възможността да окаже огромно влияние върху европейските си партньори. “Искаме проектът да бъде спрян”, – отбелязват във Вашингтон.

“Ако тръбопроводът бъде изграден, Европа ще загуби важно пространство за действие по отношение на Русия,” са уверени в САЩ.

“Потвърждаваме нашето искане, нашите европейски партньори трябва да предприемат мерки, за да гарантират собствената си енергийна сигурност и да осигурят непрекъсваемо снабдяване с газ през Украйна,” е заявил за изданието източника от американската администрация. Освен това от там подчертават, че някои мерки в тази посока в САЩ се считат за недостатъчни.

В същото време събеседникът на вестника е съобщил, че писма със заплахи за санкции, които са изпратени на германски компании от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, “не са били предназначени за широката общественост”.

http://epicenter.bg