Самолет със 157 души на борда се разби в Африка

0
997

Пътнически самолет Боинг 737 на етиопските авиолинии се разби по време на полет от Адис Абеба достолицата на Кения Найроби, съобщи Би Би Си (BBC).

На борда на летателната машина е имало 149 пасажери и осем души екипаж,

съобщават от авиокомпанията. Катастрофата е станала в 8.44 ч. местно време, малко след излитането от столицата на Етиопия. Самолетът се е разбил само 6 минути след излитането си.

В момента тече мащабна спасителна операция по издирването на оцелели при авиокатастрофата. По-късно световните агенции информираха, позовавайки се на етиопската държавна телевизия, че

няма оцелели и в самолета е имало граждани на 33 държави.

По информация на българското посолство в Адис Абеба към 13:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани, съобщиха от МВнР. Посолството ни в Етиопия в сътрудничество с други посолства прави опити да придобие списъка на пътниците в катастрофиралия самолет, но досега такъв не е предоставен. Посолството ни е в контакт с местните власти и следи ситуацията.

За момента е ясно, че сред 157-те жертви на самолетната катастрофа, станала тази сутрин в Етиопия, има

32 кенийски граждани и 17 етиопски граждани,

предаде Асошиейтед прес. Китайската държавна телевизия съобщи, че в самолета е имало 8 китайски пътници, предаде Ройтерс. Посолството на Русия в Кения се опитва пък да установи съдбата на руснак, купил си билет за полета от Адис Абеба за Найроби, изпълняван от катастрофиралия самолет

Премиерът на Етиопия Аби Ахмед обаче вече изрази в социалната мрежа Туитър съболезнования на семействата на жертвите.

В свое съобщение от авиокомпанията информираха, че нейни служители незабавно ще се отправят към мястото на инцидента край град Бишофту и ще съдействат по всякакъв начин на спасителните екипи.

Авиокомпанията лети до много дестинации в Африка, което я прави популярен превозвач на континентa,

където повечето авиокомпании летят само от своята страна до дестинации извън Африка.

Тя има добра репутация относно безопасността, въпреки че през 2010 г. един от самолетите на компанията се разби в Средиземно море малко след като излетя от Бейрут, Ливан. Инцидентът уби 90 души на борда.

Разбилият се в Етиопия пътнически самолет е същият тип като машината на индонезийската компания „Лайън Ер“, която катастрофира през октомври 2018 г. само 13 минути след излитането си от Джакарта. Загинаха всички 189 души на борда.

https://www.vesti.bg