Самоа посрещна първа в света новата 2019 година

0
1093

2019 година вече беше посрещната в Самоа, Кирибати и Нова Зеландия.

Тихоокеанската островна държава Самоа е първата в света, която отбеляза новата година, след като преди време промени часовата си зона. Преди това тази страна беше последната, която посрещаше Нова година. През 2011-а Самоа измести времето напред с 24 часа, изтривайки от своя календар датата 30 декември и премина директно в 31 декември. Любителите на празненства имат невероятния шанс да преживеят две новогодишни празненства: да отбележат първи Новата година в полунощ в Западна Самоа, а на сутринта да се преместят на 164 км, в източната част на островите, които принадлежат на САЩ. И там отново да гръмнат шампанското, като посрещнат 2019-а последни на земното кълбо.

В Окланд, най-големия град в Нова Зеландия, посрещнаха новата година със заря край прочутата кула Скай Тауър. Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят. Той обаче беше обхванат от силна буря с проливни валежи и гръмотевици, която отложи шоу програми с фойерверки на някои места.

Организаторите на тържеството в Сидни съобщиха, че то ще бъде най-зрелищното досега. 8,5 тона фойерверки ще осветяват небето в продължение на 12 минути. Те са с 500 кг повече от миналата година. Ще бъдат добавени и нови цветове – лайм и праскова. Зрителите ще наблюдават триизмерни изображения на фойерверки във формата на чадър, цветя, сърца и усмихнати човечета.

В Европа повече от 100 000 души са закупили билети за тържествата и фойерверките на брега на Темза в Лондон до Лондонското око. Часовникът Биг Бен ще отброи часовете в полунощ.

Най-голямото новогодишно тържество в Германия е пред Бранденбургската врата.

В Ню Йорк се очакват 2 милиона души за посрещането на новата 2019 година.

В босненския град Баня Лука обаче новогодишните празненства бяха отменени от съображения за сигурност след протести заради смъртта на студент, които прераснаха в по-широко недоволство от корупцията по високите етажи на властта и несигурните икономически перспективи на Босна и Херцеговина. Демонстрантите настояваха за оставката на вътрешния министър Драган Лукач. Те обвиняват него и служители на полицията, че потулват истината за смъртта на младежа.

В Париж жълтите жилетки призовават към нови демонстрации на Шанз Елизе, където е планирано светлинно и звуково шоу.

Новогодишното послание на руския президент Владимир Путин ще бъде предавано за първи път и в московското метро. То ще бъде излъчено на почти 9000 екрана в близо 2000 мотриси.   http://bnr.bg