Руската федерация е готова да вложи 1,4 милиарда евро за продължаване на “Турски поток” през Сърбия, заяви Путин

0
1536

Белград, 17 януари /БТА/
Русия е готова да вложи около 1,4 милиарда долара за развитие на инфраструктурата в Сърбия за преминаване през тази страна на линия на “Турски поток”, заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос на ТАСС на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич.
Ние със Сърбия извършваме такава работа, това засяга и развитието на инфраструктурата, в това число на транзитна инфраструктура на сръбска територия, ние сме готови да вложим в това необходимите ресурси, те ще бъдат около 1,4 милиарда долара, каза руският президент.
Ние тази работа фактически я подготвяме, даже на практика я започваме, но в крайна сметка всичко ще зависи и от други страни, в това число от страни от Европейския съюз, доколко те ще бъдат в състояние да защитят своите суверенни национални интереси в диалога с европейските структури, подчерта Путин.

***

Белград, 17 януари /БТА/
Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес в Белград, че близките връзки и духовната близост на сръбския и руския народ помагат в изграждането на бъдещето и благодари на “братския сръбски народ” за топлия прием, съобщи Бета.
Преди срещата със сръбския президент Александър Вучич Путин каза, че стокобменът между двете страни е нараснал на два милиарда долара и е добре, че отношенията са все по-добри.
Радвам се, че имам възможност да посетя приятелска и братска Сърбия и да разговаряме за това какво е свършено и какво още може да се свърши, заяви Путин.
Руският лидер благодари на Вучич за ангажирането му в развитието на двустранните отношения.
Президентът на Русия пристигна днес на еднодневно посещение в Сърбия, по време на което ще бъдат подписани над 20 споразумения и ще бъде разгледано политическото и икономическото сътрудничество, а главни теми, както се очаква, ще бъдат Косово и ситуацията в региона.
Путин кацна на летище “Никола Тесла” в Белград в 13:15 часа при мощни мерки за сигурност. Неговият президентски самолет бе ескортиран над сръбското въздушно пространство от самолети МиГ-29, които той наскоро дари на Сърбия.
Путин бе посрещнат в сръбската столица със звън на църковни камбани, оръдейни залпове и привърженици, развяващи сръбски и руски знамена, предаде АП.
Путин и неговият домакин, сръбският президент Вучич, възхвалиха отношенията между двете страни в кратки, излъчвани по телевизията изявления. Вучич благодари на Русия за подкрепата на териториалната цялост на Сърбия и добави, че независимо от това колко е малка Сърбия, тя е надежден партньор на Русия, отбелязва АП.
Путин днес заедно с Вучич положи венци на Гробището на освободителите на Белград, а след това на Паметника на червеноармееца. В Гробището на освободителите на Белград са погребани бойци от Народноосвободителната армия на Югославия и войници от съветската Червена армия, които са дали живота си за освобождаването на Белград през 1944г., отбелязва агенция Бета.

http://www.bta.bg