РЪКА В НАЙ-ТРУДНИТЕ МОМЕНТИ ПОДАВА СОЦИАЛНИЯТ ЦЕНТЪР НА ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА”

0
1142

Истински дом в най-трудните моменти от живота си намират в Социалния център на храм „Света Троица” изпаднали в затруднения добричлии. И сега, в навечерието на най-светлите празници, шестте му стаи са заети. Центърът е за хора в неравностойно положение, предимно за майки с деца, които искат да си ги гледат, за да не бъдат отнети от институции, обяснява отец Емануил. И допълва, че не са върнали никого – през 12-те години, откакто съществува, центърът е приютявал и самотни жени, и мъже. В момента грижа, храна и топлина в приюта получават две майки с деца, баба с внуците си, две възрастни жени, едната от които – онкоболна, мъж на 90 години.

Няма точно определен период, според вътрешния правилник, в който хората да престояват в Социалния център, обяснява отец Емануил. Имало е случаи, когато хората са живели в него по 2-3 години, както и такива по 4-5 месеца. Вече четири години в центъра е възрастна жена с двете си внучета. Бабата и майката са рускини, децата нямали ЕГН, не били граждани нито на България, нито на Русия. След като майката умира, постъпват в Социалния център. В продължение на две години от храма правят всичко възможно проблемът да се реши. Първоначално с това се захваща отец Стоян, който вече е покойник, след това продължават другите свещеници. В крайна сметка, децата получават ЕГН-та. „Те са тук за по-дълъг период, защото нямат възможност за адаптация и реализация” – обяснява отец Емануил. Той се надява, когато голямото дете – момиче на 17 години, стане пълнолетно и завърши училище, да може да поеме живота си в свои ръце. В друг случай пък нуждаещите се престояват в Социалния център за много кратко – около месец и половина. Става дума за семейство с дете на 40 дни. Получават първите пари от майчинството, намират си квартира и успяват да се устроят.
„Докато хората са тук, се опитваме да им намерим работа, ако те си намерят, им помагаме да си спестят средства, за да могат, когато излязат, да имат някаква финансова стабилност” – разказва свещеникът. По думите му, обитателите на Социалния център осъзнават, че не са просто в приют, че са по-близо до Бога. „Доста от хората, които са преминали, сами изявяват желание да се кръстят. Те осъзнават, че Господ им помага, а не поредният приют или институция, която ги приема за няколко месеца и след това ги изпраща в друга. Доста от хората, които са били тук, след това не са се върнали в някаква институция, продължили са по някакъв начин в живота” – разказва свещеникът.
Благодарим на всички, които през тези години са дарявали и продължават да даряват, споделя отец Емануил. Той разказва, че ако ги няма дарителите, би им било още по-трудно. Именно благодарение на тях и на помощното стопанство, в което през лятото се сеят зеленчуци за зимнина, отглеждат се животни, Социалният център успява да се издържа.
През предстоящите светли празници храм „Света Троица” отново ще отвори врати за най-нуждаещите се. Във връзка с Рождество ще бъде даден традиционният благотворителен обяд за деца от институции, а за втора година – такъв и за инвалиди. На връх Нова година също за втора година ще има топла трапеза за самотни хора. „М. г. не бяха много – 7 души – разказва отец Емануил. – Но за да започне едно нещо да се случва, трябва да се упорства, не трябва човек да се отказва от първия път. Ако миналата година са били 7, тази може да са 20”. За следващата година свещеникът споделя, че още през януари ще продължи изграждането на приюта в кв. „Рилци”, със строежа на втори етаж. Средствата за този етаж са събирани в продължение на година и половина. След това вероятно пак ще има застой, защото ще са нужни още много пари. Сградата ще е на три етажа, с по-голям капацитет – за 50 души.
„Господ е казал да обичате един другиго както Вашия Господ. Ако всички ние погледнем на ближния до нас като на себе си, защото няма човек, който да е намразил себе си, няма да ги имаме тези проблеми, вечните кавги, побоища, грабежи и по-груби случаи. Нека всички да отворим сърцата си и да погледнем на бъдещето с любов. Нека ближният до нас бъде самият аз” – е посланието на отец Емануил. НДТ