Русия изпита успешно хиперзвуковата система “Авангард”, заяви президентът Путин

0
1208

Руското министерство на отбраната осъществи изпитания на хиперзвуковата ракета “Авангард”, завършили с пълен успех и потвърдили всички нейни тактико-технически характеристики. Това заяви днес на правителствено заседание руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
Путин посочи, че хиперзвуковата система “Авангард” ще постъпи на въоръжение в руските въоръжени сили още от следващата година. “През 2019 г. на въоръжение в руската армия ще постъпи новата междуконтинентална стратегическа система “Авангард”, ще бъде разгърнат такъв полк в състава на Стратегическите ракетни войски”, каза руският президент.
Днешното изпитание било осъществено от ракетната база в Домбаровски в южната част на планината Урал, предаде Асошиейтед прес. Кремъл заяви, че ракетата успешно поразила целта си, която се намирала на полигона Кура на полуостров Камчатка (на разстояние от 6000 км).
Според руското президентство руският държавен глава лично е наблюдавал изпитанието на “Авангард” от контролната зала на министерството на отбраната.
Путин беше споменал “Авангард” сред поредица нови ядрени оръжия, представени от него през март, за които заяви, че не могат да бъдат прехващани.
По думите му “Авангард” може да излети в атмосферата 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. “Движи се към целта като метеорит, като огнено кълбо”, каза Путин. http://www.bta.bg